DEH

DEH

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

OΜΙΛΙΑ Ν.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ* ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΣΔΜ ΣΕ ΣΥΝΑΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΕ

Κυρίες και κύριοι,
Ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επί 7 χρόνια, με δεκάδες καταλήψεις και συλλαλητήρια στο Υπουργείο, στη ΔΕΗ, στη ΡΑΕ, με δεκάδες μηνύσεις και αγωγές ενάντια στα συμφέροντα για μια σειρά απίστευτα σκάνδαλα σε βάρος της ΔΕΗ, έχω πολλά να πω.
 
Δυστυχώς όμως στα λίγα λεπτά που έχω στη διάθεσή μου, δεν προλαβαίνω παρά να πω ελάχιστα. Γι αυτό, συνειδητά, μια και συζητάμε για το μέλλον της ΔΕΗ θα σταθώ σε ένα και μόνο θέμα. ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ και το οποίο είναι το Νο 1 πρόβλημα της Επιχείρησης:
Δηλαδή στο ότι η πολιτεία και η ΡΑΕ
είναι αβανταδόροι των ιδιωτών και νεκροθάφτες της ΔΕΗ.
Είπα πιο πριν ότι θα χρησιμοποιήσω σκληρές αλλά ταυτόχρονα τις σωστές λέξεις και για όποιον από εσάς ακούγοντας τη φράση που χρησιμοποίησα πρωτύτερα για να περιγράψω το ρόλο και την στάση της πολιτείας και της ΡΑΕ απέναντι στη ΔΕΗ, είπε μέσα του ή σκέφτηκε, ότι είμαι υπερβολικός και ισοπεδωτικός, τον καλώ να προσέξει ιδιαίτερα τα όσα θα πω παρακάτω.
1. για το γεγονός ότι οι απατεώνες της ENERGA και της HELLAS POWER
Ø χωρίς να βάλουν μία
Ø χωρίς να δημιουργήσουν μία θέση εργασίας
Ø χωρίς να πάρουν κανένα απολύτως ρίσκο

αφέθηκαν ελεύθεροι και ανενόχλητοι ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ να αρπάξουν (γιατί περί αρπαγής πρόκειται), 201.000 κερδοφόρους πελάτες της ΔΕΗ, ζημιώνοντας την Επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια και στο τέλος αφήνοντάς της φέσι 200 εκ. € (στη ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ, στο ΔΕΔΔΗΕ, στο ΛΑΓΗΕ),
ποιος ευθύνεται;
ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΗ Η ΑΡΠΑΧΤΗ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ;
2. για το γεγονός ότι η πρωτοπόρος ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ
Ø που ενώ ήταν η πρώτη Επιχείρηση σ’ όλη την Ε.Ε. (1982), που εγκατέστησε αιολικό πάρκο, σήμερα από τα 1670 εγκατεστημένα MW κατέχει μόνο τα 90 !!!

ποιος ευθύνεται;
3. για το γεγονός ότι η πρωτοπόρος ΔΕΗ (και εδώ ήταν πρωτοπόρος) με ένα χρόνο καθυστέρηση από τότε που έφτιαξε αιολικό πάρκο το 1983, έφτιαξε φωτοβολταϊκό σταθμό και παρά ταύτα από τα 2500 εγκατεστημένα MW σήμερα δεν κατέχει στο ενεργειακό της πορτοφόλι ούτε 1 !!!

ποιος ευθύνεται;
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;
4. για το γεγονός ότι δε δουλεύουν φθηνές λιγνιτικές μονάδες για να δουλεύουν οι ακριβότερες των ιδιωτών,

ποιος ευθύνεται;
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;

5. για το γεγονός ότι οι ιδιώτες, κάτοχοι μονάδων παραγωγής, καθισμένοι σταυροπόδι, μέσω των ΑΔΙ αμείβονται πλουσιοπάροχα χωρίς να αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο,

ποιος ευθύνεται;
ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ;
6. για το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να δίνουμε το ρεύμα στον όμιλο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ επί ζημία, χαρίζοντάς του 109 εκ. €,

ποιος ευθύνεται;
Τι ήθελε να μας πει ο κ. εκπρόσωπος του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Βασιλάκου, ο κ. Διαλυνάς, ότι δεν ξέρουν τίποτα; Ότι είναι αθώοι;
ΟΧΙ, και ήξεραν και υπεύθυνοι είναι.
Τα 42 εκ. € που είχαν επιβάλει ως προσωρινή τιμή πέρσι, ήταν εξίσου πρόκληση. Ήταν πρόκληση, γιατί ενώ ήξεραν ότι ήταν κάτω του κόστους, το επέβαλαν στη ΔΕΗ.
Το γεγονός ότι οι κύριοι Θωμαδάκης και Κουτζούκος ξεδιάντροπα και ξετσίπωτα επέβαλαν ακόμη πιο καταστροφική τιμή, δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους.
Έρχομαι τώρα στην απόφαση των κ.κ. Θωμαδάκη και Κουτζούκου.
Πέρα από τους χαρακτηρισμούς που μπορεί κανείς να της αποδώσει, η απόφασή τους αυτή που χαρίζει 109 εκ. € στον όμιλο Μυτιληναίου, θα είναι η χαριστική βολή στη ΔΕΗ αλλά και σε εκατομμύρια καταναλωτές.
Θα είναι η χαριστική βολή γιατί το δώρο που έκαναν στην ΑΤΕ, δε θα το πληρώσει η ΔΕΗ ή οι καταναλωτές. Θα το πληρώσει και η ΔΕΗ και οι καταναλωτές.
Γι αυτό, να γνωρίζουν οι κ.κ. Θωμαδάκης και Κουτζούκος ότι την απόφασή τους αυτή δεν πρόκειται να την καταπιούμε. Δεν μας το επιτρέπει η συνείδησή μας.
Με βάση αυτά που ανέφερα (τα οποία είναι λίγα μπροστά σ’ όλα όσα γίνονται σε βάρος της ΔΕΗ) που αποδεικνύουν την ορθότητα της φράσης που χρησιμοποίησα περί αβανταδόρων των ιδιωτών και νεκροθαφτών της ΔΕΗ, εκείνο που θέλω να πω είναι, αν μη τι άλλο, οι εκπρόσωποι της πολιτείας και της ΡΑΕ, ας πάψουν να μας προκαλούν.

Λέω ας πάψουν να μας προκαλούν γιατί δεν έχω αυταπάτες ότι μπορεί ποτέ να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί ή ότι μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός. Και ακριβώς επειδή δεν έχω αυταπάτες και επειδή η άποψή μου είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να είναι πάντα σε προσιτές τιμές ώστε να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής, αλλά και με βάση όλα όσα έχουμε δει να έχουν συμβεί σε μια σειρά χώρες, η θέση μου σταθερά και αταλάντευτα είναι πως η ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του Δημοσίου.

* Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι μέλος - εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: