DEH

DEH

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Γερμανικό μοντέλο για τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος προωθεί το ΥΠΕΝ παράλληλα με την απολιγνιτοποίηση

Γερμανικό μοντέλο για τον Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος προωθεί το ΥΠΕΝ παράλληλα με την απολιγνιτοποίηση
Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται το σχέδιο της Γερμανίας, ώστε οι λιγνιτικές μονάδες να παραμείνουν σε εφεδρεία και να τίθενται σε λειτουργία σε περιόδους περιορισμένης επάρκειας ισχύος
Αποφασισμένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διεκδικήσει Αποζημιώσεις Επάρκειας Ισχύος για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, στο πλαίσιο της πολιτικής της να επιταχύνει την απολιγνιτοποίηση του μίγματος παραγωγής της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα ετέθη με έμφαση από την ελληνική πλευρά κατά τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των Θεσμών και όπως φαίνεται θα καταγραφεί και στα κείμενα που θα παραδοθούν στους Θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με επιταχυνόμενους ρυθμούς στο σβήσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από τις δυο μονάδες του Σταθμού του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW και της Μεγαλόπολης 3 ισχύος 300 MW, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Σε αυτή την πρώτη φάση, θα ακολουθήσει το σβήσιμο και των δυο μονάδων της Καρδιάς αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Μεσοπρόθεσμα στόχος της κυβέρνησης αλλά και της ΔΕΗ που έχει αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο απολιγνιτοποίησης είναι να αποσυρθούν όλες οι μονάδες που είχαν τεθεί προς πώληση στους δυο διαγωνισμούς που διενήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι οποίοι ναυάγησαν λόγω της ανόδου των τιμών του CO2 που επιβαρύνει υπέρμετρα τη λιγνιτική παραγωγή καθιστώντας τη αντιοικονομική.
Έτσι σε επόμενη φάση θα τεθούν εκτός λειτουργίας τόσο η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα ισχύος 330 MW, όσο και η Μεγαλόπολη IV που επίσης είχε ενταχθεί στο πακέτο πώλησης.

Απαραίτητη η διασφάλιση επάρκειας ισχύος

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης θα προβλέπει ότι το 2030 η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία μόνο την 5η μονάδα του Αγίου Δημητρίου και την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα 5, πράγμα που σημαίνει ότι από το σύνολο τα 4.337 MW που είναι η λιγνιτική παραγωγή σήμερα θα μειωθεί σε 375 MW που είναι η ισχύς του Αγίου Δημητρίου 5 και 660 MW της Πτολεμαίδας που σήμερα κατασκευάζεται.
Όμως για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό απαιτείται η διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος έως ότου κατασκευαστούν οι νέες μονάδες φυσικού αερίου (ή κάποιες από αυτές) που σχεδιάζουν οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος ώστε να εξασφαλιστεί ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας ιδιαίτερα σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας αλλά και ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου.
Πρόκειται για τα περίφημα ΑΔΙ που διεκδικούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση επιδιώκοντας μάλιστα να εντάξει σε αυτά και την Πτολεμαΐδα 5.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ως εναλλακτική λύση στον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος εξετάζεται και το λεγόμενο capacity reserve, δηλαδή ο μηχανισμός που έχει υιοθετήσει η Γερμανία για τις δικές της ανθρακικές μονάδες.
Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού οι μονάδες της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία υπό την ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα τις θέτει σε λειτουργία σε περιόδους περιορισμένης επάρκειας του συστήματος.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: