Θοδωρής Παναγούλης
Ο Πάνος Σκουρλέτης έχει ξαναπεί όσα είπε στο συνέδριο, ειδικά δε για το 17% της ΔΕΗ τα έχει πει πολλές φορές. Μόνον που "τα έριχνε" στο Στέργιο Πιτσιόρλα.
Είναι άλλο πράγμα μια συνέντευξη σε εφημερίδα και άλλο η ομιλία στο συνέδριο του κόμματος και μάλιστα λίγο πριν τον αναγγελθέντα (έστω και παραπεμπόμενο «στην ώρα του») ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
είπε στο συνέδριο, ειδικά δε για το 17% της ΔΕΗ τα έχει πει πολλές φορές. Μόνον που «τα έριχνε» στο Στέργιο Πιτσιόρλα κατηγορώντας τον ότι προωθεί την πώληση του 17% της ΔΕΗ όχι σε εφαρμογή, αλλά καθ΄υπέρβαση της κυβερνητικής γραμμής.
Με τον τρόπο που το έθεσε στο συνέδριο τα πράγματα μπαίνουν σε άλλη βάση: «Δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι μπορούμε να πάμε σε μια διαπραγμάτευση αμυντικά και να μην θέσουμε εμείς το θέμα να φύγει το 17% από το ΤΑΙΠΕΔ και να περάσει στον πυλώνα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δεν μπορεί να είμαστε φορείς ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δεν είναι μέσα σε αυτά που υπογράψαμε τον Σεπτέμβριο». Άρα, πρώτον, μπαίνει πλέον ερωτηματικό για το ποια είναι η κυβερνητική γραμμή. Για να το πούμε σχηματικά, του Πιτσιόρλα ή του Σκουρλέτη;
Άρα, δεύτερον, αν η κυβερνητική γραμμή είναι εκείνη του Πιτσιόρλα είναι «ακραία νεοφιλελεύθερη» και ο Σκουρλέτης «δεν μπορεί να την αποδεχθεί» και προφανώς δεν μπορεί να την υπηρετήσει από τη θέση του υπουργού Ενέργειας.
Όταν αυτά λέγονται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποκτούν άλλη βαρύτητα, ιδίως μάλιστα σε συνδυασμό με τις ευρύτερες διεργασίες για την ανακατανομή των σφαιρών επιρροής στο εσωτερικό ενός κόμματος που εκτοξεύθηκε στα μεγάλα σαλόνια της πολιτικής πριν καλά καλά το καταλάβει και διερωτάται σήμερα μέχρι ποιο σημείο αντέχει (ή δικαιούται) να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του για να παραμείνει σε αυτά.
Ο Υπουργός Ενέργειας έχει κινηθεί μέχρι σήμερα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με το δόγμα «να εμφανίζουμε ρεαλιστικές αντιπροτάσεις και να αξιοποιούμε κάθε ρωγμή και όσα περιθώρια αφήνει η συμφωνία». Είναι αλήθεια ότι με την πρακτική αυτή έχει να επιδείξει «λάφυρα» πολύτιμα για τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διατήρηση του 51% στον ΑΔΜΗΕ, η κατάργηση του σχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» και η δημιουργία της βάσης για ολοκλήρωση του deal του ΔΕΣΦΑ με τους Αζέρους υπό πολύ ευνοϊκότερους όρους για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.
Δεδομένου ότι εμφανίζεται να επιθυμεί την παραμονή του στο Υπουργείο της οδού Μεσογείων, με την τοποθέτησή του στο συνέδριο ο Πάνος Σκουρλέτης σταμάτησε να «πετάει το γάντι» στον Πιτσιόρλα και το πέταξε στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα: Η παραμονή του στο Υπουργείο Ενέργειας θα σημαίνει ότι ο ίδιος ο Τσίπρας και η κυβέρνηση ρίχνουν το ειδικό βάρος τους ώστε η ζυγαριά να γείρει υπέρ μιας γραμμής που θα διασφαλίζει, για παράδειγμα, τη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ταμείο Αξιοποίησης.
Η απομάκρυνσή του, αντίθετα, θα σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί περιττή πολυτέλεια, μάχη με τους ανεμόμυλους ή ακόμα και επιζήμια για τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας μια τέτοια κατεύθυνση.
Είναι, δε, προφανές, ότι η διακύβευση αυτή δεν αφορά μόνον τη ΔΕΗ ή το χαρτοφυλάκιο ενέργειας. Αποτελεί αντίθετα το κεντρικό ερώτημα της επόμενης περιόδου, το φως υπό το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθούν οι εξελίξεις στα μεγάλα θέματα, όπως η διευθέτηση του χρέους.
Πηγή http://news247.gr
Πηγή http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου