DEH

DEH

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μεγάλη η απόσταση μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας στις διαπραγματεύσεις για τα τιμολόγια - Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Χρήστος Στεφάνου

Την στιγμή που η βιομηχανία έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για τα νέα τιμολόγια ρεύματος με πρόταση κατάργησης των αυξήσεων που επιβλήθηκαν το Μάρτιο του 2019, η πλευρά της ΔΕΗ αντιπροτείνει νέες αυξήσεις, εξέλιξη που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως είναι λογικό οι διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις

δυσκολεύουν σημαντικά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία ζητεί στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει την κατάργηση της αύξησης 10% που επιβλήθηκε πέρυσι σε όσους καταναλωτές υπέγραψαν νέα σύμβαση. Παράλληλα η βιομηχανία προτείνει να διατηρηθούν οι εκπτώσεις όγκου και προφίλ καθώς και η έκπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης και προκαταβολής. Σύμφωνα με την άποψη της βιομηχανίας, οι συνθήκες της αγοράς και η μείωση της οριακής τιμής του συστήματος δίνουν τη δυνατότητα για μειώσεις στα τιμολόγια της υψηλής τάσης.

Στον αντίποδα η πλευρά της η ΔΕΗ εμφανίζεται αποφασισμένη να στηρίξει τη βιομηχανία ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια κέρδους της, ωστόσο θέτει ως κόκκινη γραμμή για τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά να μην πουλά κάτω του κόστους σε κανένα πελάτη της. Πρακτικά οι προτάσεις της ΔΕΗ μεταφράζονται σε νέες αυξήσεις για τα τιμολόγια της υψηλής τάσης.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που υπάρχει από τις διαπραγματεύσεις είναι ότι η απόσταση δύσκολα θα καλυφθεί και ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και οι ανταλλαγές επιστολών τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: