DEH

DEH

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Γιατί είχαμε χθες μίνι μπλακ άουτ στην Αθήνα;

Γιατί είχαμε χθες μίνι μπλακ άουτ στην Αθήνα;

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Εγκλωβισμοί σε ασανσέρ, χάος στους δρόμους, προβλήματα σε χιλιάδες καταναλωτές, καταστροφές σε ηλεκτρικές συσκευές και ευαίσθητα εμπορεύματα. Η Αθήνα είχε 14 χρόνια να βιώσει τόσο εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής αιτία, δηλαδή, να υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ακραίες καιρικές συνθήκες ή κάποια απεργία.
Ήταν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στις 12 Ιουλίου το μεσημέρι όταν για πάνω από 2 ώρες είχε μείνει χωρίς ρεύμα το νότιο σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε στη συνέχεια, οι ευθύνες αποδόθηκαν τόσο στη ΔΕΗ (καθώς είχε τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα 2 του Λαυρίου λόγω βλάβης) όσο και στο ΔΕΣΜΗΕ που δεν απέκοψε εγκαίρως τα φορτία για να σταθεροποιηθεί η τάση του συστήματος. Μάλιστα αρκετοί είχαν εκτιμήσει ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης είχαν και τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη θωράκιση του συστήματος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Φέτος το καλοκαίρι ωστόσο μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η βλάβη στο ΚΥΤ Παλλήνης ήταν το δεύτερο συνεχόμενο συμβάν που  εκδηλώθηκε σε υποδομές του ΑΔΜΗΕ σε κέντρο υπερυψηλής τάσης. Θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιουλίου είχαμε βλάβη στο ΚΥΤ Αγίου Στεφάνου, χωρίς ευτυχώς τα προβλήματα να φτάσουν στους καταναλωτές, με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μάλιστα να μιλά για απόδειξη των αντοχών και της θωράκισης του συστήματος.
Αντίθετα χθες η θωράκιση του συστήματος αποδείχθηκε ελλιπής. Το πρόβλημα στο ΚΥΤ Παλλήνης είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθούν για πάνω από 2 ώρες σοβαρά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο. Συγκεκριμένα πριν τη βλάβη η στιγμιαία ζήτηση ήταν περίπου στα 2000MW ενώ με το μίνι μπλακ άουτ τέθηκαν εκτός συστήματος περίπου 650 MW δηλαδή το πρόβλημα επηρέασε το 32,5% της ζήτησης στην Αττική και περίπου το 10% της ζήτησης σε όλη τη χώρα.  Και το κυριότερο, ο χρόνος αποκατάστασης ήταν πολύ μεγάλος, αφού ανάλογα συμβάντα στο παρελθόν είχαν αντιμετωπιστεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα.
Τι συνέβη ακριβώς;
Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ αλλά και σύμφωνα με πηγές των εργαζομένων, η βλάβη οφείλεται σε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς που έπεσε πάνω σε 3 ζυγούς 150KV του Υποσταθμού στο ΚΥΤ Παλλήνης. Πώς συνέβη η πτώση του αγωγού (καλώδιο); Το πιο πιθανό σενάριο, αναφέρουν πηγές των εργαζομένων είναι να έχει σπάσει η αλυσίδα του αγωγού, με αποτέλεσμα να προκληθεί η έκρηξη και να ενεργοποιηθεί η προστασία που έβγαλε εκτός συστήματος σημαντικό κομμάτι της ζήτησης στην Αθήνα.
Στο συμβάν του Ιουλίου αντίστοιχα, πιθανόν λόγω αστοχίας υλικού σε αυτεπαγωγή, προκλήθηκε έκρηξη και τα θραύσματα έφτασαν στους αυτομετασχηματιστές,  με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί επί 3,5 λεπτά βραχυκύκλωμα. Τότε δεν ενεργοποιήθηκε η προστασία του συστήματος και το πρόβλημα δεν έφτασε στους καταναλωτές, αν και υπάρχει η εκτίμηση ότι υπήρξε εσφαλμένη λειτουργία της προστασίας που έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον εξοπλισμό του ΑΔΜΗΕ.
Κοινός τόπος και των δύο συμβάντων, τόσο του χθεσινού όσο και του Ιουλίου, είναι η ενδεχόμενη ελλιπής συντήρηση του συστήματος. Όπως αναφέρουν πηγές των εργαζομένων κάθε χρόνο, παραμονές του καλοκαιριού παραδοσιακά γίνονται συντηρήσεις και επιτόπιος οπτικός έλεγχος σε κρίσιμα στοιχεία και υποδομές του συστήματος, όπου εντοπίζονται αντίστοιχες αστοχίες υλικού.
Ένα ακόμη σημείο κριτικής αφορά στο χρόνο αποκατάστασης. Συγκεκριμένα προ πενταετίας, αντίστοιχο με το χθεσινό, περιστατικό στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που είναι ο σημαντικότερος ΥΣ της Αττικής, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε σε διάστημα 25 λεπτών. Χθες χρειάστηκαν πάνω από 2,5 ώρες…
Σε κατάσταση αποσύνθεσης
Πάντως πηγές των εργαζομένων, μιλούν για βαθύτερο πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας η οποία έχει πλέον κρατικοποιηθεί και έχει φύγει από τον έλεγχο της ΔΕΗ.  πενθυμίζεται ότι πλέον ο ΑΔΜΗΕ ανήκει σε ποσοστό 51% απευθείας στο κράτος, το 24% ανήκει στην κινεζική State Grid και το 25% σε επενδυτές στο χρηματιστήριο.
Οι ίδιες πηγές εστιάζουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία και οι οποίες έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία της. Συγκεκριμένα:
Πρώτον, φέτος εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελούσιας, το οποίο αξιοποίησαν 143 άτομα, διαφόρων κατηγοριών του προσωπικού, μεταξύ αυτών μεγάλος αριθμός τεχνικών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εμπειρία των τεχνικών που αποχώρησε ποτέ δεν αναπληρώθηκε επαρκώς.
Δεύτερον, υπήρξε διοικητική αναδιοργάνωση του ΑΔΜΗΕ, για την οποία εκφράστηκαν εσωτερικές διαφωνίες. Χαρακτηριστικά, ένας σημαντικός αριθμός (περίπου 20) έμπειρων διευθυντών, τομεαρχών και προϊσταμένων υπηρεσιών τοποθετήθηκε σε θέσεις ψυγείου. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις άπειρα νέα στελέχη χωρίς την κατάλληλη εμπειρία. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για άλματα στην ιεραρχία, που δε δικαιολογούνται από τα τυπικά προσόντα.
Τρίτον, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη κινητικότητα σε επίπεδο προσλήψεων. Στον ΑΔΜΗΕ για πρώτη φορά έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις συμβούλων (από έναν σύμβουλο που είχε η προηγούμενη διοίκηση σήμερα απασχολούνται 7 με προοπτική να γίνουν 10), ενώ γίνονται αθρόες προσλήψεις συμβασιούχων μέσω εργολάβων.
Τέταρτον υπάρχουν καταγγελίες για εκτίναξη του διοικητικού κόστους με σημαντική αύξηση των απολαβών των μελών της διοίκησης. Επιπλέον αποτελεί κοινό μυστικό εντός του ΑΔΜΗΕ ότι μέλη της διοίκησης έχουν τοποθετηθεί σε κρίσιμες θέσεις ευθύνης χωρίς ανάλογη επαγγελματική εμπειρία.
Να σημειωθεί τέλος, ότι χθες το αρμόδιο υπουργείο παρείχε πλήρη κάλυψη στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του "για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: