Φίλες & φίλοι
Η σημερινή ημερίδα αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις, να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση και κυρίως να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα πάνω στο κρίσιμο για την περιοχή μας θέμα της εξορυκτικής δραστηριότητας. Η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της τοπικής οικονομίας με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας.
Ως ΕΚΦ είμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να μεταδώσουμε το στίγμα της εργασιακής πραγματικότητας στην περιοχή μας. Η ανεργία παραμένει ακόμα σκαρφαλωμένη σε πολύ υψηλά ποσοστά και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο εφιάλτη για μας. Τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο πληθαίνουν διαρκώς και αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία πανελλαδικά. Η περιφέρειά μας παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης, βυθίζεται διαρκώς στην ανεργία και την εργασιακή εκμετάλλευση.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον καίριο ρόλο της ενέργειας στη σύγχρονη οικονομία και παραμένουμε προσκολλημένοι σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης και παραγωγής.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να βρούμε τρόπο να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στην εξόρυξη του λιγνίτη προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τοπική οικονομία που ρημάζει και ασφυκτιά.
Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά φανταστείτε ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται πάνω από 10 τόνους λιγνίτη το έτος για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια.
Επιθυμούμε όλοι μας μια ορθολογική διαχείριση των ορυκτών πόρων στα πλαίσια μιας φιλοσοφίας φιλικής προς το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια πολιτών και εργαζομένων. Ο ενεργειακός χαρακτήρας, όμως, της περιοχής μας αποτελεί ταυτόχρονα μοχλό ανάπτυξης αλλά και εστία ποικίλων αντιπαραθέσεων κυρίως σε θέματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης όλων αυτών των κοιτασμάτων.
Το ιδιαίτερο καθεστώς της τροφοδοσίας με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης από πολλά ορυχεία καθιστά επί της ουσίας πολυδάπανη τη λειτουργία του εν λόγω ΑΗΣ. Το κόστος του καυσίμου αυξήθηκε σημαντικά λόγω των εισαγωγών από Βουλγαρία και Τουρκία αλλά και από τις απαραίτητες εργασίες για την ομογενοποίηση του καυσίμου λόγω των πολλών διαφορετικών ποιοτήτων.
Το ορυχείο της Αχλάδας, το μοναδικό της περιοχής που λειτουργεί και τροφοδοτεί με λιγνίτη τον ΑΗΣ Μελίτης αφενός προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Αφετέρου προκύπτουν προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις και πολλές φορές κλονίζεται η εργασιακή ειρήνη. Παρατηρούνται φαινόμενα και πρακτικές μονομερούς λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα να διακυβεύονται θέσεις εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται στη ζωή των εργαζομένων. Αν και δεν υπάρχει βιομηχανική ανάπτυξη ανά τον κόσμο, χωρίς αντίστοιχα προβλήματα.
Ο δικός μας θεσμικός ρόλος είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και είμαστε δίπλα τους όποτε χρειάζεται. Για μας το δικαίωμα στην εργασία που άλλωστε είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα, είναι και θα είναι προτεραιότητα.
Στεκόμαστε με ευαισθησία απέναντι στους κατοίκους της Αχλάδας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την έντονη καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα. Ωστόσο εδώ είναι που πρέπει να προχωρήσουμε με νηφαλιότητα σε μια στάθμιση συμφερόντων και να αντιληφθούμε τι συμφέρει περισσότερο την τοπική κοινωνία. Το ορυχείο της Αχλάδας που αποτελεί και τον κυριότερο εγχώριο τροφοδότη του ΑΗΣ Μελίτης κρατάει ζωντανή την περιοχή. Οι ακραίες φωνές είτε από τη μια είτε από την άλλη κατεύθυνση οφείλουν να ταυτισθούν για το καλό όλων υιοθετώντας μέτρα ασφάλειας και λιγότερης ηχορύπανσης που θα καταστήσουν περισσότερο βιώσιμη την περιοχή.
Ως προς το μείζον θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού στεκόμαστε και πάλι πλάι στους κατοίκους της περιοχής και ζητούμε το αυτονόητο. Να δοθεί επιτέλους μια λύση σ αυτό το πρόβλημα. Λόγω του ιδιόμορφου καθεστώτος της παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης σε ιδιωτική εταιρία έχει καταστεί νομικά περίπλοκη η όλη διαδικασία. Συντασσόμαστε με την στόχευση της Περιφέρειας και θεωρούμε απαραίτητη την πρωτοβουλία μιας νομοθετικής ρύθμισης που θα ξεμπλοκάρει το θέμα. Πρόκειται για μείζον νομικό και κοινωνικό ζήτημα καθώς παραβιάζεται το δικαίωμα των κατοίκων στην ιδιοκτησία για λόγους δημοσίου συμφέροντος στα πλαίσια της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
Πάγια θέση όλων των όλων των διοικήσεων του ΕΚΦ εδώ και 14 χρόνια είναι η επαναλειτουργία και του ορυχείου της Βεύης.
Θέλουμε τα ορυχεία ανοιχτά όχι αύριο αλλά χθες. Θέλουμε οι συμπολίτες μας να έχουν δουλειά.
Κατακρίνουμε και εμείς από την πλευρά μας τον εξοστρακισμό της ΔΕΗ από τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό. Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να υποχωρούμε διαρκώς, αλλά και κανείς δεν θέλει να κερδίσουμε μια …κόντρα και να χάσουμε πολύ περισσότερα.
Εάν και εφόσον επαναλειτουργήσει το συγκεκριμένο ορυχείο συμπαρασύρει και το ορυχείο του Κλειδιού δίνοντας την δυνατότητα να τροφοδοτεί όχι μόνο τον ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ Ι & ΙΙ (εάν κατασκευαστεί) αλλά και του ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ-ΦΙΛΩΤΑ εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών και συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ενεργειακή κάλυψη της χώρας.
Είναι καλό να λάβουμε υπόψη μας οποιαδήποτε πιθανή διαφωνία σχετικά με την επαναλειτουργία αυτού του ορυχείου όταν όμως αυτή κινείται σε μια ρεαλιστική βάση.
Τα οικονομικά οφέλη - έμμεσα και άμεσα - που θα προκύψουν από την επαναλειτουργία των ορυχείων και ιδίως από το καταβαλλόμενο μίσθωμα, το ειδικό τέλος εκμετάλλευσης λιγνίτη, τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και από το φόρο στα καύσιμα, είναι σημαντικά κυρίως για τη σημερινή εποχή που η ελληνική οικονομία κλυδωνίζεται λόγω της κρίσης. Τα έσοδα θα είναι σημαντικά και για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια πολλοί συμπολίτες μας έχουν προβεί σε επενδύσεις χωματουργικών μηχανημάτων και οι οποίοι πλήττονται από ανεργία με τα δάνεια να τρέχουν και να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.). Θα δοθεί λοιπόν σε αυτούς η δυνατότητα απόσβεσης της επένδυσης τους.
Το κυριότερο όμως είναι ότι θα ανοίξουν πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δώσουν μια ανάσα στα νοικοκυριά και μια γενικότερη ώθηση στην τοπική οικονομία.
Επιθυμούμε, ωστόσο, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας με απόλυτο σεβασμό στην κείμενη εργατική νομοθεσία.
Ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών πρέπει να εφαρμοστεί κυρίως στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στις εργασίες εντοπισμού, εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και επεξεργασίας των ορυκτών υλών, στις εργασίες αποκατάστασης των μεταλλευτικών και λατομικών χώρων καθώς και διάφορα θέματα εργατικής νομοθεσίας. Επίσης με το νέο Κανονισμό εκσυγχρονίζονται αρκετές διατάξεις ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Με άλλα λόγια υπάρχει εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στο κοινοτικό δίκαιο όχι μόνο σε θέματα ανταγωνισμού αλλά και σε θέματα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Είναι όμως πολυτέλεια να αναλύουμε το θεσμικό πλαίσιο εργασίας στο ορυχείο τη στιγμή που το ίδιο το ορυχείο παραμένει κλειστό.
Γι αυτό το λόγο πρέπει να κινηθούμε προς μια ρεαλιστική βάση. Ο στόχος είναι η εξασφάλιση μακρόχρονης και ασφαλούς από οικονομικής πλευράς ηλεκτροπαραγωγικής βάσης με καύσιμο εγχώριας προέλευσης και η διατήρηση μιας βιωσιμότητας όσον αφορά τα ορυχεία Αχλάδας, Βεύης, Λόφων και Κλειδιού για να υπάρχει σταθερότητα στο κόστος της παραγωγής λιγνίτη.
Μια πρόταση που φιλοδοξεί να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις και να συγκεράσει τις διαφορετικές ιδεολογικές και πρακτικές λύσεις θα μπορούσε να είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας από τη ΔΕΗ, για την δημιουργία ενός κοινού οργανωτικού σχήματος με συγκεκριμένη εταιρική μορφή, στο οποίο να συμμετέχει τόσο η ΔΕΗ Α.Ε. όσο και η ιδιωτική πλευρά. Μιλάμε λοιπόν για σύμπραξη δημοσίου & ιδιωτικού τομέα που θα περιλαμβάνει τα ορυχεία ΒΕΥΗ 1, Αχλάδα τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης καθώς και τα κλειστά ορυχεία της ΔΕΗ ΒΕΥΗ 2 & ΚΕΙΔΙ.
Μια τέτοια πρόταση η οποία έχει προταθεί από στελέχη της ΔΕΗ και είναι βασισμένη σε μελέτες και είναι αρκετά εμπεριστατωμένη, είναι μια καλή βάση προς συζήτηση. Είναι εφικτή νομικά αρκεί να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και καλόπιστη συμπεριφορά από όλες τις πλευρές. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια συνεργασία είναι βέβαια η εξαρχής συμφωνία για θέματα οικονομικά, εργασιακά, εταιρικά και γενικότερα διαδικαστικά.
Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναλειτουργία και διάνοιξη όλων των ορυχείων της Φλώρινας, δημιουργώντας πολλές εκατοντάδες, άμεσες και έμμεσες νέες, στέρεες θέσεις εργασίας αλλά και τις προϋποθέσεις κατασκευής και της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη. Θα συνέβαλε, επίσης, στην ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές απαιτήσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την εξόρυξη του λιγνίτη δεδομένου πάντα ότι τα περιθώρια στενεύουν, και θα λειτουργούσε ως εναλλακτική λύση «αντίδοτο» στο στοπ της «μικρής ΔΕΗ».
Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να έχει βέβαια την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και να διασφαλίζει σταθερότητα στο εργασιακό και στο φυσικό περιβάλλον. Επιθυμούμε νέες θέσεις εργασίας. Επιθυμούμε όμως και την κοινωνική συνοχή.
Αν δεν μπορέσουμε ως κοινωνία να σώσουμε έστω και μία θέση εργασίας θα θεωρηθούμε αποτυχημένοι. Όπως αποτυχημένοι θα θεωρηθούμε και αν δεν βρούμε τρόπο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Όταν οι άλλοι μιλούν για μεταλιγνιτική περίοδο εμείς δεν έχουμε μπει ακόμα σε αυτή.
Μόνο ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά για την περιοχή μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου