DEH

DEH

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Πετυχημένη η χθεσινή πρεμιέρα του Target Model - Αυξημένες οι τιμές στην Προημερήσια Αγορά

 

Στα 53,56€/MWh (χθες) και στα 60,99€/MWh (σήμερα) η Προημερήσια Αγορά, κινούμενη ανοδικά έναντι της ΟΤΣ των προηγούμενων ημερών

Χωρίς τεχνικά ή άλλα προβλήματα, τα οποία να δημιουργούν οποιοδήποτε πρόσκομμα στη λειτουργία των νέων χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες χθες Κυριακή (1/11) η «πρεμιέρα» του Target Model στη χώρα μας. 

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χθεσινή ημέρα εξελίχθηκε απολύτως ομαλά, με τους «παίκτες» να μην αντιμετωπίζουν καμία δυσχέρεια στη συμμετοχή τους στις αγορές. Το ίδιο ισχύει και με την εκκαθάριση των δύο αγορών του ΕΧΕ (Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια). Η εκκαθάριση της Αγοράς Εξισορρόπησης του ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση και είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. 

Την ίδια στιγμή, αξιοσημείωτο για τη χθεσινή πρώτη ημέρα λειτουργίας ήταν η άνοδος που παρατηρήθηκε στην τιμή με την οποία «έκλεισε» η Αγορά Επόμενης Ημέρας, καθώς διαμορφώθηκε στα 53,56€/MWh. Ως συνέπεια, κινήθηκε υψηλότερα από τα επίπεδα της ΟΤΣ κατά τις προηγούμενες ημέρες λειτουργίας του ΗΕΠ. Μάλιστα, η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς πρόκειται να αυξηθεί έτι περαιτέρω σήμερα, αγγίζοντας τα 60,99€/MWh. 

cmp

Όσον αφορά τη χθεσινή ημέρα, το «κλείσιμο» στα 53,56€/MWh οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μία «αιχμή» που παρουσιάστηκε στις ωριαίες τιμές εκκαθάρισης, αγγίζοντας τα 92,02€/MWh στις 18:00 (CET). Σήμερα αντίθετα, η μέγιστη ωριαία τιμή θα διαμορφωθεί χαμηλότερα (στα 90,10€/MWh), ωστόσο θα κινηθεί υψηλότερα η ελάχιστη τιμή, στα 43,01€/MWh έναντι 27,01€/MWh την Κυριακή.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ανοδική αυτή τάση δεν δικαιολογείται από το μίγμα καυσίμου των μονάδων που συμμετείχαν χθες στο Target Model, καθώς δεν παρουσίασε σημαντικές διαφοροποιήσεις έναντι του χαρτοφυλακίου που «μπήκε» στο σύστημα τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεχομένως, θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι κάποιοι ηλεκτροπαραγωγοί βρίσκονται ακόμη σε φάση διαμόρφωσης των στρατηγικών τους στις νέες αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν, είναι προφανώς πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πορεία εξέλιξης των τιμών χονδρεμπορικής στο Target Model. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που δρομολογείται άμεσα η σύζευξή της με την αγορά της Ιταλίας. 

Όσον αφορά το μίγμα καυσίμου κατά τη χθεσινή ημέρα, κυρίαρχο αναδείχθηκε το φυσικό αέριο (39%), με τις ΑΠΕ (26%) να ακολουθούν. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές (22%), ενώ αμέσως μετά βρέθηκε ο λιγνίτης (11%) και τα υδροηλεκτρικά (2%). 

dam 1 november

Μεγαλύτερη αναμένεται να είναι σήμερα η ζήτηση σε ρεύμα, αν και μόλις κατά 5%, προφανώς λόγω της επίδρασης στις οικονομικές δραστηριότητες από τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας. Το μερίδιο του φυσικού αερίου θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (52%), ενώ στη δεύτερη θέση θα περάσουν οι εισαγωγές (19%), περνώντας μπροστά από τις ΑΠΕ (15%). Σταθερό θα μείνει το μερίδιο του λιγνίτη (11%), με το ποσοστό των υδροηλεκτρικών στο 3%.

dam 2 november

Όσον αφορά την ενδοημερήσια αγορά, οι τιμές εκκαθάρισης χθες Κυριακή ήταν 53,70, 56,37 και 58,51€/MWh, για τις τρεις τοπικές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (LIDAs). Η διαμόρφωση των τιμών τους κοντά στην τιμή εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας σημαίνει ότι για τους περισσότερους «παίκτες» οι προβλέψεις κινήθηκαν κοντά στην πραγματική παραγωγή τους, με συνέπεια να μην χρειαστεί να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

Τη Δευτέρα, οι τιμές για τις τρεις τοπικές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες διαμορφώθηκαν σε 47,74, 44,27, 72,66€/MWh.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr           

Δεν υπάρχουν σχόλια: