DEH

DEH

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Ουδεμία αλλαγή στο καθεστώς διοίκησης της ΔΕΗ

«Ουδεμία μεταβίβαση μετοχών της ΔΕΗ  Σχετικά άρθρα σε εταιρεία έχει συντελεστεί, ούτε έχει υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς διοίκησής της», αναφέρει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ ότι έχει συμφωνηθεί η πώληση του 17% των μετοχών της Επιχείρησης στη γερμανική εταιρεία RWE, έναντι τιμήματος 500 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετική ερώτηση βάσει των καταγγελιών αυτών είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή.
 Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Αρθούρου Ζερβού, αναφορικά με τη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ με το οποίο υπενθυμίζει ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ (1.067.200.000 ευρώ) διαιρείται σε 232.000.000 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 4,60 ευρώ η κάθε μία.
Το ελληνικό δημόσιο συμμετέχει με το 51,12%, το ευρύ επενδυτικό κοινό και οι θεσμικοί επενδυτές με 45,07% και το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ (πρώην ΟΑΠ) με 3,81%. Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ελληνικού
δημοσίου, ο κ. Ζερβός υπενθυμίζει ότι «στις 11 Σεπτεμβρίου
2012, το ΤΑΙΠΕΔ κατέστη πληρεξούσιος του με δικαίωμα να ασκεί κατά την απόλυτη κρίση του με τον προσφορότερο τρόπο και χωρίς να λαμβάνει οδηγίες από τον μέτοχο Ελληνικό Δημόσιο, τα δικαιώματα ψήφου 39.440.000 κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών (ήτοι ποσοστό 17% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας)».
Σημειώνει δε ότι το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος και ελέγχει το 100% των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ. Σε ό,τι αφορά στο ευρύ επενδυτικό κοινό και τους θεσμικούς επενδυτές και τη συμμετοχή του στη μετοχική σύνθεση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ θυμίζει ότι συμπεριλαμβάνεται από 8.12.2011 η συνολική συμμετοχή της εταιρίας «Silchester International Investors LLP», με 32.024.558 μετοχές ή 13,8% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ.
«Η ΔΕΗ δεν γνωρίζει να υπάρχουν μέτοχοι, πλην του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, της Silchester International Investors LLP και αθροιστικά των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ/ΤΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ που να κατέχουν άμεσα ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 3% του μετοχικού της κεφαλαίου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ στο έγγραφό του. 

 Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: