Το αίτημα της ΔΕΗ για να τεθεί φραγμός στην απρόσκοπτη αλλαγή προμηθευτή από τους πελάτες που έχουν εκκρεμείς οφειλές στον προηγούμενο πάροχο ή έστω δεν έχουν διακανονιστεί τις εκκρεμείς οφειλές τους, έγινε μεν δεκτό, αλλά η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου αποτελεί μια πολύ δύσκολη άσκηση με αμφίβολο το χρόνο υλοποίησής του.
Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του energypress, καθώς, τόσο οι εναλλακτικοί πάροχοι όσο (και κυρίως) τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ, βλέπουν τεράστιες δυσκολίες στο να μπεί σε εφαρμογή – και μάλιστα σύντομα – η σχετική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.
Ως γνωστόν, με απόφαση του Υπουργού μετά από γνωμοδότηση της ΡΑΕ υπήρξε τροποποίηση του «Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες» αναφορικά με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα πελατών που βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών τους και επιθυμούν να αλλάξουν Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Βασικό στοιχείο της τροποποίησης αποτελεί η απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή σε περίπτωση που δεν έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς ή δεν έχουν διακανονιστεί οι εκκρεμείς οφειλές του πελάτη προς τη ΔΕΗ. Το κρίσιμο όμως ζήτημα είναι ότι «ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».
Πέραν των ενστάσεων για λόγους αντισυνταγματικότητας και εν γένει ασυμβατότητας με το νομικό πλαίσιο που θέτουν κάποιες εταιρείες, αλλά και της άποψης ότι η απόφαση αυτή «κλείνει» και πάλι την αγορά τη στιγμή που δημιουργείται δυναμική απελευθέρωσης, όλοι οι εναλλακτικοί προμηθευτές μιλάνε για ένα πολύ προβληματικό πλαίσιο που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη. Κάποια από τα παράδοξα που αναφέρουν:
· Η ΔΕΗ έχει αφήσει τις οφειλές του πελάτης της να ανέβουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (ούτως ή άλλως δεν κόβει το ρεύμα για οφειλές κάτω από 1000 ευρώ), δεν κόβει το ρεύμα όσο ο κακοπληρωτής πελάτης ανήκει σε αυτήν, αλλά το κόβει στον ίδιο πελάτη όταν έχει πλέον πάει σε άλλη εταιρεία.
· Κάποιος πελάτης που έχει διακανονίσει παλαιό χρέος στη ΔΕΗ και σταματήσει να το εξυπηρετεί, όταν η ΔΕΗ επιβάλλει εντολή απενεργοποίησης είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει ένα νέο χρέος, αυτή τη φορά προς τον δεύτερο πάροχο. Τυπικά και ο δεύτερος πάροχος θεμελιώνει δικαίωμα διακοπής της σύνδεσης του πελάτη όταν αυτός μεταφερθεί σε τρίτη εταιρεία κ.ο.κ.
· Ενώ η ΔΕΗ (ή οποιοσδήποτε προηγούμενος πάροχος, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όσων αλλάζουν σήμερα προέρχονται από τη ΔΕΗ) αποκτά δικαίωμα στον να κόψει το ρεύμα ενός καταναλωτή άλλης εταιρείας δημιουργώντας του ζημιά, οι υπόλοιποι πάροχοι δεν έχουν καμία δυνατότητα να γνωρίζουν τις παλιές οφειλές ενός πελάτη που προσέρχεται στο πελατολόγιό τους, και συνεπώς δεν γνωρίζουν το ρίσκο που παίρνουν ή δεν παίρνουν όταν τον δέχονται.
Πέραν όμως των πρακτικών προβλημάτων που εντοπίζουν οι εταιρείες (ακόμα και εκείνες που τοποθετούντο θετικά στο ενδεχόμενο να υπάρξει έλεγχος στην απρόσκοπτη μετακίνηση «μπαταχτσήδων»), τις εγγενείς δυσκολίες υλοποίησης της απόφασης παραδέχονται στελέχη και πηγές της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, του Διαχειριστή στον οποίο έχει μεταφερθεί το βάρος της εφαρμογής της απόφασης.
Υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι τα τεχνικά ζητήματα εφαρμογής είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν και προφανώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί το μέτρο άμεσα όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση. Αναφέρουν για παράδειγμα ότι το σύστημα δεν είναι οργανωμένο μηχανογραφικά ώστε να μπορεί να δεχθεί εντολές αποκοπής από έναν πάροχο για ενεργό πελάτη ενός άλλου παρόχου.
Τα στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ που μίλησαν στο energypress αναφέρουν ότι βρίσκονται στη διαδικασία καταγραφής όλων των σημείων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και οι ίδιοι οι εναλλακτικοί πάροχοι εκτιμούν ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συνεργασία των ίδιων των εταιρειών προμήθειας, κάποιοι δε κάνουν λόγο για έναν «Τειρεσία» στη λιανική του ρεύματος που θα μπορούσε να αποβεί εις όφελος όλων των εμπλεκομένων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου