DEH

DEH

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Σύμμαχος της ΔΕΗ στη «μάχη» της Μέσης Τάσης η άνοδος των τιμών των ρύπων – Τα μερίδια που έχασαν οι ιδιώτες προμηθευτές

Σύμμαχος της ΔΕΗ στη «μάχη» της Μέσης Τάσης η άνοδος των τιμών των ρύπων – Τα μερίδια που έχασαν οι ιδιώτες προμηθευτές
Η ΔΕΗ ανακτά σταδιακά τους πελάτες που τους προηγούμενους μήνες είχαν μετακινηθεί στις ανταγωνιστικές εταιρίες
Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι έχει περάσει τους τρεις τελευταίους μήνες η ΔΕΗ σε ότι αφορά το μερίδιο αγοράς στη Μέση Τάση.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου
Ενέργειας, από την αρχή του έτους και μέχρι τον Μάιο η ΔΕΗ έχανε συνεχώς μερίδια στη μέση τάση τα οποία άρχισε να ανακτά σταδιακά, εξέλιξη που φαίνεται ότι συνδέεται με την άνοδο τον τιμών του CO2 στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ρύπων  
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 70,93% που ήλεγχε τον περασμένο  Ιανουάριο το μερίδιο της μειώθηκε σε 68,74% τον Φεβρουάριο.
Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε με 65,18% τον Μάρτιο, 63,65% τον Απρίλιο, για να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο το Μάιο με 60,38%.

Έκτοτε φαίνεται ότι η ΔΕΗ επεδίωξε την ανάκτηση πελατών, δεδομένου ότι η Μέση Τάση που καλύπτει κυρίως επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται και το πλέον κερδοφόρο τμήμα της αγοράς.
Έτσι το μερίδιο της ΔΕΗ τον Ιούνιο αυξήθηκε σε 61,04% και σε 64,19% τον Ιούλιο.

Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει 

Αντιστοίχως σε ότι αφορά τους ιδιώτες προμηθευτές, η Elpedison που τον Ιανουάριο κατείχε στη μέση τάση με 5,91%, το Φεβρουάριο αύξησε το μερίδιο της σε 6,13% και τον Μάρτιο ανήλθε σε 6,56%.
Από τον Απρίλιο και μετά το μερίδιο της εταιρίας ακολούθησε πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε το μήνα αυτό σε 6,48%, τον Μάιο σε 6,33%, τον Ιούνιο σε 5,95% και τον Ιούλιο σε 5,71%.
Η Protergia που τον Ιανουάριο ήλεγχε το 6,33% της μέσης τάσης, τον Φεβρουάριο αύξησε το μερίδιο της σε 6,71% και τον Μάρτιο σε 7,43%. Τον Απρίλιο συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της Μυτιληναίος στη μέση τάση με μερίδιο 8,10% και το Μάιο έφθασε στο 8,99% για να ανέβει και πάνω από το 9% τον Ιούνιο και συγκεκριμένα να φθάσει το 9,07%. Ωστόσο τον Ιούλιο το μερίδιο της εταιρίας μειώθηκε στο 8,84%.
Η άλλη καθετοποιημένη εταιρία προμήθειας αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Ήρων, η οποία ήταν από τις πρώτες που είχε στρέψει το βλέμμα της στη Μέση Τάση, τον Ιανουάριο του 2018 κατείχε το 7,22% και ήταν η πρώτη από τις ιδιωτικές εταιρίες στην συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.
Το μερίδιο της αυξήθηκε στο 7,58% τον Φεβρουάριο, στο 8,59% τον Μάρτιο, στο 8,70% τον Απρίλιο και στο 9,52% τον Μάιο.
Τον Ιούνιο το μερίδιο της εταιρίας Ήρων στη Μέση Τάση έφθασε το 9,24% για να πέσει το 8,94% τον Ιούλιο.
Έτσι μέχρι στιγμής καμία από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει σπάσει το φράγμα του 10% στη Μέση Τάση όπου τα περιθώρια κέρδους είναι μεγαλύτερα σε σχέση με την οικιακή κατανάλωση.

Επιστροφή στη ΔΕΗ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένας από τους λόγους του πισωγυρίσματος της αγοράς σε ότι αφορά τη Μέση Τάση ή αλλιώς της αντεπίθεσης της ΔΕΗ για την ανάκτηση μεριδίου που είχε χάσει τους προηγούμενους μήνες, είναι η άνοδος τον τιμών του CO2 στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ρύπων.
Και τούτο διότι τα συμβόλαια προμήθειας που συνάπτει η ΔΕΗ με τους καταναλωτές Μέσης Τάσης δεν περιέχουν ρήτρα CO2, όπως συμβαίνει με τα τιμολόγια των βιομηχανικών επιχειρήσεων που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση.
Αυτό σημαίνει ότι τα τιμολόγια παραμένουν σταθερά παρά την άνοδο ενός από τους συντελεστές κόστους.
Έτσι η ΔΕΗ ανακτά τους πελάτες που τους προηγούμενους μήνες είχαν πάει στον ανταγωνισμό και αυξάνει σταδιακά το μερίδιό της.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: