DEH

DEH

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Μανώλης Παναγιωτάκης: Τέως συνδικαλιστής, νυν manager

 
Μανώλης Παναγιωτάκης: Τέως συνδικαλιστής, νυν manager 
Στ. Μορφίδης
 
Από το τιμόνι της ΔΕΗ έχουν περάσει πολλοί Πρόεδροι και όμως ελάχιστοι θα μείνουν στην ιστορία της επιχείρησης. Ένας εξ αυτών, ο σημερινός επικεφαλής Μανώλης Παναγιωτάκης.
Ο λόγος απλός. Ο πρώην συνδικαλιστής – σάρξ εκ της σαρκός της επιχείρησης- καλείται να βάλει τις υπογραφές και να χαράξει στρατηγική για έναν, γίγαντα με πήλινα πόδια.
Μάλιστα, ο... γίγαντας χρειάζεται να προσαρμοστεί στις
συνθήκες των καιρών και το πρώην μονοπώλιο να μετασχηματισθεί σε έναν οργανισμό που είναι καταδικασμένος να χάσει πελάτες λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Επιπλέον, την ίδια ώρα ο... γίγαντας είναι αναγκασμένος να "κυνηγά" τους πελάτες που χρωστούν 2,5 δισ ευρώ στη ΔΕΗ για να μην ξεμείνει από ρευστό!
Ακόμα όμως και το τελευταίο δεν μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο απ' την πολιτική γραμμή που έχει δώσει ο βασικός μέτοχος, το ελληνικό Δημόσιο, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, για την προσέγγιση των καταναλωτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το σταυρόλεξο δύσκολο... και όπως λένε στην αγορά ο κ. Παναγιωτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, το οποίο μάλιστα ακουμπούν πολλοί. Από τους δανειστές και τις πιέσεις τους για την αποκρατικοποίηση και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, από την άλλη τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μία σειρά από καίρια ζητήματα της ίδιας της ΔΕΗ και μέσα σε όλο αυτό την... επέλαση των ιδιωτών που μήνα το μήνα κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά ηλεκτρισμού, φθάνοντας μέσα σε ένα χρόνο να αποσπάσουν το 12%!
Μπορεί όμως ο κ. Παναγιωτάκης να επιτύχει; Προς το παρόν κινείται σε αυτό που λένε "μέτρο του εφικτού". Έτσι επιχειρεί από τη μία με τη σύσταση θυγατρικών και την μετέπειτα πώληση τους με συγκεκριμένα πακέτα πελατών να ελέγξει εν μέρει την ποιότητα των καταναλωτών και των μεριδίων που θα χάσει, και από την άλλη να προτάξει "συμμαχίες" με την οποία θα συνεχίσει έμμεσα να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά, όπως το ντιλ με την κινεζική State Grid για τον ΑΔΜΗΕ. Σε κάθε περίπτωση όμως οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι πολλές και οι απώλειες δεδομένες...
Από τη στιγμή που έχει αναλάβει ο ίδιος τα ηνία της Επιχείρησης ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μειώνεται (στα 5,73 δισ. ευρώ το 2015 από 5,86 δισ. ευρώ το 2014 ενώ στο 9μηνο του 2016 έχει μειωθεί στα 4 δισ.) ενώ την πρώτη χρονιά διοίκησης, το 2015, η ΔΕΗ καταγράφει ζημιές 102 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 91 εκατ. το 2014. Και την ίδια ώρα οι απαιτήσεις από πελάτες από 1,77 δισ ευρώ στο τέλος του 2014 πλέον έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Στα σενάρια για το εάν η ΔΕΗ θα καταφέρει έστω να ανταποκριθεί η ίδια στις υποχρεώσεις της ο ίδιος καθησυχάζει και σε συνέντευξη του στο κρατικό ΑΠΕ σημειώνει στην προσπάθεια του να δώσει έναν αισιόδοξο τόνο: «Προσωπικά, παρά τις δυσκολίες παραμένω αισιόδοξος γιατί πιστεύω τόσο στις δυνατότητες της ίδιας της Επιχείρησης όσο και στη βούληση του βασικού μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, να παράσχει στην αναγκαία στήριξη».
Το who is who
Ο κ. Παναγιωτάκης προέρχεται από το δυναμικό της ΔΕΗ, καθώς από το 1995 ήταν διευθυντικό στέλεχος στη μητρική εταιρεία, ενώ στο παρελθόν είχε αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική δράση, προερχόμενος απ' τις τάξεις του Συνασπισμού. Μάλιστα, την περίοδο 1991-1992 είχε διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Εξ ου και οι ευλογίες του υπ. Ενέργειας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνη για το διορισμό του. Ο ίδιος μάλιστα επέλεξε να παραμείνει στη θέση του διαχωρίζοντας τη θέση του απ' τους υπόλοιπους συντρόφους όταν αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι μετά το δημοψήφισμα.
Ο κ.Παναγιωτάκης μέχρι που ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου της ΔΕΗ, είχε επιτελική θέση στη θυγατρικής της επιχείρησης, τoν ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), όπου ήταν διευθυντής Οργάνωσης, Εκπαίδευσης και Ασφάλειας Εργασίας.
Συνολικά έχει διατελέσει διευθυντής τεσσάρων διαφορετικών διευθύνσεων του Ομίλου, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα έμπειρο και ικανό και σίγουρα γνώστη της πραγματικής κατάστασης και λειτουργίας της Επιχείρησης.
Ο ίδιος μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος, με σπουδές στο ΕΜΠ και με μεταπτυχιακό Management από το Henley University της Βρετανίας, είχε ασχοληθεί με θέματα οργάνωσης, διοίκησης και λειτουργίας της ΔΕΗ ΑΕ, καθώς επίσης με μελέτες και κατασκευές του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής της ΔΕΗ πριν αναλάβει τα σημερινά καθήκοντα του.
Είναι παντρεμένος με την κυρία Μαρία Τολάκη, η οποία είναι επίσης στέλεχος της ΔΕΗ, και έχουν δύο παιδιά που σπουδάζουν στο ΕΜΠ.

 www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: