DEH

DEH

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Ζήτημα ημερών η ανακοίνωση από την ΔΕΗ των πρώτων 150 εκατ. ευρώ από την τιτλοποίηση οφειλών

Στις επόμενες δύο εβδομάδες τοποθετείται η ανακοίνωση από την ΔΕΗ της είσπραξης των πρώτων εσόδων από τις συμφωνίες τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Εσόδων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, τμήματος του πακέτου της μικρής τιτλοποίησης που κλείδωσε στις αρχές καλοκαιριού, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το Energypress και τα οποία θα της παράσχουν ένα ακόμη «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Η ανακοίνωση για την οριστικοποίηση της διαδικασίας και την

είσπραξη του ποσού θεωρούνται ζήτημα ημερών. Καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτό θα γίνει εντός του Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες δώδεκα ημέρες, αφού ΔΕΗ και JP Morgan κλείνουν τα όποια διαδικαστικά ζητήματα, προκειμένου να ακολουθήσει η καταβολή των χρημάτων. Ενός ποσού που αποτελεί περίπου το 75% των μέχρι και 200 εκατ ευρώ τα οποία προσδοκά να εισπράξει η ΔΕΗ από την συναλλαγή του «μικρού» πακέτου τιτλοποίησης, δηλαδή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έως 60 ημερών, το οποίο και είχε συνάψει αρχές καλοκαιριού με τον αμερικανικό οίκο.

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο αποτελεί το πιο εύκολο στην υπόθεση securitization, καθώς η είσπραξη υπερήμερων οφειλών διάρκειας έως δύο μηνών θεωρείται κίνηση χαμηλού ρίσκου. Η συμφωνία είναι non-recourse, δηλαδή δεν απαιτεί από την ΔΕΗ να βάλει εγγυήσεις, που σημαίνει ότι εφόσον οι εταιρείες που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της ΔΕΗ να εισπράξουν τις οφειλές των πελατών της, (Qualco, δικηγορικά γραφεία) δεν τα καταφέρουν, τότε η JP Morgan που αγόρασε τις συγκεκριμένες ομολογίες (senior notes), θα υποστεί την ανάλογη ζημιά. Τέτοιες συμφωνίες, έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι αποτελούν μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης, χωρίς να προσμετρώνται στο δανεισμό, δηλαδή να ανεβάζουν στην επιχείρηση το καθαρό της χρέος (net debt).

Τo deal, όπως και εκείνο με την Pimco για το «μεγάλο» πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων άνω των 90 ημερών με προσδοκώμενο ποσό έως 300 εκατ ευρώ, λειτουργούν με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Η επιχείρηση δεν εισπράττει μεμιάς το σύνολο του συμφωνημένου ποσού, παρά σταδιακά και ανάλογα με την κλιμακωτή διαχείριση των οφειλετών. Είναι ο τρόπος που δουλεύουν τέτοιες συναλλαγές, με το ποσό που εισπράττει ο πωλητής να «χτίζεται» σε στάδια και κλιμακωτά, κατ’ αντιστοιχία με την πορεία μεταβίβασης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον επενδυτή.

Στην περίπτωση για παράδειγμα του «μεγάλου» πακέτου, ένα τμήμα των 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί στην επιχείρηση εντός Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου και τα υπόλοιπα αργότερα. Στην ουσία μέσα στο επόμενο δίμηνο-τρίμηνο, η ΔΕΗ θα δει να μπαίνει στα ταμεία της ένα σχεδόν 65% του συνολικού ποσού (περίπου 200 εκατ.ευρώ). «Ενέσεις» όπως οι παραπάνω, ενισχύουν περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης, που ναι μεν επωφελήθηκε τα μέγιστα από την φετινή βουτιά στην χονδρική τιμή, όπως της καταμαρτυρούν οι φορείς των ΑΠΕ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο και του χρόνου.

Η ανακοίνωση για τα πρώτα έσοδα της ΔΕΗ από την τιτλοποίηση έρχεται σε μια συγκυρία έντονα ανοδικής τροχιάς για την μετοχή, (στα 5,8550 ευρώ και στα 1,35 δισ ευρώ η κεφαλαιοποίηση), καθώς από τα χαμηλά του Μαρτίου έχει «τρέξει» με ένα ράλι 278% και ενώ η επιχείρηση έχει μπροστά, τις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, ειδήσεις για την πορεία προόδου των μεγάλων φωτοβολταϊκών project και το νέο της Business Plan για την τριετία 2021-2023.

energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: