DEH

DEH

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Επιταχύνεται το λουκέτο στις παλιές λιγνιτικές μονάδες

Μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επίσπευση του λουκέτου στα βαρίδια που λέγονται «παλιές λιγνιτικές μονάδες». Το σίριαλ αυτό, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως μετά τις πρόχειρες και ανακόλουθες νομοθετικές παρεμβάσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο της προηγούμενης Κυβέρνησης, είναι έτοιμο να «σκάσει» το επόμενο διάστημα.
Το καμπανάκι έχει βαρέσει από τα μέσα Ιουλίου, όταν η ΕΕ έστειλε επιστολή στο ελληνικό ΥΠΕΝ, με την οποία έλεγε ρητά για την επέκταση λειτουργίας των Μονάδων Καρδιάς και Αμυνταίου κατά παρέκκλιση της ενωσιακής νομοθεσίας. Ακολούθως είχε έρθει η δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη: «Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι πολιτική της EE αυτό , ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά!». Εν αναμονή της επίσκεψης των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν στην Αθήνα, διαβάσαμε σε κεντρικά ΜΜΕ, πως το κλείσιμο μονάδων ίσως αποτελέσει και την τελευταία και μοναδική ευκαιρία να διατηρηθεί και ζωντανή… ο νέος λιγνιτικός σταθμός «Πτολεμαϊδα V» ύψους 1,4 δις ευρώ.
Οι πιο πρόσφατες πληροφορίες, μιλούν για πολύ ισχυρές πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Κομισιόν προς την Κυβέρνηση, για πολύ πιο άμεσες εξελίξεις από ότι θα περιμέναμε, στο πεδίο της διακοπής λειτουργίας μονάδων. Οι ΑΗΣ Αμυνταίου, Καρδιάς, Μελίτης, Μεγαλόπολης, ακόμα και κάποιες Μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου στις οποίες δεν εξελίσσεται ομαλά η περιβαλλοντική αναβάθμιση, είναι στο στόχαστρο των Ευρωπαίων, με το αιτιολογικό πως δεν ακολουθούν την περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι πιέσεις είναι τόσο ισχυρές σε πολιτικό επίπεδο, που είναι πολύ πιθανό να έχουμε εξελίξεις πολύ νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε, όπως μας λεν υψηλόβαθμα στελέχη της Εταιρίας.

e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: