Ακριβό παραμένει το ηλεκτρικό ρεύμα στην ελληνική αγορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ όσο και της Eurostat και μόνο η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η τιμή της κιλοβατώρας στη χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος) είναι υψηλότερος κατά τουλάχιστον 50% ακόμα και έναντι χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όπου, βεβαίως, η αγοραστική δύναμη είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας.
Τον Απρίλιο, η τιμή διαμορφώθηκε στα 47,81 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες, έναντι 31-32 ευρώ στη γερμανική και 35-38 ευρώ στη γαλλική αγορά.
Το πρώτο τετράμηνο του 2015, η μέση τιμή στην ελληνική χονδρική αγορά κυμάνθηκε από 47,83 ευρώ (τον Απρίλιο) έως 61,42 ευρώ (τον Ιανουάριο).
Είναι προφανές, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ότι εφόσον ληφθούν μέτρα για την πρόσβαση και άλλων παραγωγών -πέραν τη ΔΕΗ- σε φθηνές πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης και τα νερά, τότε θα υπάρξει εξορθολογισμός των τιμών, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 5,2% το 2014, (Β΄ εξάμηνο 2013 - Β' εξάμηνο 2014).
Στη χώρα μας, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ήταν 17,9 ευρώ ανά 100 kWh, ενώ σε ολόκληρη την Ε.Ε. 20,8 ευρώ ανά 100 kWh.
Σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ενιαίος τρόπος υπολογισμού βιοτικού επιπέδου) η χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφεται στην Φινλανδία (12,4 μονάδες ανά 100 kWh) και η υψηλότερη στη Γερμανία (28,2 μονάδες ανά 100 kWh).
Στην Ελλάδα η τιμή αυτή διαμορφώθηκε στις 20,8 μονάδες, ακριβώς όσο και στο συνολικό επίπεδο της Ε.Ε.
Τέλος, σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., οι φόροι και οι εισφορές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών, όσο ακριβώς και στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου