DEH

DEH

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Η κατάρρευση των ευρωπαϊκών utilities και τα... «ζόρια» της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για xamaileon
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν την τελευταία διετία τα οικονομικά των μεγάλων ενεργειακών utilities ως αποτέλεσμα των ταχύτατων αλλαγών στις ενεργειακές αγορές και κυρίως στην αγορά ηλεκτρισμού.
Μειωμένοι τζίροι, ζημιές και αύξηση του δανεισμού, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων εξαμήνου για δύο από τις μεγαλύτερες ενεργειακές γερμανικές εταιρείες, της RWE και τηςE.oN.
Η πρώτη σημείωσε κέρδη 457 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 1,74 δισ. το εξάμηνο του 2015, τζίρο 23,9 δισ. έναντι 24,8 δισ. και αύξηση στις καθαρές υποχρεώσεις από 25,5 σε 28,3 δισ. ευρώ.
Η εικόνα της δεύτερης είναι ακόμη χειρότερη, καθώς τα καθαρά κέρδη ύψους 1,3 δισ. το εξάμηνο του 2015 μετατράπηκαν σε καθαρές ζημιές 2,9 δισ. το 2016, με πωλήσεις μειωμένες κατά 11% στα 20,25 δισ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές 687 εκατομμύρια έναντι 3,18 δισ. το 2015.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με την εικόνα που δίνουν οι άλλοτε κραταιές γερμανικές εταιρείες, στη ΔΕH θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι που ακόμη η εταιρεία κρατιέται. Μακάρι όμως να ήταν έτσι.
Η ΔΕH, σε αντίθεση με τις γερμανικές εταιρείες συνεχίζει να είναι μονοπωλιακή εταιρεία με αποκλειστική πρόσβαση σε φθηνές πηγές ενέργειας και με ποσοστό της τάξης του 90% στην αγορά λιανικής. Αν λοιπόν με τα χαρακτηριστικά αυτά εμφανίζει ζημιογόνα αποτελέσματα, τότε τι θα γίνει όταν ανοίξει, ο (πραγματικός) ανταγωνισμός; Τι θα γίνει αν φύγουν οι καλοί και καλοπληρωτές πελάτες;
Από την άλλη, οι γερμανικές εταιρείες με το που άρχισε η κρίση για τους παραγωγούς (αύξηση διείσδυσης ΑΠΕ, μείωση τιμής αερίου, προβληματική λειτουργία μονάδων βάσης) αντέδρασαν αυτομάτως με πρόγραμμα αποεπενδύσεων, κλείσιμο αντιοικονομικών μονάδων, επενδύσεις για βελτίωση απόδοσης παλαιών μονάδων κ.λπ.
Στην Ελλάδα, όμως, ακόμα και σήμερα εκτοξεύονται κατηγορίες και υπαινιγμοί ενώ ταυτόχρονα το εθνικό καύσιμο, ο λιγνίτης σπαταλιέται σε μονάδες με απόδοση ακόμη και 28%!
Την ίδια στιγμή κάποιοι στην αγορά αμφισβητούν την ικανότητα της ΔΕH να ανταποκριθεί στο ρόλο της και στα καμπανάκια που χτυπάει ο επικεφαλής της. Παράλληλα εμφανίζεται να υποβόσκει «κόντρα» μεταξύ της διοίκησης και του εποπτεύοντος υπουργείου που φέρεται να προσάπτει στη σημερινή διοίκηση της ΔΕH αδυναμία διαχείρισης της κρίσης.
Η συνέχεια και οι όποιες αποφάσεις αναμένονται με ενδιαφέρον...

(Χαμαιλέων, euro2day.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: