DEH

DEH

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Δεν τη γλίτωσαν ούτε το 17% της ΔΕΗ, ούτε το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ



Τελικά δεν τη γλίτωσε καμία από τις τρεις ενεργειακές επιχειρήσεις και παρά τα όσα έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, ΔΕΗ (17%), ΕΛΠΕ (35%) και ΔΕΠΑ (65%), παίρνουν κανονικά κι αυτές το δρόμο για αποκρατικοποίηση αλλά από το 2017 και μετά.
Συγκαταλέγονται και οι τρεις στο "εξαφανισμένο" πρόγραμμα
του ΤΑΙΠΕΔ με τις 19 αποκρατικοποιήσεις, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο (ΦΕΚ Β 1472), και το οποίο είναι πρακτικά αναλλοίωτο σε σχέση με εκείνο του περασμένου Ιουλίου.
Δεν σημαίνει αυτό ότι από αύριο κιόλας θα μπουν πωλητήρια στα ποσοστά των τριών ενεργειακών επιχειρήσεων, κάτι τέτοιο προβλέπεται όμως να συμβεί το 2017 ή και το 2018. Αφετηρία για τη προετοιμασία της επόμενης γενιάς των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων είναι ο Σεπτέμβριος. Διότι διαβάζοντας το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, προκύπτει ότι έως και το 3ο τρίμηνο του 2016, θα πρέπει να προχωρήσει η πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τον τρόπο ιδιωτικοποίησης για τα ποσοστά των τριών κρατικών εταιρειών.
Σε πιο ψηλή θέση στον κατάλογο φαίνεται να βρίσκεται η περίπτωση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, σύμφωνα τουλάχιστον με τη διατύπωση του επικαιροποιημένου Asset Development Plan το οποίο μιλά για "πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως και το 2016", πράγμα φυσικά εξαιρετικά δύσκολο για πλήθος λόγων, ένας εκ των οποίων είναι και ο ΑΔΜΗΕ.
Άλλωστε, τα επόμενα βήματα σύμφωνα πάντα με το σχέδιο είναι η "πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016", με τη διευκρίνηση ότι η στρατηγική θα αποφασιστεί από το Ταμείο.
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Energypress ο διαγωνισμός για τη πώληση του 17% της ΔΕΗ θα προκηρυχθεί εντός του 2017 ή και το 2018, εφόσον το ευνοούν οι συνθήκες στην οικονομία, και στο χρηματιστήριο. Πριν από οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η εισαγωγή του 29% στο χρηματιστήριο, καθώς η απόσχισή του διαχειριστή από τη ΔΕΗ επηρεάζει καθοριστικά την αξία της επιχείρησης, συνεπώς και του προς πώληση ποσοστού της.
Κουβάρι ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ
Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι "εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές για την αξιοποίηση του 35%", δίχως να αναφέρονται χρονοδιαγράμματα έναρξης του διαγωνισμού. Επισημαίνεται, όπως και στη ΔΕΗ, ότι μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προσλάβει συμβούλους για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και την εν συνεχεία υποβολή των σχετικών εισηγήσεων.
Ανάλογη περιγραφή συνοδεύει και το κεφάλαιο ΔΕΠΑ όπου προς ιδιωτικοποίηση είναι το 65%. Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ είναι η "επιλογή συμβούλων μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2016, η αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών, και η επανεκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης".
Η λακωνική περιγραφή των επόμενων βημάτων τόσο για τα ΕΛΠΕ όσο και για τη ΔΕΠΑ εξηγείται από το γεγονός ότι οι δύο ενεργειακές επιχειρήσεις συνθέτουν ένα "κουβάρι" που καθιστά εξαιρετικά σύνθετη την αποκρατικοποίησή τους. Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% στη ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.
Η μία ιδιωτικοποίηση εξαρτάται από την άλλη, κάτι που είχε γίνει σαφές και το 2014 όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ανοίξει ξανά το θέμα. Τότε, ως επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ είχε προκριθεί η διάθεση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ, έπειτα από το φιάσκο με τη Gazprom στο διαγωνισμό του 2013, είχε βγει προσωρινά εκτός "λίστας" αποκρατικοποιήσεων. Την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού είχε αποτρέψει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, λόγω της συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% στις υφιστάμενες ΕΠΑ.
Δύο όμως χρόνια μετά η εικόνα είναι διαφορετική. Η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε φάση αλλαγών, το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, όσο και το τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ στην προμήθεια, φέρνουν νέα δεδομένα. Εφόσον το άνοιγμα της αγοράς ολοκληρωθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να δει από το 2017 ή και το 2018 την αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου.
Το σύνθετο "κουβάρι" που συνιστούν ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ βολεύει το υπουργείο Ενέργειας και τον Π. Σκουρλέτη. Χρειάζεται πολλή προετοιμασία για να είναι σε θέση να βγουν σε πώληση τα ποσοστά των δύο εταιρειών, και ίσως αυτό να εννοούσαν χθες πηγές του υπουργείου όταν έλεγαν ότι "οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός".
Αυτή φυσικά είναι η μία ανάγνωση, η άλλη σχετίζεται με την αντίθεση του υπουργού να δώσει το "οκ" του στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, κάτι ωστόσο που δεν εξαρτάται από τον ίδιο.
"Δεν υπάρχει πρόθεση να μεταβιβασθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ως το 2018, θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ", τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: