DEH

DEH

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Δεν αυξάνει το ΕΤΜΕΑΡ - Σταδιακή η επιβάρυνση των προμηθευτών για την "τρύπα" του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ

Στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πέσει το βάρος της χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές με νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το νέο καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης των ΑΠΕ που κατατέθηκε χθες το βράδυ στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 23 του νομοσχεδίου, οι προμηθευτές θα καταβάλλουν υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού αποζημίωση για τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) στη χονδρεμπορική αγορά και της ΟΤΣ που θα διαμορφωνόταν αν δεν εισέρχονταν οι ΑΠΕ στο Σύστημα. Σημειώνεται ότι όπως έχει γράψει το energypress, η μελέτη που έκανε το ΑΠΘ για λογαριασμό της ΡΑΕ φέρεται να ανεβάζει στα 6 ευρώ/MWh, περίπου, τη μείωση της ΟΤΣ από την ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα. Δηλαδή, σε ετήσια βάση, το όφελος διαμορφώνεται περί τα 350 εκατ. ευρώ, ποσό που, πλέον, θα κληθούν να καταβάλλουν οι προμηθευτές ανάλογα βεβαίως με τα μερίδια που κατέχουν στην αγορά.
Και εδώ βρίσκεται το «γλυκαντικό» της ρύθμισης που προώθησε το ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ, ώστε μην επιβαρυνθεί εφάπαξ με ένα πολύ μεγάλο ποσό (το 90% που είναι σήμερα το μερίδιο της στη λιανική αγορά επί 350 εκατ. ευρώ, δηλαδή 315 εκατ. ευρώ), κάτι που εκ των πραγμάτων, με ένα τόσο υπερμοχλευμένο ισολογισμό και ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ (μαζί με τις ρυθμισμένες) θα «γονάτιζε« κυριολεκτικά τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας.
Η επιβάρυνση με τη διαφορά που προκύπτει από τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα και που μέχρι σήμερα καρπώνονται οι προμηθευτές, την ίδια ώρα που οι παραγωγοί ΑΠΕ συκοφαντούνται ότι συσσωρρεύουν υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών, θα γίνει με σταδιακό τρόπο σε βάθος τριετίας (ως το 2018). Αυτό «κουμπώνει» με την αναμενόμενη μείωση του μερίδιου της ΔΕΗ στη λιανική αγοράς, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, με αποτέλεσμα τα βάρη να είναι μικρότερα για τη ΔΕΗ και μεγαλύτερα για τους εναλλακτικούς προμηθευτές, όχι όμως σε βαθμό που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, θα αποτελέσουν τροχοπέδη για τη μείωση των τιμών στη λιανική.
Έτσι λοιπόν για το 2016 η χρεώση θα αφορά του 50% του σχετικού ποσού (το ύψος του οποίου μένει να καθοριστεί), το 2017 το 75% και το 2018 το 100%. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση ο «λογαριασμός» για τη ΔΕΗ παραμένει «τσουχτερός», καθώς θα υποχρεωθεί να πληρώσει για τη φετινή χρονιά περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η ριζική αλλαγή της δομής του ΕΛΑΠΕ είναι αναμφισβήτητα μία σημαντική μεταρρυθμιστική τομή για την οποία εδώ και πολλά χρόνια οι παραγωγοί ΑΠΕ προσπαθούσαν να γίνει πραγματικότητα. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα δοθεί επιτέλους λύση και στο φλέγον θέμα του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, που παρά τα μεγάλα «κουρέματα» στις ταρίφες τα προηγούμενα χρόνια (ειδικά με το λεγόμενο new deal), εξακολουθούσε να διευρύνεται, οδηγώντας σε αδιέξοδο το σύνολο του ηλεκτρικού τομέα στη χώρα μας και όχι μόνο τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Αν και ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και η αγορά θα πρέπει να αναμένει τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ ως τα τέλη Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας των επενδύσεων στις ΑΠΕ και της ομαλής πορείας προς την απανθρακοποίηση, μπαίνει επιτέλους σε μία σταθερή τροχιά, ενισχύοντας συν τοις άλλοις το -πληγωμένο- επενδυτικό προφίλ μίας χώρας που προσπαθεί έπειτα από τα επτά χρόνια ύφεσης να εισέλθει στο δρόμο της βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: