DEH

DEH

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΔΕΗ: Στο …ζύγι οι τιμές ρύπων και τυχόν αναστολή πληρωμών ρεύματος

ΔΕΗ: Στο …ζύγι οι τιμές ρύπων και τυχόν αναστολή πληρωμών ρεύματος
«Ανάσα» δίνουν στην ενεργειακή αγορά οι τιμές στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων που καταρρέουν.
«Ανάσα» δίνουν στην ενεργειακή αγορά οι τιμές στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων που καταρρέουν. Από την άλλη όμως, οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος ενδέχεται να δεχθούν ένα γερό «χαστούκι» στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά αναστολή πληρωμών στα τιμολόγια ρεύματος για τις χιλιάδες, πληγείσες από τον κορονοϊό, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.  Όσο δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια η οικονομική ύφεση, το έφερε ένας αόρατος εχθρός, ο κορονοϊός.
Σε κάθε περίπτωση - με τον κίνδυνο ρευστότητας εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της κρίσης που φέρνει η πανδημία, να βρίσκεται προ των πυλών - η κατακόρυφη πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ρύπων θα δώσει μια ένεση στα ταμεία τους, κυρίως για τη ΔΕΗ, αλλά και για τους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος. Ειδικότερα, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), αν και ανέκαμψαν κάπως την περασμένη Πέμπτη, μετά από πέντε ημέρες τεράστιων απωλειών, υποχώρησαν και πάλι.  
Ειδικότερα, οι τιμές του άνθρακα στην ΕΕ μειώθηκαν σχεδόν κατά 18%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και φτάνοντας λίγο πάνω από 15 ευρώ ανά τόνο. Και οι προγνώσεις των ειδικών, βάσει των εξελίξεων που φέρνει ο COVID-19, δείχνουν περαιτέρω πτώση.  Είναι αξιοσημείωτο ότι, το 2019 οι τιμές ήταν κατά μέσο όρο πάνω από τα 25 ευρώ ο τόνος.  Έτσι, η κατάρρευση των τιμών – εάν δεν ληφθούν μέτρα από την ΕΕ για να ανασχεθεί η πτωτική πορεία -  θα επιφέρει σημαντικές ανάσες τόσο στη ΔΕΗ η οποία καταβάλλει εκατοντάδες εκατ. ευρώ (251 εκατ. ευρώ το 2019) για τη λειτουργία των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, όσο και για την υπόλοιπη αγορά. 

Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ανάσες δεν αναμένεται να ισορροπήσουν στο ζύγι τη «χασούρα» από  τυχόν αναστολή  πληρωμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.  Γι΄ αυτό η κυβέρνηση,  για να προλάβει την ασφυξία στην αγορά, αναμένεται να στηρίξει τον κλάδο (όχι μόνο τη ΔΕΗ, αλλά και τους εναλλακτικούς παρόχους)  από τον κρατικό προϋπολογισμό.  
Τα μέτρα αναμένεται να ληφθούν από την κυβέρνηση, με την πρώτη γνώμη να έχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εάν αποφασιστεί αναστολή πληρωμών στα τιμολόγια ρεύματος για τις περίπου 220.000 επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αλλά πιθανώς και για νοικοκυριά που πλήττονται.   ΔΕΗ και ιδιώτες πάροχοι, στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έθεσαν το ζήτημα της ρευστότητας, καθώς φοβούνται ότι η πορεία της εισπραξιμότητας θα κατρακυλάει ολοένα και ταχύτερα το ερχόμενο διάστημα, με τον κίνδυνο, ειδικά για τη ΔΕΗ να είναι ιδιαιτέρως μεγάλος, με δεδομένο ότι ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ των τελών χρήσης δικτύου και άλλων χρεώσεων,  από ανείσπρακτους λογαριασμούς.  

www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: