DEH

DEH

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η ηγεσία της ΔΕΗ το μεγάλο «αγκάθι» για τον νέο υπουργό Ενέργειας



Γράφει η Ντίνα Καραμάνου http://newpost.gr/

Η νέα κυβέρνηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη μέχρι σήμερα έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: δεν έχει περίοδο χάριτος.
Αυτό το μειονέκτημα έχει την ευκαιρία να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα, αν δουλέψει «φουλ τις μηχανές» προκειμένου, επιτέλους, στην πολύπαθη χώρα να αρχίσουν να λειτουργούν σωστά έστω τα στοιχειώδη.
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η πρόκληση είναι εμφανής: η ηγεσία της ΔΕΗ.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στρέψει αλλού το βλέμμα και τις προτεραιότητές της, όμως οι εξελίξεις στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων δεν αφήνουν άλλα περιθώρια: η ΔΕΗ, μια από τις ΔΕΚΟ που πολύ σύντομα θα πάρουν το δρόμο της αξιοποίησης, λειτουργεί με υπόδικη ηγεσία για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Γιάννης Μανιάτης, που γνωρίζει τα του υπουργείου από τις
προηγούμενες θητείες του σε αυτό, μπορεί με την μακρά του εμπειρία να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τη ΔΕΗ και να της δώσουν τη χαμένη της αίγλη.
Διαπραγματευτής με τους επενδυτές ο υπόδικος πρόεδρος
Μέχρι σήμερα την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση της κερδοφόρας ΔΕΗ φέρει ο πρόεδρός της κ. Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος όχι μόνο διώκεται ποινικά αλλά είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Κατηγορείται για την υπόθεση αδιαφανών δαπανών προς τη ΓΕΝΟΠ. Ότι δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο της  ΔΕΗ χρηματοδοτούνταν παρανόμως με υπέρογκα ποσά από την ίδια τη ΔΕΗ και μάλιστα για πολυτελή ταξίδια των στελεχών της.
Ο κ. Ζερβός μετά την απολογία του στον ανακριτή τον περασμένο Απρίλιο αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ. και στη συνέχεια επέστρεψε ανενόχλητος στο γραφείο του.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Ήδη από το 2011 είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση γα την υπόθεση των χρηματοδοτήσεων της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ με αφορμή το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.
Μετά την έρευνα είχαν απαγγελθεί βαρύτατες-τον Απρίλιο του 2012- κατηγορίες από τους εισαγγελείς, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κατά των υπευθύνων των διοικήσεων της ΔΕΗ την περίοδο 1999-2010, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), για την υπόθεση των υπερτιμολογήσεων σε δραστηριότητες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά το πέρας προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για υπέρογκα -σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου- έξοδα της επιχείρησης προς τα σωματεία εργαζομένων.

Η δίωξη που άσκησαν οι δύο εισαγγελείς, αφορά τα εξής αδικήματα:

- Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου. Η κατηγορία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999- 2010).

- Άμεση συνέργεια στην απιστία, κατηγορία που στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ της ΔΕΗ.

- Απάτη κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, που αφορά τους αρμοδίους υπαλλήλους, στελέχη και μη, που έλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση επίμαχων ποσών την τριετία 2008- 2010. Στρέφεται επίσης και σε βάρος εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και κάθε άλλου υπευθύνου που συμμετείχε στην όλη παράνομη δραστηριότητα.
Το πρώτο πόρισμα
Το πρώτο πόρισμα του κ. Ρακιντζή διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε μεγάλες δαπάνες της ΔΕΗ για επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Παράλληλα διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ επί των τιμολογίων, που είχαν εκδοθεί για διάφορες δραστηριότητες ο οποίος ανέδειξε υπερκοστολογήσεις σε δαπάνες για ταξίδια κ.α. Εντοπίστηκαν επίσης ποσά ως έξοδα για μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών και τα οποία καταβλήθηκαν χωρίς να έχουν παραδοθεί ποτέ οι φάκελοι των μελετητών.

Στο πόρισμα γινόταν αναφορά σε υπέρογκες παράνομες χρηματοδοτήσεις που είχε λάβει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΔΕΗ. Τα στοιχεία για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ήταν σοκαριστικά. Σύμφωνα με το πόρισμα το 2008 είχαν εκταμιευτεί 300.000 ευρώ με εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και δόθηκαν στη ΓΕΝΟΠ προκειμένου να συνταχθεί μία μελέτη για την εταιρική δομή της εταιρείας, η οποία ποτέ δεν παραδόθηκε. Αυτά τα χρήματα ποτέ δεν επιστράφηκαν και ουδέποτε διεκδικήθηκαν από τη διοίκηση της ΔΕΗ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Σε μία άλλη περίπτωση περιοδικό μηνιαίας κυκλοφορίας που εκδίδει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εμφανίζεται μέσω της εκδοτικής εταιρείας να τυπώνεται σε 60.000 αντίτυπα. Διαπιστώθηκε λοιπόν μέσω του ελληνικού ταχυδρομείου ότι διατίθενται κάθε μήνα 20.000 αντίτυπα.

Την ίδια ώρα με χορηγό τη ΔΕΗ η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ πραγματοποιούσε πολυδάπανα ταξίδια στο εξωτερικό και επιφύλασσε πολυτελή φιλοξενία σε ξένες αντιπροσωπείες. Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για 16 επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ανάλογο κόστος είχε και η εδώ παραμονή συνδικαλιστικών παραγόντων από άλλα κράτη. Το συνολικό κονδύλι ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: