DEH

DEH

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Π. Σκουρλέτης: Στόχος της κυβέρνησης η ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ


 
Την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, επιδιώκει η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης, «δεν υπάρχει καμία υπογραφή της κυβέρνησης για την πώληση του 17% της ΔΕΗ». Όσο δε για την υπουργική απόφαση που υπογράφει τόσο ο ίδιος, όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί
Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β΄1472/25.5.2016, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «επικαιροποιεί το Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο περιλαμβάνονται περιουσιακά στοιχεία που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είχαν βάλει.»
«Προσπάθειά μας, είπε ,  είναι μέσα από τη δημιουργία του νέου Υπερταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας να αποδυναμώσουμε το ΤΑΙΠΕΔ και να ακυρώσουμε τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης, δεν ακούγεται για πρώτη φορά, δεν ακούγεται μόνο από  εμένα, έχει ακουστεί και από άλλους υπουργούς.» Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Έχετε γίνει πορτ-παρόλ  της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας περιουσίας και ιδιαίτερα της ΔΕΗ, την οποία κυριολεκτικά την έχετε στοχοποιήσει.»
Σε ότι αφορά τα χρέη προς τη ΔΕΗ ο υπουργός σημείωσε ότι δεν είναι 3 δις. ευρώ, αλλά 2 δις ευρώ και ότι η ρύθμιση των 36 δόσεων χωρίς προκαταβολή, έχει επιτύχει καθώς πάνω από 650.000 πολίτες έχουν υπαχθεί σε αυτή.
Ο κ. Σκουρλέτης υπεραμύνθηκε του σχεδιασμού για τον ΑΔΜΗΕ και τόνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και των δικτύων Υψηλής Τάσης. Όπως είπε με την κατάργηση του παλιού νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και τη συγκρότηση του νέου ΑΔΜΗΕ,  διασφαλίζεται ο έλεγχος του 51% του νέου ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, με ταυτόχρονη συνεργασία στρατηγικού επενδυτή. Αναφερόμενος μάλιστα στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και τη συμμετοχή σε αυτόν τεσσάρων μεγάλων εταιριών από την Γαλλία, την Ιταλία και την Κίνα  σημείωσε ότι «δείχνει την ορθότητα των επιλογών και των σχεδιασμών της κυβέρνησης».
Τέλος σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τη μετακύληση του κόστους των ΑΠΕ στους προμηθευτές ρεύματος ο κ. Σκουρλέτης επέρριψε τις ευθύνες στην αντιπολίτευση σημειώνοντας: «Μας κληροδοτήσατε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, ως αποτέλεσμα ενός άναρχου και στρεβλού τρόπου ανάπτυξης των ΑΠΕ κι έρχεστε εδώ, ασκώντας κριτική σε μία πρόταση η οποία πάει να νοικοκυρέψει τα πράγματα και προσπαθεί να κλείσει το έλλειμμα, χωρίς να προτείνετε το οτιδήποτε. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα και μικροκαρδία.»
Εξάλλου ο υπουργός προανήγγειλε την κατάθεση Σχεδίου Νόμου το Φθινόπωρο για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του Τarget Model της ΕΕ. Επίσης ανακοίνωσε την κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τη Γεωθερμία μέσα στο 2016 και εκτίμησε ότι το ελληνικό τμήμα του TAP θα είναι το πρώτο που θα ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: