DEH

DEH

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Οι στοχευμένοι έλεγχοι της Ε.Ε. στη ΔΕΗ και η επόμενη μέρα στην αγορά ενέργειας ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Προ των πυλών βρίσκεται η διάσπαση της ΔΕΗ και η πώληση μονάδων. Η αιφνίδια εμπλοκή της DGcomp την περασμένη Τρίτη, με την έφοδο στα γραφεία της Επιχείρησης και του ΑΔΜΗΕ ομάδας επιθεωρητών, για όσους παρακολουθούν την ενεργειακή αγορά δεν ήρθε τυχαία τη συγκεκριμένη συγκυρία και είναι απολύτως στοχευμένη. Ολοι θυμούνται την εμπειρία της ιταλικής ΕΝΙ στην Ιταλία το 2010, όταν με μια παρόμοια πρακτική

«εφόδου» των κομάντος της Ε.Ε. στα γραφεία της υποχρεώθηκε να πουλήσει μερίδια στον κλάδο φυσικού αερίου.
Η συμμόρφωση της Ελλάδας ως προς τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρισμού ξεκίνησε από το 2001 και δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ακόμη και μετά την εφαρμογή τριών μνημονίων στα οποία οι ενεργειακές μεταρρυθμίσεις είχαν περίοπτη θέση. Και ενώ το άνοιγμα της αγοράς βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με τους θεσμούς να θέτουν επιτακτικά θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, η DGcomp, η οποία εξάντλησε την υπομονή της, παρενέβη αποφασιστικά και με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνέχειας αυτού του πολύπλοκου και αδιέξοδου «αλ λα ελληνικά» μοντέλου απελευθέρωσης.
Εχοντας στα χέρια της μια καταγγελία από το 2009, περί αθέμιτων πρακτικών της ΔΕΗ, ως δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και του ΑΔΜΗΕ, ως διαχειριστής του συστήματος και 100% θυγατρική της ΔΕΗ, ενεργοποίησε τον πιο σκληρό μηχανισμό της για να διερευνήσει το κατά πόσον ευσταθούν και να επιβάλει αποτελεσματικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς. Δράση ανέλαβε το σώμα Επιθεωρητών Ελέγχου της DGcomp που ξεκινάει την έρευνά του με απροειδοποίητες επισκέψεις στις ύποπτες για την Επιτροπή εταιρείες και δικαιοδοσία κατάσχεσης κινητών, υπολογιστών και κάθε εγγράφου που θεωρεί χρήσιμο και δικαίωμα επιβολής προστίμου 1% του τζίρου τής υπό έλεγχο εταιρείας, σε περίπτωση οποιασδήποτε αντίδρασης.
Η Επιχείρηση
Ηταν εννέα το πρωί της περασμένης Τρίτης, όταν τρεις διαφορετικές 10μελείς ομάδες εισέβαλαν ταυτόχρονα στα γραφεία της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικών της πρώτης, δηλώνοντας ότι έρχονται από την Ε.Ε. για έλεγχο. Οι μυημένοι της ΔΕΗ, σε τέτοιες πρακτικές της Επιτροπής, είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει τη διοίκηση της Επιχείρησης ακόμη και τους φύλακες για μια τέτοια πιθανότητα, αφού καθετοποιημένες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται στο στόχαστρο του σώματος Επιθεωρητών Ελέγχου της DGcomp, κάτι που απέτρεψε φαινόμενα άρνησης συνεργασίας που θα έβαζαν την Επιχείρηση σε πρόσθετες περιπέτειες.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, την ώρα της εισβολής του κλιμακίου στο γραφείο του, ήταν ανυποψίαστος. Ισως αμέσως μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, συνειδητοποιούσε πως όταν το περασμένο Σάββατο από την Πτολεμαΐδα κατήγγειλε δημοσίως τους ιδιώτες παραγωγούς για χειραγώγηση της αγοράς και τον Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ενημέρωνε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για τις στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, πριόνιζε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν. Τα κλιμάκια ελέγχου της Κομισιόν έχουν εγκατασταθεί από την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και σε καθημερινή βάση από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ξεσκονίζουν τις Διευθύνσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ συλλέγοντας έγγραφα και στοιχεία για την έρευνά τους, η οποία, όπως τόνισε με επίσημη ανακοίνωσή της η Ε.Ε., δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.
Η έρευνα αφορά πιθανότητα αθέμιτων πρακτικών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο από το 2010 και εφεξής και από τα στοιχεία που συλλέγονται φαίνεται ότι επεκτείνεται σε όλες τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, με αιχμή τη χρήση των υδροηλεκτρικών και των λιγνιτικών μονάδων, για να διαπιστωθεί κατά πόσον μέσω αυτών χειραγωγούσε τη χονδρική αγορά. Στον ΑΔΜΗΕ ο έλεγχος δείχνει να αφορά το κατά πόσον ως θυγατρική της ΔΕΗ και έχοντας τον έλεγχο του, το διασυνοριακό εμπόριο ακολουθούσε πρακτικές υπέρ της μητρικής εταιρείας.
Παρέμβαση
Το γεγονός ότι η DGcomp ενεργοποίησε μια καταγγελία που έγινε το 2009 σε μια συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω από το 50% το 2019, και ενώ η αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, δείχνει ότι πρόκειται για στοχευμένη παρέμβαση. Αυτή έρχεται σε μια στιγμή που ο βασικός πυλώνας της αγοράς ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ, παλεύει να σταθεί όρθια και να μην καταρρεύσει υπό το βάρος υποχρεώσεων που αδυνατεί να εξυπηρετήσει, γεγονός που έχει φέρει συνολικά την αγορά προ αδιεξόδου.
«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη, καθώς απαιτούνται νέες ρυθμίσεις για να μην τιναχτεί στον αέρα. Αυτή την περίοδο, πέρα από το κεντρικό μέτωπο ΔΕΗ - ιδιωτών, κινούνται παράλληλα ένα ακόμη μέτωπο μεταξύ φωτοβολταϊκών παραγωγών και ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Ενεργοβόρων Βιομηχανιών) με αιχμή το μέτρο της διακοψιμότητας και ένα ευρύτερο μέτωπο μεταξύ προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιωτών και ΔΕΗ) και παραγωγών ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: