DEH

DEH

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

"Μαξιλαράκι" 300 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για την αποφυγή "μπλακ άουτ". Ρευστότητα με τρεις κινήσεις τριών υπουργείων προς τη ΔΕΗ

Ανάχωμα ύψους 300 εκατ. ευρώ για την αποτροπή ενός «ντόμινο» οικονομικού «μπλακ άουτ» των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αρνητικές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας, στήνουν με τρεις κινήσεις τα υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο θα διατεθούν στη ΔΕΗ 210-220 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 85 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την πληρωμή καθυστερούμενων οφειλών προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι και τον ερχόμενο Ιανουάριο θα διατεθούν στη ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της θα τα ρίξει στην αγορά, περί τα 210-220 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 85 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για την πληρωμή καθυστερούμενων οφειλών προς τους ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος από φωτοβολταϊκά.
Πιο συγκεκριμένα, με πρωτοβουλίες του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αρμόδιου υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, προωθούνται λύσεις για την παροχή ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Για να γίνει πιο αντιληπτό το θέμα, πρέπει να περιγραφεί ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς, καθώς και η πρόκληση του ελλείμματος, που σήμερα είναι στα 500-550 εκατ. ευρώ. Η «ΔΕΗ εμπορία» και οι ιδιώτες προμηθευτές θα πρέπει να δίνουν στον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστή Μεταφοράς) τα χρήματα για το ρεύμα που πουλάνε στους καταναλωτές.
Καθυστερούν πληρωμές
Οι τελευταίοι καθυστερούν τις πληρωμές λόγω του έκτακτου τέλους στα ακίνητα. Επίσης, το σύστημα έχει να πληρώσει και υπέρογκα ποσά (υψηλές επιδοτήσεις) και στους παραγωγούς από φωτοβολταϊκά. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος και οι παραγωγοί από φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ αλλά και η «ΔΕΗ παραγωγή» πρέπει να πληρωθούν για την ενέργεια που δίνουν στο σύστημα. Ωστόσο καθυστερούν να πληρωθούν. Οι ιδιώτες που έχουν θερμικές μονάδες με τη σειρά τους οφείλουν στη ΔΕΠΑ για το αέριο που τους προμηθεύει και η επιχείρηση αερίου προειδοποιεί με διακοπή παροχής.
Οι κινήσεις για την παροχή ρευστότητας είναι:
  • Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο έλεγχος για την επιστροφή ΦΠΑ ύψους 85 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ. Αυτά σε 10 μέρες θα δοθούν για πληρωμές παραγωγών
  • Με εντολή του κ. Στουρνάρα, παρακρατείται αυτόματα από τους προϋπολογισμούς υπουργείων και δημόσιων φορέων το ποσό που οφείλουν στη ΔΕΗ. Πρόκειται για οφειλές ύψους 180 εκατ. ευρώ, τα οποία πάνε κατευθείαν στη ΔΕΗ. Με τη σειρά της θα τα ρίξει στο σύστημα (ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ) για πληρωμές. Τα μισά χρήματα θα δοθούν άμεσα και τα υπόλοιπα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου
  • Σύντομα, μέχρι τέλος του χρόνου, κατατίθεται νομοθετική διάταξη με την οποία και οι κατά 100% θυγατρικές δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων θα συμψηφίζουν αυτόματα τις πληρωμές τους με οφειλές τους στη ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ποσά 30 με 40 εκατ. ευρώ
  • Εξάλλου, μέχρι το τέλος του χρόνου ο κ. Παπαγεωργίου θα έχει ολοκληρώσει το νέο «κούρεμα» των παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκά (όχι τα νοικοκυριά) επί της τιμής που επιδοτούνται και όχι επί του τζίρου. Το ποσοστό «ψαλιδίσματος» είναι 30%.
Ταυτόχρονα, θα δίνονται και κίνητρα, όπως χρονική επιμήκυνση του συμβολαίου επιδότησης και παροχής ρεύματος αλλά και δραστική μείωση του χρόνου αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: