DEH

DEH

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Με προσφορές από τη ΔΕΗ αλλά χωρίς καμμία συναλλαγή έγινε η πρεμιέρα της αγοράς παραγώγων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας



Κανονικά έγινε χθες η πρεμιέρα στην αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τη ΔΕΗ, όπως έχει υποχρέωση από το ρόλο της ως market maker να εισάγει προσφορές αγοράς και ζήτησης για τρία προϊόντα: Συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για φορτίο βάσης τον Απρίλιο, Συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για φορτίο βάσης τον Μάϊο και Συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για φορτίο αιχμής τον Απρίλιο.
Οι τιμές που έθεσε η ΔΕΗ ήταν πέριξ των 40 ευρώ ανά
Μεγαβατώρα (37,5 ευρώ για αγορά και 42,5 ευρώ για πώληση). Ωστόσο καμμία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν προχώρησε ούτε σε αγορά (ή πώληση), ούτε σε άλλη προσφορά. Συνεπώς η συνεδρίαση, παρότι κύλησε κανονικά, δεν είχε καμμία συναλλακτική πράξη.
Ούτως ή άλλως οι προσδοκίες ήταν περιορισμένες κατά βάση στο να λειτουργήσει τεχνικά το σύστημα χωρίς προβλήματα, καθώς επί της ουσίας η κατάσταση που επικρατεί, τόσο στη χρηματιστηριακή αγορά, όσο και στον κλάδο των προμηθευτών ρεύματος, δεν ευνοεί φιλόδοξες κινήσεις, ούτε εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων.
Ως γνωστόν, προς ώρας η αγορά παραγώγων ενέργειας αφορά καθαρά χρηματοοικονομικά προϊόντα χωρίς φυσική παράδοση ρεύματος.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόωρη έναρξη της προθεσμιακής αγοράς προκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ως μια σχετική εξασφάλιση των προμηθευτών (μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου) έναντι της πρόωρης κατάργησης των ΝΟΜΕ.
Τη Δευτέρα η αγορά παραγώγων δεν ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, πέφτοντας θύμα των τεχνικών προβλημάτων που έπληξαν το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: