Ζήτημα για τα τέλη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, του βασικού εσόδου του ΑΔΜΗΕ φαίνεται πως είναι έτοιμη να ανοίξει η ιταλική TERNA, στον απόηχο της όλης υπόθεσης που ανέκυψε με την κυβερνητική παρέμβαση στις αντίστοιχα τέλη του ΔΕΣΦΑ.
Η TERNA, o ιταλικός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρισμού, είναι η μία εκ των τριών εταιριών που έχει εκδηλώσει
ενδιαφέρον για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.
Οπως μετέδωσε χθες, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, η ΤERNA περιμένει τους τελικούς κανονισμούς για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΑΔΜΗΕ για να υπολογίσει την απόδοση (σσ των κεφαλαίων της).
Οι χρώσεις για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ρυθμίζονται από τη ΡΑΕ και όπως και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ έτσι και για τα τέλη του ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένονται αναθεωρήσεις και αναπροσαρμογές.
Πολύ πρόσφατη είναι η περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, όταν στα τέλη Ιουλίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη με νομοθετική ρύθμιση άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού ενός εσόδου για τον ΔΕΣΦΑ, με αποτέλεσμα τη μείωση του, (... και επακόλουθο την περικοπή των προβλεπόμενων τελών), προκαλώντας έντονη κρίση στις σχέσεις με τη Socar, μία κρίση που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ναυάγιο την πώληση.
H Socar είναι η κρατική εταιρία αερίου του Αζερμπαιτζάν η οποία έχει υπογράψει με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ αλλά ακόμα η μεταβίβαση δεν έχει ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά στον ΑΔΜΗΕ, η TERNA σκοπεύει να καταθέσει κοινή προσφορά με το ιταλικό fund Υποδομών F 2i για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου στον Διαχειριστή και είναι πολύ πιθανό στο νέο κοινοπρακτικό σχήμα η TERNA κια το F 2i να συμμετέχουν με ποσοστά 50-50. Ωστόσο οι τελικοί όροι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα.
Ας σημειωθεί ότι οι δύο εταιρίες εμφανίστηκαν να συνεργάζοναι στην εκδήλωση ενδιαφέροντος και όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ την περασμένη Παρασκευή το κονσόρτιουμ TERNA- F 2i πέρασε στη δεύτερη φάση, της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τον ΑΔΜΗΕ.
Οι δύο άλλοι όμιλοι που προκρίθηκαν στην τελική φάση των προσφορών είναι ο γαλλικός διαχειριστής ηλεκτρισμού RTE, θυγατρική εταιρία της EDF και ο κινεζικός διαχειριστής State Grid Corporation of China, μέσω μίας θυγατρικής του με έδρα το Χονγκ- Κονγκ.
Βασικός μέτοχος της TERNA είναι ο ελεγχόμενος από το ιταλικό δημόσιο χρηματοδοτικός οργανισμός Cassa Depositi e Prestiti (CDP), σημαντικό μερίδιο στον οποίο κατέχει η State Grid Corporation of China. H CDP είναι επίσης μέτοχος του fund F 2i.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου