DEH

DEH

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Τη Δευτέρα ξεκινά στο Ευρωκοινοβούλιο η συζήτηση για τους ρύπους – Την Τετάρτη η κρίσιμη ψηφοφορία

Την Τετάρτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα (σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ). Η εν λόγω ψηφοφορία στο ΕΚ αφορά την εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο με σκοπό την επίτευξη άτυπης συμφωνίας.
Υπόψη των ευρωβουλευτών θα τεθεί η Έκθεση της Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά αποδοτικών μειώσεων των εκπομπών και την προώθηση επενδύσεων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.
Η Έκθεση περιέχει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος προτείνει τη μείωση του αριθμού των διαθέσιμων προς δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών κατά 2,4% ετησίως, καθώς και το διπλασιασμό του ποσοστού εισαγωγής δικαιωμάτων στο αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς, κάτι που εκτιμάται πως θα οδηγήσει στην απορρόφηση των περίσσιων δικαιωμάτων και στην αύξηση της τιμής του άνθρακα.
Με τις προτεινόμενες τροπολογίες, η Επιτροπή Περιβάλλοντος προτείνει να αυξηθεί ο λεγόμενος «συντελεστής γραμμικής μείωσης» (η ετήσια μείωση των δικαιωμάτων που θα δημοπρατηθούν) κατά 2,4%, έναντι του 2,2% που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης, προτείνεται η ενίσχυση της ικανότητας του αποθεματικού για τη σταθερότητα της αγοράς να απορροφά την περίσσεια δικαιωμάτων στην αγορά. Όταν αυτό συμβεί το αποθεματικό θα μπορεί να απορροφά έως και το 24% των πλεοναζόντων δικαιωμάτων ετησίως για τα πρώτα τέσσερα χρόνια, δηλαδή το διπλάσιο της τρέχουσας ικανότητάς του.
Τέλος, προτείνεται η αφαίρεση 800 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπών από το αποθεματικό από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προτείνει τον Οκτώβριο και άλλες τροποποιήσεις επί του Σχεδίου της Κομισιόν.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το Δεκέμβριο, όταν και ψηφίστηκε η Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, διεξήχθησαν σημαντικές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, με το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς να συγκεντρώνεται στο πως θα διασφαλιστεί η εκχώρηση δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών και η δυνατότητα άντλησης πόρων από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αναβαθιστούν οι ηλεκτροπαραγωγικές υποδομές της χώρας.
Δείτε την Έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στο συνημμένο αρχείο:
PDF iconekthesi.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: