DEH

DEH

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Δεν έπεισε ο κ. Σταθάκης ότι δεν θα πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ

Την πώληση μονάδων της ΔΕΗ προσπάθησε για άλλη μία φορά να ξορκίσει ο υπουργός Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα την Τρίτη με θέμα το «Χρηματιστήριο Ενέργειας».

της Μανταλένας Πίου
 
 Όπως είπε: «Πίεση για πώληση μονάδων από τους δανειστές δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια στην ατζέντα μας». Σημειωτέον ότι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δανειστές
ζητούν να γραφεί στη νέα συμφωνία η πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε περίπτωση που οι δημοπρασίες μέσω ΝΟΜΕ δεν επιτύχουν τον στόχο για την μείωση του μεριδίου της Επιχείρησης στην αγορά.  Επίσης, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο απολογισμός για τα ΝΟΜΕ θα γίνει τον Δεκέμβριο όταν ο θεσμός θα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο εφαρμογής και όχι τον Ιούνιο όπου σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν οι θεσμοί.  
Ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες με τους θεσμούς όσον αφορά στις δημοπρατούμενες ποσότητες ηλεκτρισμού. Κι αυτό γιατί οι θεσμοί ζητούν να δημοπρατηθούν πρόσθετες ποσότητες.  
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των κ. Σταθάκη και των διευθυνόντων συμβούλων του ΛΑΓΗΕ Μιχάλη Φιλίππου και του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρ. Επιτροπής JRC σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ετοιμάζουν τα κείμενα και τους κώδικες για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου το Χρηματιστήριο θα αποτελείται από τέσσερις αγορές: Την προθεσμιακή, την προ-ημερήσια, την ενδο-ημερήσια και την αγορά εξισορρόπησης.
Μάλιστα με τη λειτουργία του χρηματιστηρίου θα αντικατασταθεί το σημερινό μοντέλο της υποχρεωτικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (mandatory pool), ενώ σκοπός είναι η απαλλαγή από σημερινούς παρεμβατικούς μηχανισμούς ώστε η αγορά να λειτουργεί με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.
Πέραν των τεσσάρων αγορών θα λειτουργεί και σύστημα εγγυοδοσίας.
Σύμφωνα με τους κ. Φιλίππου και Λαζαρίδη ετοιμάζουν επιχειρησιακό σχέδιο για τη δημιουργία δυο εταιριών προκειμένου να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο. Η μια θα έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση των συναλλαγών και η δεύτερη την τεχνική υποστήριξη του χρηματιστηρίου.
Στόχοι με τις νέες οργανωμένες αγορές είναι οι καθαροί κανόνες αλλά και η αύξηση ρευστότητας για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: