«Δυτική Μακεδονία: το Μάντσεστερ της Ελλάδας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της ανοιχτής επιστολής την οποία δημοσιοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ λίγες ημέρες μετά την ημερίδα για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή, που έγινε στο τέλος της
περασμένης εβδομάδας στην Πτολεμαΐδα.
περασμένης εβδομάδας στην Πτολεμαΐδα.
Χαρακτηρίζει τη διοργάνωση «μονόλογο» και καταλογίζει στην κυβέρνηση αυτοσχεδιασμούς σε έναν τομέα που έχει σημαντικό ειδικό βάρος στην ανάπτυξη της περιοχής. Υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ συμμετέχει στο παραγόμενο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό που ξεπερνά το 40% και οι άμεσα εργαζόμενοι που θα μείνουν χωρίς δουλειά φτάνουν τους 5.000.
Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, κάθε θέση εργασίας στη ΔΕΗ συνδέεται με 3,8 απασχολούμενους στην παραγωγική αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής!
Με την επιστολή, που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο Γιώργος Αδαμίδης αποκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό εγγονό» της Μάργκαρετ Θάτσερ, θυμίζοντας ότι τον Μάρτιο του 1984 η νεοφιλελεύθερη Βρετανίδα πρωθυπουργός προχώρησε στο κλείσιμο είκοσι ορυχείων αφήνοντας χωρίς δουλειά 20.000 εργαζόμενους.
Τον ίδιο μήνα το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε διατάξεις που οδηγούσαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων με ηλικία άνω των 50 ετών και προέβλεπαν αποζημίωση για τους νεότερους που απολύθηκαν.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά, επισημαίνει στην επιστολή του ο Γ. Αδαμίδης, ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το κλείσιμο των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων ώς το 2028. Ωστόσο στο τέλος του 2019 επισημοποιήθηκε με ΦΕΚ το κλείσιμο όλων των μονάδων ώς το 2023.
«Δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία κινδυνεύουν να έχουν την τύχη του Μάντσεστερ: εσωτερική μετανάστευση και τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο τελικά πλήρωσαν πολύ ακριβά δυο γενιές» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Στην επιστολή του αναφέρει ότι ολόκληρες πόλεις στην Αγγλία είχαν μετατραπεί σε «βιομηχανικά ερείπια» και η ανεργία είχε φτάσει ώς το 70%, ενώ την κοινωνική καταστροφή που έφερε η βίαιη μετάβαση συμπλήρωναν ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη των εργαζομένων οι οποίοι έμειναν χωρίς δουλειά.
«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, τα κυβερνητικά στελέχη ήρθαν να παίξουν ένα ανούσιο παιχνίδι ευθυνών και λαθών στις πλάτες μιας περιοχής που για έξι δεκαετίες συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας» τονίζει ο Γ. Αβραμίδης, ο οποίος προειδοποιεί ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Αναφερόμενος στην ημερίδα σημειώνει ότι «διάλογος με αποκλεισμούς και δυνάμεις καταστολής δεν μπορεί να γίνει» και επιβεβαιώνει ότι μέσα στην αίθουσα που φιλοξενήθηκε η «κυβερνητική παράσταση» παρέμειναν μόνο οι δύο υπουργοί, ο περιφερειάρχης, δύο δήμαρχοι και «εξαπτέρυγα της καταστροφής», όπως σημειώνει.
Εξω από το ξενοδοχείο ήταν η κοινωνία, οι φορείς, οι πολίτες, οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι που πραγματικά αγωνιούσαν για το μέλλον του τόπου και των παιδιών τους.
Θάλασσα…
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης ουσιαστικά ομολογεί ότι δεν έπεισε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας. Διαφημίζει οχτώ νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 138,4 εκατ. ευρώ, που αφορούν «και την απολιγνιτοποίηση», όπως σημειώνει στα... ψιλά.
Πρόκειται για εν εξελίξει έργα που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και δράσεις για την... προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος! Φαίνεται πως η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του «επενδυτικού» της προγράμματος, σχεδιάζει να φέρει... θάλασσα στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Μεγαλόπολη.
Από την πολυσέλιδη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου προκύπτει ότι στην πράξη για τις περιοχές που θα θιγούν από το κλείσιμο των μονάδων της ΔΕΗ έχουν εξασφαλιστεί περίπου 60 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 31,4 εκατ. προέρχονται από το Πράσινο Ταμείο και άλλα 28 εκατ. θα είναι τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων ρύπων που αναλογούν στις λιγνιτικές περιοχές με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν έχουν αποδοθεί.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ‘‘ναι’’ στην απολιγνιτοποίηση, αλλά με δίκαιη μετάβαση ώς το 2050, όπως επιβάλλει το Σύμφωνο των Παρισίων» δήλωσε στην ΕΡΤ η βουλευτής Φλώρινας, Πέτη Πέρκα, και πρότεινε να γίνει ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία και να εξασφαλιστούν ουσιαστικά μέτρα για τις περιοχές που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο των μονάδων.
Στην Ανδρο το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ
Ολοκληρώθηκε η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Τήνου με την Ανδρο, η οποία εξασφαλίζει την ηλεκτροδότησή της από το ηπειρωτικό σύστημα ενέργειας, με υποβρύχιο καλώδιο που ξεκινά από την Εύβοια.
Το έργο, που παραδόθηκε μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διασύνδεσης των Κυκλάδων, το οποίο υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2022.
Ο ΑΔΜΗΕ, μετά την κακοκαιρία του περασμένου Δεκεμβρίου η οποία προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των δύο νησιών, εξετάζει την υπογειοποίηση του εναέριου συστήματος τροφοδοσίας στην Ανδρο, στο οποίο είχε εντοπιστεί η βλάβη.
Εχει ξεκινήσει μελέτη για την τοποθέτηση υπόγειου καλωδίου, μήκους 15 χλμ., που θα συνδέσει τον υποσταθμό με το νότιο άκρο του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο θα μηδενιστούν οι πιθανότητες βλάβης από τους σφοδρούς ανέμους που πνέουν στις Κυκλάδες και κάνουν ευάλωτο το σύστημα, ενώ θα αντιμετωπιστεί και η οπτική όχληση που προκαλούν τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου