DEH

DEH

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

HOTDOC: Θαλασσοδάνειο σε ιδιωτική εταιρία της Φλώρινας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού HOTDOC, πολλά ερωτηματικά προκαλεί μια απόφαση του
Δ.Σ. της ΔΕΗ που έλαβε το 2010. Συγκεκριμένα προχώρησε στην χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.
Η εταιρία από το 2010 και μετά άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα τα ορυχεία να οδηγηθούν σε κατάσταση αδυναμίας.Για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε να αναλάβει η ίδια να εξυπηρετήσει το ταμειακό της έλλειμμα. Η διευκόλυνση έγινε σε δύο δόσεις. Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις. Τόσο για τον τρόπο που δόθηκαν όσο και για τον τρόπο που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΕΗ έδωσε τα χρήματα χωρίς
 να λάβει τις απαιτούμενες εγγυήσεις ως όφειλε.Δεν δόθηκε ποτέ ισόποση εγγυητική τραπέζης, επίσης η επιχείρηση ουδέποτε έκανε χρήση του δικαιώματος υποκατάστασης.

Δύο χρόνια μετά οι οσμές που αναδύονται από την υπόθεση αυτή είναι ουκ ολίγες.

Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και σήμερα τα ορυχεία παραμένουν κλειστά. Το τι έχει συμβεί με την αποπληρωμή των καταβολών από την πλευρά της εταιρίας είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια. Το θέμα είναι ότι το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε την καταβολή των χρημάτων αυτών μόνο για να λειτουργήσει το ορυχείο.

Στο μεταξύ οι σκανδαλώδες οσμές που αναδύονται γύρω από το ορυχείο έχουν αρχίσει να πυκνώνουν. Πριν ένα μήνα περίπου και συγκεκριμένα στις 23 Απριλίου 2013, υπογράφηκε σύμβαση εργολαβίας μεταξύ της εταιρίας Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ και των εταιριών ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα και Περιστέρη αντίστοιχα.

Με την συμφωνία αυτή, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ αποκτά το αποκλειστικό δικαίωμα «εργολαβικής εκμετάλλευσης, για την εξόρυξη και διακίνηση του παραγόμενου εκ του ορυχείου λιγνίτη». Η οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κρίνεται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα συμφέροντα της κοινοπραξίας.

Το σκανδαλώδες όμως δεν κρύβεται τόσο σε αυτήν καθαυτή την σύμβαση όσο στη σχέση της ΔΕΗ και της κοινοπραξίας.

Το 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στην κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων στις κοινότητες Αχλάδας και Μελίτης. Ωστόσο, εάν τελικά προχωρήσει η εξόρυξη λιγνίτη στις περιοχές αυτές και όχι μέσα στο χωριό της Αχλάδας, όπου και βρίσκεται το κεντρικό κοίτασμα του λιγνίτη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταβάλει η ΔΕΗ τα έξοδα του εργολάβου!!!

Πηγή: Περιοδικό HOTDOC 30 Μαΐου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: