DEH

DEH

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Στ. Καλαφάτης: Έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά 100% η κατάντια της ΔΕΗ!

Στ. Καλαφάτης: Έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά 100% η κατάντια της ΔΕΗ!
«Στο θέμα της ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιδεικνύουν αμετροέπεια …χιλιάδων βολτ! Την ώρα που διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατατάσσουν τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών και της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση κουνά με θράσος το δάχτυλο στους «προηγούμενους», που το 2014 παρέδωσαν μια ΔΕΗ αρκετά εύρωστη και αξιόπιστη για να αντλεί πόρους αυτόνομα απ` ευθείας από τις αγορές. Η σημερινή κατάντια, της ΔΕΗ των απλήρωτων προμηθευτών, των απλήρωτων εργολαβικών εργαζομένων και των προκλητικών προσλήψεων και λειτουργικών εξόδων,  είναι 100% έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Τα παραπάνω επισημαίνει Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης,  με αφορμή την κατάθεση κοινής ερώτησης 42 βουλευτών της παράταξης, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστα Σκρέκα, σχετικά με την κατάταξη της ΔΕΗ από τον οίκο “Standard and Poor`s” σε θέση CCC- και τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, με την ερώτηση, η ηγεσία του αρμόδιου  υπουργείου καλείται να εξηγήσει τα «έξοδα λειτουργίας» 5.000.000 ευρώ σε …κλειστή μονάδα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, να ενημερώσει για το ύψος οφειλών σε προμηθευτές και εργολαβικούς εργαζόμενους την ώρα που προσλαμβάνεται καλλιτεχνικός διευθυντής για τη χορωδία, αλλά και να καταθέσει το «σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ» που υποτίθεται πως έχει καταρτίσει η κυβέρνηση.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
 
Αθήνα, 4/5/2017
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
Α.Π.: 5401/517- 4/5/2017
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 
ΘΕΜΑ: Μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία η ΔΕΗ
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η τελευταία αξιολόγηση της ΔΕΗ από την Standard and Poor’s (S&P), σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατατάσσεται στην κατηγορία CCC-, μια ανάσα δηλαδή πριν την οριστική στάση πληρωμών (Default). Κι όμως μόλις τον Απρίλιο του 2014,  η  S&P κατέταξε τη ΔΕΗ στη βαθμίδα Β, δημιουργώντας θετικές προσδοκίες για το μέλλον της εταιρείας και καλύτερους όρους δανεισμού, με αποτέλεσμα το 2014 η εταιρεία να βγει στις αγορές ζητώντας 500 εκ χρηματοδότηση, προσφέρθηκαν πάνω από 2 δις ευρώ και τελικά δανείστηκε 700 εκ ευρώ, χωρίς καμία εξασφάλιση πέρα από την εταιρική αξιοπιστία. Η απογείωση της ΔΕΗ το 2014 ήταν και αποτέλεσμα του γενικότερου θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε για την οικονομία  της χώρας εκείνη τη χρονιά, με τη βελτίωση σημαντικών χρηματοοικονομικών δεικτών και με την ανάληψη μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. 
Πλέον η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι τραγική, με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να σημειώνει ότι «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».
Κι όμως την κρίσιμη αυτή ώρα, η κακοδιαχείριση της εταιρείας έχει φθάσει σε εξοργιστικό επίπεδο.
Την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας, με ουσιαστικά προβλήματα λειτουργίας και εκατοντάδες εργολαβικούς εργαζομένους στα ορυχεία της εταιρείας να παραμένουν απλήρωτοι, επειδή η ΔΕΗ  καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές της και την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η εταιρεία – με τις ευλογίες του αρμόδιου Υπουργού - αποφασίζει να προσλάβει Καλλιτεχνικό Διευθυντή για θέματα χορωδίας.
Τέλος ανεξήγητο παραμένει το γεγονός ότι, την ώρα που η εταιρεία θα έπρεπε να εξορθολογήσει το κόστος παραγωγής της, η κλειστή μονάδα παραγωγής ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι έχει «έξοδα λειτουργίας», με εκτιμώμενο κόστος άνω των 5.000.000 ευρώ ετησίως.
Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Πόσοι είναι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ που παραμένουν απλήρωτοι και για πόσους μήνες;
  2. Πόσο στοιχίζει η «λειτουργία» της κλειστής μονάδας στο Κερατσίνι ετησίως και τί περιλαμβάνει αυτό το κόστος; Υπάρχουν και άλλες κλειστές μονάδες που επιβαρύνουν με «κόστος λειτουργίας» και πόση είναι αυτή η επιβάρυνση για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΔΕΗ;
  3. Παρακαλώ καταθέστε προς ενημέρωση των Βουλευτών και του Ελληνικού Λαού, το σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΔΕΗ Α.Ε.
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ
  1. Κώστας Σκρέκας
  2. Κωστής Χατζηδάκης
  3. Ντόρα Μπακογιάννη
  4. Άδωνις Γεωργιάδης
  5. Λευτέρης Αυγενάκης
  6. Κώστας Τσιάρας
  7. Κώστας Κατσαφάδος
  8. Γιώργος Κουμουτσάκος
  9. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
  10. Κώστας Αχ. Καραμανλής
  11. Σοφία Βούλτεψη
  12. Θεόδωρος Καράογλου
  13. Μάνος Κόνσολας
  14. Χρήστος Μπουκώρος
  15. Γιώργος Βαγιωνάς
  16. Κώστας Τζαβάρας
  17. Νίκος Παναγιωτόπουλος
  18. Άννα Καραμανλή
  19. Δημήτρης Σταμάτης
  20. Θεόδωρος Φορτσάκης
  21. Σίμος Κεδίκογλου
  22. Γεώργιος Κασαπίδης
  23. Κώστας Κουκοδήμος
  24. Αθανάσιος Μπούρας
  25. Γεώργιος Βλάχος
  26. Νίκη Κεραμέως
  27. Δημήτρης Κυριαζίδης
  28. Στέργιος Γιαννάκης
  29. Γεώργιος Γεωργαντάς
  30. Χρήστος Κέλλας
  31. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
  32. Ιωάννης Ανδριανός
  33. Ιάσονας Φωτήλας
  34. Ιωάννης Αντωνιάδης
  35. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
  36. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
  37. Έλενα Ράπτη
  38. Βασίλειος Γιόγιακας
  39. Γεώργιος Καρασμάνης
  40. Σταύρος Καλαφάτης
  41. Χαράλαμπος Αθανασίου
  42. Βασίλης Οικονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: