Αγνωστες πτυχές και κρυφές λεπτομέρειες, για τον δαίδαλο των offshore, που φέρονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «κρυψώνα» και «πλυντήριο» των περίπου 256 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν από τους καταναλωτές οι εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power και δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, στο Δημόσιο, αποκαλύπτονται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου δικάζονται από τις αρχές του χρόνου 19 κατηγορούμενοι για το μεγάλο σκάνδαλο.
Στο εδώλιο κοστουμαρισμένοι και άνετοι κάθονται μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών Αριστείδης Φλώρος και Βασίλης Μηλιώνης, οι οποίοι φέρονται εκ των πρωταγωνιστών μιας από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Δημοσίου. Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το 2011 από τον τότε πρόεδρο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος και σημερινό υπουργό Επικρατείας για τη Διαφθορά και τη Φοροδιαφυγή Παναγιώτη Νικολούδη, σε μία χρονική στιγμή που η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η τότε κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα λιτότητας, περικόπτοντας μισθούς και συντάξεις.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64187963
Σύμφωνα με την κατηγορία, που ερευνάται από το δικαστήριο, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών φέρεται ότι από τον Οκτώβριο του 2011 δεν απέδωσαν στο ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων -το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα- «αλλά τουναντίον το παρακράτησαν και το ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους». Το ποσό της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323,96 ευρώ.
Προσπαθούν να διασωθούν
Οι κατηγορούμενοι, που μέχρι πρόσφατα ζούσαν μέσα στη χλιδή, τώρα που απειλούνται ακόμη και με ισόβια κάθειρξη, καθώς κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, προσπαθούν να διασωθούν. Ετσι ερμηνεύεται η κίνηση του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος με έγγραφη δήλωσή του γνωστοποίησε στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αρμόδιες αρχές ότι επιθυμεί να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο ποσό περίπου 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζει, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς του.
Εάν τα χρήματα αποδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο, τότε το πιθανότερο είναι να πέσουν στα μαλακά τουλάχιστον οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση, δηλαδή ο Αριστείδης Φλώρος και ο πατέρας του Αχιλλέας, ο Βασίλης Μηλιώνης, ο Στέφανος Σιαφάκας και ο Νίκος Δεκόλης, καθώς ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τη «Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις», άνοιξε τον δρόμο, ώστε οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων να μπορούν να επιστρέφουν στο Δημόσιο ποσά που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει - και να διεκδικήσουν έτσι ηπιότερη ποινική μεταχείριση.
Την τελική απόφαση θα την πάρει το δικαστήριο, ωστόσο με αφορμή την προσπάθεια αυτή των κατηγορουμένων, νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι εμπλεκόμενοι στο μεγάλο αυτό σκάνδαλο «πάνε να καθαρίσουν επιστρέφοντας λιγότερα από τα μισά χρήματα που φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει». Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται και έξι μέλη του τότε ΔΣ του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ), μέτοχοι του οποίου ήταν το ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ.
Στη δίκη που ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετ' εμποδίων (δυσκολία εύρεσης κατάλληλης αίθουσας, χρόνος διεξαγωγής της κ.λπ.) ορισμένοι από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους ποινικολόγους έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των κατηγορουμένων, οι οποίοι σχεδόν όλοι, εκτός από δύο, είναι πλέον εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του 18μήνου προφυλάκισης. Ως πολιτική αγωγή στη δίκη παρίσταται ο ΑΔΜΗΕ, ο ΛΑΓΗΕ, κάποιοι ΟΤΑ, αλλά και το ελληνικό Δημόσιο.
Τα ποσά που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν και τα οποία περιγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα προκαλούν ίλιγγο! «Από 2006 έως και το 2011 οι Αχιλλέας και Αριστείδης Φλώρος, ως εκπρόσωποι της Energa, αλλά και ο Β. Μηλιώνης, ως εκπρόσωπος της Hellas Power, δεν κατέβαλαν, κατά περίπτωση, τα εισπραττόμενα από τους τελικούς καταναλωτές πελάτες τους εντός του επόμενου μηνός από της διαθέσεως του προϊόντος, με συνέπεια τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους παραγωγούς (μέσω του ΔΕΣΜΗΕ), τα οποία ανέρχονται σε τουλάχιστον 75.427.533,17 ευρώ για την Hellas Power και σε τουλάχιστον 96.703.945,82 ευρώ από την εταιρεία Energa», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ρόλο «αχυρανθρώπου» στην υπόθεση φέρεται ότι είχε ο κατηγορούμενος Νικόλαος Δεκόλης, για τον οποίο το βούλευμα αναφέρει: «...κατεβλήθη προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι πραγματικοί δράστες από το βασικό αδίκημα μέσω της τοποθέτησης του Νικολάου Δεκόλη ως νομίμου εκπροσώπου νέων διαδόχων σχημάτων, υπό την επωνυμία ''ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ και ΚΕΝΤΩΡ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ", αφετέρου δε κατέστη δυνατό να διασκορπιστεί το εγκληματικό προϊόν, διακινούμενο μέσα από το διεθνές τραπεζικό σύστημα σε υπεράκτιες εταιρίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους διατηρούσαν λογαριασμούς σε χώρες χαλαρού ελέγχου. Ετσι με τον τρόπο αυτό, το εγκληματικό προϊόν κατέληξε και πάλι στα χέρια των ίδιων των κατηγορουμένων, χωρίς όμως αυτό να είναι εμφανές εκ πρώτης όψεως, δεδομένης της ανωνυμίας που τους παρέχει η χρησιμοποίηση των υπεράκτιων εταιριών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία εξετάζει διεξοδικά το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι χαρακτηρίζονται από τον «... μεθοδικό, οργανωμένο και συστηματικό τρόπο δράσης τους, την επανειλημμένη τέλεση αξιόποινων πράξεων για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα, τη συγκρότηση και συμμετοχή τους σε πολυμελή εγκληματική ομάδα, με κατανομή ρόλων και αρμοδιοτήτων, τη διατήρηση υποδομών προς επανειλημμένη τέλεση ομοίων πράξεων, την κάλυψη της εγκληματικής δράσεως υπό τυπικώς νομίμους ή νομιμοφανείς διαδικασίες, όπως διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με ανύπαρκτους αντισυμβαλλόμενους, κατάρτιση εικονικών συμβάσεων πωλήσεως μετοχών κλπ.».
Με άρωμα... Ντουμπάι
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει το δικαστήριο στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά την πώληση από τον κατηγορούμενο Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power σε ρωσοαραβικό fund, «ταυτοχρόνως και παραλλήλως προς την πώληση προς το αυτό επιχειρηματικό fund, υπό την επωνυμία ''WORLDWIDE ENERGY LIMITED?, του κλάδου λιανικής της απολύτως ελεγχόμενης από τους Αριστείδη Φλώρο και Αχιλλέα Φλώρο της Εnerga Power Trading».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει το δικαστήριο στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά την πώληση από τον κατηγορούμενο Βασίλη Μηλιώνη της Hellas Power σε ρωσοαραβικό fund, «ταυτοχρόνως και παραλλήλως προς την πώληση προς το αυτό επιχειρηματικό fund, υπό την επωνυμία ''WORLDWIDE ENERGY LIMITED?, του κλάδου λιανικής της απολύτως ελεγχόμενης από τους Αριστείδη Φλώρο και Αχιλλέα Φλώρο της Εnerga Power Trading».
«Στην πραγματικότητα, αναφέρεται στη δικογραφία, όπως άπαντες οι κατηγορούμενοι καλώς γνώριζαν, το ως άνω ''ρωσοαραβικό fund?, που εμφανιζόταν ως εταιρία εδρεύουσα στο Ντουμπάι (συσταθείσα κατόπιν προτάσεως και ενεργειών του κατηγορουμένου υπηκόου Μεγάλης Βρετανίας Αλαν Ρόναλντ Κέιμπλ, που ενεργούσε για λογαριασμό των συγκατηγορουμένων του) δεν ήταν υπαρκτό, δηλαδή δεν υπήρχαν Ρώσοι, ή άλλης εθνικότητας επιχειρηματίες ή εταιρίες ρωσικών ή άλλων συμφερόντων, αλλά ως πραγματικός ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρίας είχε οριστεί... ο κατηγορούμενος Στέφανος Σιαφάκας» (σύμφωνα με το βούλευμα ο μοναδικός μέτοχος εξωχώριας εταιρείας εδρεύουσας στα νησιά Μάρσαλ)...
Και συνεχίζει το βούλευμα: «Προκειμένου δε οι κατηγορούμενοι να δημιουργήσουν στους τρίτους την πεποίθηση ότι υπάρχουν πράγματι ενδιαφερόμενοι Ρώσοι επιχειρηματίες (κρυπτόμενοι πίσω από το ως άνω fund), οργάνωσαν ταξίδι των Βασιλείου Μηλιώνη και Αριστείδου Φλώρου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας την 22-23/9/2011, όπου δήθεν οι τελευταίοι συνάντησαν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και συζήτησαν την προοπτική εξαγοράς από αυτούς της εταιρείας Hellas Power... ενώ στην πραγματικότητα τοιαύτη συνάντηση και συζήτηση (όπου πράγματι οι παραπάνω κατηγορούμενοι μετέβησαν) ουδέποτε έλαβε χώρα».
Οπως αναφέρεται επίσης στο βούλευμα «η πρώτη φάση για τη νομιμοποίηση των παράνομων εσόδων, που αποκτήθηκαν από τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της λαθρεμπορίας, είχε στόχο την εξαγωγή των χρημάτων εκτός Ελλάδας, προκειμένου να αποσυνδεθούν τα κεφάλαια από τη χώρα τέλεσης των βασικών αδικημάτων».
Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2011 πραγματοποιήθηκαν τρεις τραπεζικές συναλλαγές 14.370.000 ευρώ, ενώ από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2011 εννέα τραπεζικές συναλλαγές ύψους 65.267.000 ευρώ. Το τελικό ποσό, που διοχετεύθηκε από τους λογαριασμούς των εταιρειών Energa και Hellas Power στην Ελλάδα, προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι ίδιες εταιρείες στην Ελβετία, ανήλθε στο ποσόν των 79.637.000 ευρώ.
Μέχρι τώρα έχουν καταθέσει στο δικαστήριο περίπου 15 μάρτυρες από τους συνολικά 38 του κατηγορητηρίου. Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι θα δώσουν μάχη στο δικαστήριο για να αντικρούσουν τις κατηγορίες, ενώ οι συνήγοροί τους επισημαίνουν ότι οι εντολείς τους δεν έχουν διαπράξει τα αδικήματα, καθώς όλα τα ποσά από το «χαράτσι» βρίσκονταν κατατεθειμένα στους εταιρικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων. Οπως χαρακτηριστικά είπε εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο κ. Φούσας «εάν τα χρήματα δεν είχαν δεσμευτεί, θα είχαν αποδοθεί».
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
mbenea@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64187963
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου