DEH

DEH

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Τσίπρας για ΔΕΗ: Στο μάνιουαλ του φιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να την πουλήσεις

Αρνήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, την κατηγορία ότι η κυβέρνησή του ήταν υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση στη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πριν τη δική του ήταν υπεύθυνες για το ότι υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60%, ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμός μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της.
Επίσης, κατηγόρησε τον σημερινό υπουργό ενέργειας, κ. Χατζηδάκη, ότι προσπαθεί να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, «αλλά δεν μπορεί να την βρει από την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι «να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα». Τόνισε παράλληλα ότι η σημερινή κυβέρνηση προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν αξία και χαρακτήρισε άδικη την αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτοί που θα υποστούν τις αυξήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.
«Εάν η έγνοια για να προστατέψει τους πιο αδύναμους δημιούργησε το πρόβλημα της ΔΕΗ τότε πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Στο μάνιουαλ του φιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να την πουλήσεις», δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλα χρονια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό δεν έγινε νε ευθυνη των προηγούμενων κυβερνήσεων». Τέλος, ανέφερε σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων ότι «ένα θέμα είναι αν θα προσανατολιστουμε στην αξιοποιηση φυσικού αεριου ή πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Η συζητηση που διεξάγεται σε διεθνες και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμο και μας αφορά Το πετρελαιο ανήκει στο χθες και όχι στο άυριο. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί πολυ σοβαρα»
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: