DEH

DEH

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Πάνω από μισό δισ. ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού στη ΔΕΗ

Πάνω από μισό δισ. ευρώ του Κρατικού Προϋπολογισμού στη ΔΕΗ
Το υπουργείο Οικονομικών ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΔΕΗ και κατέβαλε ποσό που ξεπερνάει το μισό δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της Επιχείρησης.
Η ΔΕΗ είχε καταθέσει σχετικό αίτημα στο ΥΠΟΙΚ στις 24 Ιανουαρίου και στο πλαίσιο μνημονίου που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2018 μεταξύ ΔΕΗ και Ελληνικού Δημοσίου, προχώρησε στην έκδοση απόφασης για την προπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2020.
Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά για τους λογαριασμούς ρεύματος του 2019 με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ και να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της στο πλαίσιο αντίστοιχων μέτρων προπληρωμής και εκπτώσεων που είχε εφαρμόσει η τότε διοίκηση της ΔΕΗ με μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της.
Η απόφαση προβλέπει την χορήγηση στη ΔΕΗ χρηματικής προκαταβολής ύψους 586,5 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών υποχρεώσεων για τη χρήση έτους 2020 για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταβιβάζονται πόροι από τον κρατικό προυπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών αυτοτελών πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.
Από την απόφαση εξαιρούνται, έπειτα από αίτημα των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικού προς τη ΔΕΗ, οι φορείς στους οποίους κατά το έτος 2020 δεν μεταβιβάζονται πόροι από τον κρατικό προυπολογισμό, ενώ με το ίδιο αίτημα συνυπολογίζονται στην απόφαση νέοι φορείς στους οποίους κατά το έτος 2020 μεταβιβάζονται πόροι από τον κρατικό προυπολογισμό και δεν εμφανίζονται στο παράρτημα των φορέων που συνοδεύει την υπουργική απόφαση. τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: