DEH

DEH

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Μαζικά στους δρόμους οι Ρουμάνοι κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης


«Λαοθάλασσα» στο Βουκουρέστι πηγή in.gr/news
Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους του Βουκουρεστίου διαδηλώνοντας κόντρα στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλει η ρουμανική κυβέρνηση βάσει των επιταγών του ΔΝΤ. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από όλη τη Ρουμανία ύψωσαν φωνή κατά των μέτρων σε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων στη Ρουμανία χαρακτηρίζουν απαράδεκτα τα νέα μέτρα λιτότητας που πρόκειται να υιοθετήσει η κυβέρνηση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Πίσω από την εφαρμογή των νέων μέτρων βρίσκεται η ικανοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ρουμανική κυβέρνηση έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείοιυ.
Η ρουμανική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση κατά 25% στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο και 15% στις συντάξεις, καθώς και περικοπή 70.000 εργασιακών θέσεων στο Δημόσιο.
Το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι θα εκταμιεύσει το δεύτερο μέρος του δανείου -ύψους 20 δισ. ευρώ- μόνον εάν η Ρουμανία παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 6,8%.
Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι η συγκέντρωση θα προσελκύσει έως και 60.000 άτομα. Πολλοί έφθασαν στο Βουκουρέστι από άλλα σημεία της Ρουμανίας με λεωφορεία και η αστυνομία απέκλεισε πολλούς δρόμους στην πρωτεύουσα για να αποφύγει το κυκλοφοριακό χάος.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με πανό κατά της κεντρώας κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εμίλ Μποκ και του προέδρου της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου.
Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος των μέτρων λιτότητας στους χαμηλόμισθους, τα συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία προς τα τέλη του μήνα.

Εν.Εργ.ΔΕΗ: Να μην ξεχνάμε ότι τον προηγούμενο που τους έιχε κάνει την ζωή ΄΄κολαση΄΄ τον σκότωσαν, μαζί με όλη του την οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: