Στην άνοιξη τοποθετείται χρονικά ο διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για το πρώτο mega – φωτοβολταϊκό που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα και που όταν ολοκληρωθεί θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress” το έργο θα είναι συνολικής ισχύος 230 MW, θα απασχολήσει κατά την διάρκεια κατασκευής του, τουλάχιστον 300 εργαζόμενους, ενώ όταν θα ολοκληρωθεί, θα παράγει 390.000 μεγαβατωρες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό περίπου 290.000 κατοίκων.
Στην ουσία το πρώτο αυτό mega-project θα αφορά τρία διαφορετικά “πακέτα”, δύο μικρά, συνολικής ισχύος 30 MW, που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν εντός του μηνός και ένα μεγάλο, των 200 MW, για το οποίο ο διαγωνισμός από την ΔΕΗΑΝ τοποθετείται μέσα στην άνοιξη.
Σημειωτέον ότι η ΔΕΗΑΝ προτίθεται να είναι από τους πρώτους που θα εντάξει έργα της στο νέο μοντέλο του Target Model, δηλαδή των διμερών συμβολαίων με καταναλωτές, όπου οι τιμές δεν θα καθορίζονται πλέον από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.
Έως σήμερα η ΔΕΗΑΝ έχει στο χαρτοφυλάκιο της έτοιμα 150 MW έργων ΑΠΕ, επιπλέον 100 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν ακόμη 280 MW, μέρος των οποίων θα είναι και το mega- πάρκο της Πτολεμαΐδας. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται εντός 24-36 μηνών.
Η ΔΕΗΑΝ θα το αναπτύξει μόνη της
Το εναρκτήριο λάκτισμα του έργου στην Πτολεμαΐδα θα ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα, τα οποία και θα διέπονται από την λογική των συνεργασιών, σαν αυτές που υπέγραψε πρόσφατα η ΔΕΗΑΝ για την από κοινού κατασκευή και ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σπάζοντας σε εταιρείες ειδικού σκοπού, ένα τμήμα αυτών των projects μπορεί να κατασκευασθεί με ένα συνέταιρο, ένα άλλο τμήμα με διαφορετικό partner, κ.ο.κ. Εκτιμάται ωστόσο ότι το πρώτο αυτό έργο των 230 MW δεν θα ενταχθεί σε αυτή την λογική, παρά θα αναπτυχθεί με μοναδικό επενδυτή την θυγατρική της ΔΕΗ.
Τέτοια έργα στα οποία η ΔΕΗΑΝ θα είναι ο ένας και μοναδικός επενδυτής θα γίνουν κι άλλα. Στρατηγικός άλλωστε στόχος για τον όμιλο είναι μετά από κάποια χρόνια να είναι στραμμένος αμιγώς στις ΑΠΕ. Ένας τέτοιος επομένως σκοπός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας απαρτίζουν δεκάδες συνεργασίες όπου σε όλες αυτή θα έχει μειοψηφικό ποσοστό, για παράδειγμα 49%. Αυτός είναι και ο λόγος που σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επιχείρηση συμπεριλαμβάνει στα μνημόνια που υπογράφει, όρο ότι έχει το δικαίωμα κάποια στιγμή στο μέλλον να αποκτήσει το πλειοψηφικό ποσοστό στις εταιρείες ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθούν.
Τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα πρώτα από τα έργα-“γέφυρες” ανάμεσα στη σημερινή και την αυριανή εποχή, εκείνα δηλαδή που θα καλύψουν μέρος της απασχόλησης και της χαμένης οικονομικής δραστηριότητας κατά την μετάβαση στην μετά-λιγνιτική εποχή. Κατά την φάση της κατασκευής τα πάρκα θα δώσουν δουλειά σε αρκετούς εργαζόμενους, άρα η επίσπευση των διαδικασιών θεωρείται κρίσιμη για το ευρύτερο εγχείρημα της δίκαιης μετάβασης της Δ.Μακεδονίας στην επόμενη ημέρα.
Σχετικά με το 1 GW των πάρκων στη Μεγαλόπολη, καθώς και για τα υπόλοιπα MW του αντίστοιχου έργου της Δ.Μακεδονίας, συνολικής ισχύος 2 GW, η σκέψη είναι τα αιτήματα να κατατεθούν στον επόμενο κύκλο της ΡΑΕ, όποτε και αν αυτός αποφασιστεί. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αιτήσεων τον Δεκέμβριο από την ΔΕΗΑΝ για άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών περί των 1.500 MW στην Δ.Μακεδονία, επομένως εκκρεμούν ακόμη άδειες για επιπλέον 500 MW.
Κανονικά, ο επόμενος κύκλος αιτήσεων της ΡΑΕ είναι τον Μάρτιο και ο μεθεπόμενος τον Ιούνιο, οπότε και έχει αποφασιστεί οι αιτήσεις για έργα ΑΠΕ να εξετάζονται με βάση το νέο απλοποιημένο μοντέλο που αποφάσισε τον Ιανουάριο το ΥΠΕΝ, χωρίς δηλαδή την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής. Ακριβώς για να αποφευχθούν μεσοβέζικες καταστάσεις, μια σκέψη είναι να καταργηθεί ο κύκλος του Μαρτίου, γεγονός που σημαίνει σε μια τέτοια περίπτωση ότι οι αιτήσεις της ΔΕΗ για Μεγαλόπολη και Δ.Μακεδονία θα υποβληθούν τον Ιούνιο.
Συνολικά τα αμιγώς ενεργειακά έργα στην Δ.Μακεδονία – από μεγάλα φωτοβολταϊκά έως επενδύσεις σε παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια, κοκ- πρόκειται να αναπτυχθούν σε μια έκταση 40.000-50.000 στρεμμάτων επί συνόλου 150.000-200.000 στρεμμάτων που καλύπτουν τα λιγνιτικά πεδία.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου