DEH

DEH

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Σκουρλέτης: Πολιτική επιτυχία η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουρλετης
Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη, όπου αναφέρθηκε στον ΑΔΜΗΕ και στις οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε τα εξής:
Τι σηματοδοτεί η προσυμφωνία του Eurogroup για την πορεία της χώρας από εδώ και πέρα; Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για αλλαγή εικόνας και αλλαγή σελίδας.
Με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup ουσιαστικά κλείνει μια περίοδος που ξεκίνησε από τις εκλογές του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Έχουμε το αποτύπωμα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του προηγούμενου καλοκαιριού, τόσο σε επίπεδο μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έθετε η συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα να κλείσουν με όσο το δυνατόν πιο θετικό τρόπο τα ζητήματα εκείνα που έμεναν ανοικτά για διαπραγμάτευση. Αυτά είναι για παράδειγμα, στο χώρο της ενέργειας, το θέμα του ΑΔΜΗΕ, όπου εδώ έχουμε πλέον την οριστική συμφωνία σε έναν οδικό χάρτη που εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, και αυτό συνιστά μια πολιτική επιτυχία. Έχουμε το θέμα της προστασίας των κύριων συντάξεων, των ήδη συνταξιούχων, που πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης. Παράλληλα, το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης δεν περιορίστηκε σε όλο αυτό το διάστημα.
Και βέβαια έχουμε ακόμη μπροστά μας διάφορα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με θέματα που έχουμε να δούμε στην επόμενη φάση, όπως αυτό των εργασιακών σχέσεων. Κορυφαίο ζήτημα είναι το θέμα του χρέους, όπου πλέον μιλάμε για συγκεκριμενοποίηση των όρων που πια το αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην από εδώ και πέρα φάση.
Παράλληλα με τη θετική έκβαση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, υπάρχει και η θεσμοθέτηση του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Η αντιπολίτευση έχει ασκήσει έντονη κριτική και μιλά για νέα μέτρα, νέο μνημόνιο. Θεωρείτε ότι κινδυνολογούν; Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, ανησυχείτε μήπως επανέλθουν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου ή μπορεί να έχουμε μια έκβαση ακόμα καλύτερη από την αναμενόμενη;
Η επομένη του Eurogroup βρίσκει τη χώρα μας, σε σχέση με το πώς την αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, σε μια πολύ καλύτερη θέση. Πρώτον διότι φάνηκε ότι δεν έχουμε απέναντί μας ένα ενιαίο μπλοκ δυνάμεων. Υπάρχει μια σχετική απομόνωση του ΔΝΤ, το οποίο με εμμονικό και δογματικό τρόπο επέμενε στην ψήφιση από τώρα συγκεκριμένων προληπτικών, δυνητικών μέτρων, ενώ αυτό που πετύχαμε είναι η αναφορά σε έναν μηχανισμό όπου το περιεχόμενο αυτών των μέτρων βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης, εάν και εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί. Να θυμίσουμε ότι ανάλογοι μηχανισμοί υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν βρίσκονται μέσα σε πρόγραμμα.
Άρα νομίζω ότι πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με βάση βέβαια τους πραγματικούς συσχετισμούς. Δεν είναι ανέφελη η πορεία από εδώ και μπρος, έχει αρκετές αντιφάσεις, αλλά έχει δείξει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί τελικά να απαντάει στα μεγάλα προβλήματα που έχει απέναντί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η απόφαση του Eurogroup ήρθε μια μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό-φορολογικό. Για το κλείσιμο της αξιολόγησης χρειάζεται η ψήφιση ακόμη κάποιων μέτρων. Η κοινωνία εδώ και 6 χρόνια ζει καθημερινά υπό μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι περνάει αυτός ο δύσκολος κάβος με το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημαίνει ότι θα έρθει αυτόματα και η ανάπτυξη; Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και πέρα;
Το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί πια σταθερές παραμέτρους στο πεδίο της οικονομίας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γνωρίζουν αυτή τη στιγμή όλοι οι "παίκτες" της οικονομίας για το ορατό μέλλον τι πρόκειται να γίνει. Μια συζήτηση για το χρέος σε θετική κατεύθυνση, εκταμίευση του ποσού της δόσης, αλλά και επιπλέον ποσόν που προορίζονται για τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου, όλα αυτά δημιουργούν το κατάλληλο πλέον κλίμα που αντικειμενικά ευνοεί την εμφάνιση επενδυτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είχαν υιοθετήσει μια στάση αναμονής σε σχέση με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Η ελληνική οικονομία σήμερα αντικειμενικά παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες. Υπάρχουν συσσωρευμένες και συμπιεσμένες ανάγκες. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να έχουμε εμφανή αναπτυξιακά δείγματα από τα μέσα και προς το τέλος του 2016.
Με τις Σκουριές τι γίνεται; Έχετε δηλώσει ότι δεν υπάρχει καμία έκπτωση και κανένας συμβιβασμός αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιο είναι το μοντέλο επενδύσεων στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση;
Η αναφορά στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η τήρηση της νομοθεσίας και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος είναι ένα τρίπτυχο το οποίο το ακολουθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε επένδυση. Για εμάς οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες πάντοτε όμως μέσα από το πρίσμα αυτών των τριών βασικών αρχών. Δεν υιοθετούμε μια αντίληψη πλήρους υποταγής στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς, δηλαδή στα ισχυρά οικονομικά κέντρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και των εργαζομένων, αλλά και θα οδηγούσε πια σε μια κοινωνία που θα ήταν πολύ μακριά και από αυτά που εμείς υπερασπιζόμαστε, αλλά νομίζω και μακριά από αυτό που σήμερα εμφανίζεται ως ευρωπαϊκό πρότυπο και μοντέλο.
Στο θέμα των Σκουριών νομίζω ότι έχουμε αρκετά κεφάλαια μπροστά μας, και θέλω να πω σε όσους με μεγάλη ευκολία αναγνωρίζουν μια στροφή της κυβέρνησης, ότι βιάζονται. Εμείς είμαστε σταθεροί στην υπεράσπιση των βασικών προγραμματικών μας δεσμεύσεων.
Μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, έχει απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες κάποιες δυνάμεις τις αντιπολίτευσης "έβλεπαν" ή προεξοφλούσαν;
Αυτό νομίζω πια ότι είναι αυταπόδεικτο. Οι εκλογές ήταν ένα αίτημα από τη ΝΔ που κυρίως αναδείκνυε τη δική της έλλειψη ενός σαφούς πολιτικού σχεδιασμού. Η ΝΔ σήμερα συνειδητοποιεί ότι δεν αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση. Ουσιαστικά στην προσπάθεια της να προτάξει ένα αντιπολιτευτικό λόγο πολλές φορές δανείζεται μια ακροδεξιά ρητορική και αναδεικνύει, τελικά, ένα ιδιόμορφο μείγμα ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού.
Σχετικά με τα σενάρια που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας περί διεύρυνσης της κυβέρνησης. Υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο;
Η διεύρυνση μιας κυβέρνησης για να αποτελεί μια φερέγγυα προοπτική προϋποθέτει την ύπαρξη κάποιων πολιτικών όρων, δεν είναι ζήτημα μιας τακτικής ή μιας αριθμητικής προσέγγισης. Κατά συνέπεια δεν θεωρώ ότι υπάρχουν οι πολιτικοί όροι για να μιλάμε σήμερα για μια διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: