DEH

DEH

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Δημοπρασίες Λιγνιτικής και Υδροηλεκτρικής ενέργειας Στην τελική ευθεία για το νομοσχέδιο

της Μανταλένας Πίου

Eντός των επόμενων εβδομάδων θα ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ως το τέλος του μήνα ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την μετάβαση στο νέο μοτέλο της ευρωπαικής αγοράς ηλεκτρισμού (target model).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας σε ενημερωτικό του σημείωμα χθες έκανε γνωστό πως οι ρυθμίσεις για τα ΝΟΜΕ, το γαλλικό  μοντέλο των δημσπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρισμού, παραλλαγή του οποίου θα εφαρμόσει η ελληνική πλευρά-  θα είναι έτοιμο και θα ενεργοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. 
Ας σημειωθεί ότι οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τις λιγντικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και μάλιστα στην τελευταία αξιολόγηση δόθηκε γραπτή δέσμευση ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η πρώτη δημοπρασία. 
Ο νέος θεσμός αναμένεται να δώσει ώθηση στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού στόχος είναι οι τρίτοι προμηθευτές ηλεκτρισμού να αποκτήσουν πρόσβαση στο καλάθι καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ, το φθηνότερο λιγνίτη και τα νερά, των μεγάλων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων. 
Το μέτρο είναι άμεσα συνδυασμένο με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ λίγο κάτω από το 50% στη  λιανική αγορά ως το 2020, με ενδιάμεσους στόχους για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. 
Πληροφορίες φέρουν τη ΡΑΕ να εισηγείται ως τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών τα 38 ευρώ/ Mwh,.
Αλλα ζητήματα που δημιουργούν προβληματισμό στους παίκτες της αγοράς είναι το ύψος της προκαταβολής για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό αλλά και η πιθανότητα εκτόξευσης των τιμών σε περίπτωση που στις δημοπρασίες εμφανιστούν εταιρίες,  οι οποίες  θα προσφέρουν σχετικά  υψηλές τιμές για τα προιόντα του ΝΟΜΕ. Ορισμένες από τις εταιρίες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες,  κατέχουν δηλαδή άδεια προμήθειας,  δεν έχουν όμως ως  κύρια δραστηριότητα τη λιανική αγορά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γι' αυτό και διατυπώνονται οι ανησυχίες αυτές.
Παράλληλα με τα ΝΟΜΕ, η ΡΑΕ «τρέχει» την περίοδο αυτή και τις ρυθμίσεις για το target model. Πρόκειται για σειρά παρεμβάσεων στο πλαίσιο λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εναρμονιστεί με το νέο ευρωπαικό μοντέλο λειτουργίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: