Εντυπη εκδοση Ζούντα Αντιγόνη
Σε πράξη μετουσιώνεται το εναλλακτικό σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διασφάλιση του δημοσίου χαρακτήρα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της χώρας, μετά την υποβολή από την κινεζική και την ιταλική πλευρά δεσμευτικών-οικονομικών προσφορών για την απόκτηση ποσοστού 24% του ΑΔΜΗΕ.
Η υλοποίηση αυτής της επιλογής, εκτός από την επίδρασή της στην αγορά, καταδεικνύει σε πολιτικό επίπεδο την ποιοτική διαφοροποίηση του νέου συνομιλητή στις
διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σε σχέση με τις βίαιες ανατροπές των ιδιωτικοποιήσεων που υιοθετούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει πρόσφατα στην «Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης «Με βάση την τελευταία συμφωνία που υπογράψαμε, η διαφορά έναντι του παρελθόντος είναι ότι έχει και πεδία ανοιχτά, έχει το στοιχείο των εναλλακτικών απαντήσεων σε διάφορα ζητήματα, κι εκεί έχουν δοθεί σκληρές μάχες κι έχουν υπάρξει σφοδρές αντιπαραθέσεις».
Κύκλοι του ΥΠΕΝ εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την υποβολή των δύο δεσμευτικών προσφορών την Παρασκευή από την κινεζική State Grid of China και την ιταλική TERNA -από κοινού με το ιταλικό επενδυτικό fund F2I-, καθώς η εξέλιξη αυτή καθιστά σαφές ότι το υπουργείο εν μέσω Μνημονίου, όχι μόνο κατάφερε να ακυρώσει το “πλάνο” των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση (66%) των δικτύων, της ραχοκοκαλιάς του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αλλά προχώρησε στην υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου που είναι αποτελεσματικό, ελκυστικό για τους επενδυτές αλλά και απολύτως ρεαλιστικό στην εφαρμογή του, ενώ αποτελεί πρότυπο σε επίπεδο ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Πλέον, αναμένονται αυτή την εβδομάδα το άνοιγμα και η αξιολόγηση των προσφορών, σε σχέση και με τη γνωμοδότηση του ανεξάρτητου εκτιμητή ως προς το νομικό και οικονομικό σκέλος τους, ενώ αν προκύψει διαφορά ως προς το τίμημα, θα υπάρξει δυνατότητα βελτίωσής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία έχει έντονο “άρωμα” Κίνας, καθώς η State Grid of China συμμετέχει άμεσα και αυτόνομα, αλλά και έμμεσα, αφού κατέχει το 35% της ιταλικής εταιρείας συμμετοχών CDP RETI, η οποία συμμετέχει με περίπου 30% στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Πάντως, διάχυτη είναι ήδη η αίσθηση ότι η κινεζική παρουσία προμηνύει θετικές εξελίξεις και ως προς το ύψος του τιμήματος για τον ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι έως 31 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος στρατηγικός επενδυτής και έως 28 Φεβρουαρίου 2017 θα πρέπει η ΔΕΗ να έχει προβεί σε σύναψη αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή.
Α.Ζ. http://www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου