DEH

DEH

Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

ΑΔΜΗΕ Σε εμπορική λειτουργία η Μεγαλόπολη 5


 
της Μανταλένας Πίου
 
Σε εμπορική λειτουργία τέθηκε η μονάδα “Μεγαλόπολη 5” της ΔΕΗ από τις 14 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, διευκρινίζοντας ότι η συμμετοχή της μονάδας στο σύστημα θα γίνεται βάσει των κατανεμόμενων προσφορών της. Πρόκειται για την πιο νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ αλλά και τη μονάδα με τη πιο μακρά περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας. 
Η συνολική της ισχύς ανέρχεται σε 800 MW αλλά προς κατανομή
είναι μόνον τα 500 MW, λόγω έλλειψης επαρκούς χωρητικότητας του δικτύου μεταφοράς. Το καθεστώς της δοκιμαστικής λειτουργίας στο οποίο βρισκόταν η Μεγαλόπολη 5 τα τελευταία χρόνια, έδινε στη μονάδα προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα, ένα δικαίωμα που από εδώ και πέρα χάνει, καθώς πλέον εντάσσεται με βάση το μεταβλητό της κόστος και τις ανταγωνιστικές προσφορές. 
 Η εμπορική λειτουργία όμως της επιτρέπει να διεκδικήσει τα νέα ΑΔΙ, και να συμμετάσχει στις δημοπρασίες που θα διεξαχθούν από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος που έλαβε το πράσινο φως από την ΕΕ και τίθεται πλέον σε εφαρμογή. Πρόκειται για ένα μηχανισμό της χονδρικής αγοράς που αποζημιώνει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την ευελιξία που παρέχουν στο σύστημα 
 Η “Μεγαλόπολη 5” δεν αποτελεί τμήμα του υπό πώληση χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, το οποίο αφορά μόνον λιγνιτικές μονάδες και συγκεκριμένα τις μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης, καθώς και τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα. Μάλιστα, ο σχετικός νόμος για την αποεπένδυση της ΔΕΗ κάνει σαφή αναφορά στον περιορισμό της λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη στα 500 MW έναντι δυναμικότητας 800 MW, διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση αυτή θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του ΚΥΤ Πελοποννήσου, για το οποίο όμως δεν υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα. 


www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: