DEH

DEH

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Γιατί η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων θα ξαναμπεί μετεκλογικά στο τραπέζι – Προτεραιότητα η αποεπένδυση των λιγνιτικών

Γιατί η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων θα ξαναμπεί μετεκλογικά στο τραπέζι – Προτεραιότητα η αποεπένδυση των λιγνιτικών
Τα σημερινά δεδομένα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβεβαίωση των αρχικών στόχων των πιστωτών
Η ενεργειακή αγορά αλλάζει με γοργά βήματα και αυτό θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.
Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του μεγαλύτερου ενεργειακού ιδιωτικού ομίλου της χώρας του ομίλου Μυτιληναίου τα εργοστάσια φυσικού αερίου για τα οποία ακολουθεί σειρά νέων υπερσύγχρονων επενδύσεων διευρύνουν το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα με αυξανόμενους ρυθμούς.
Τούτου δοθέντος η ΔΕΗ χάνει συνέχεια έδαφος σε σχέση με τις λιγνιτικές της μονάδες, τις οποίες για πολλούς λόγους θα πρέπει να αποεπενδύσει ακολουθώντας αυτήν την φορά το πρόγραμμα δέσμευσης του 2015.
Οι λιγνιτικές μονάδες μπορεί εν μέρει να χρειάστηκε να παραμείνουν εν ζωή για την αξιοπιστία του συστήματος (Αμύνταιο), όμως με τα σημερινά δεδομένα και τις τιμές των CO2 στα τρέχοντα επίπεδα αποτελούν πηγή ζημιών, όσο και αν οι προσπάθειες εξωραϊσμού της εικόνας τους είναι σε μια σωστή κατεύθυνση ενόψει πώλησης.
Κατά συνέπεια η ΔΕΗ πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να ολοκληρώσει την αποεπένδυση με ρεαλισμό και παρρησία.
Όπως επίσης πρέπει να γίνει και παραδεκτό ότι η επιλογή αποεπένδυσης των λιγνιτικών δεν αποτελεί ουσιαστικό βήμα αναδιάρθρωσης, γιατί η Επιχείρηση θα πάρει ένα μικρό τίμημα σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες που έχει.

Πύρρειος νίκη

Η ΔΕΗ διατήρησε μεν μέχρι τώρα τις υδροηλεκτρικές της μονάδες και αυτές του φυσικού αερίου, όμως αυτό έχει αποτελέσει πύρρειο νίκη καθώς μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ υποχρεούται να δίνει ζημιογόνα ενέργεια σε μη συμφέρουσες τιμές στους ιδιώτες παρόχους.
Άρα όλο το μοντέλο εφαρμογής του Γ Μνημονίου δεν έχει δώσει λύσεις σε καμία κατεύθυνση αλλά έχει κοστίσει στην ΔΕΗ πάνω από 400 εκατ την τελευταία χρονιά.
Η ΔΕΗ είτε θα έπρεπε να είχε ξεφορτωθεί ταχύτερα τις λιγνιτικές μονάδες με τις ευνοϊκές συνθήκες της περιόδου του 2016-2017, είτε θα έπρεπε με την μορφή της αντιστάθμισης να είχε προνοήσει και κλειδώσει χαμηλότερες τιμές CO2 πριν την άνοδο των τιμών.
Από εκεί κει πέρα το νέο σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή προφανώς σε μετεκλογικό επίπεδο εστιαστεί:
- Σε εθελουσίες
- Σε τρόπους έρευσης κεφαλαίων χωρίς αυξήσεις τιμολογίων, που μοιραία θα ξαναφέρει υπό τις πιέσεις των πιστωτών, οι οποίοι θα αποκλείσουν την κρατική ενίσχυση τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου στο τραπέζι.
- Σε αυξήσεις τιμολογίων αν χρειασθεί.
Τούτων δοθέντων με τις παρούσες συνθήκες το κέρδος είναι ότι ο S&P έδωσε έναν εύλογο χρόνο για οριστικοποίηση αποτελεσματικών λύσεων, όμως οι κίνδυνοι είναι μπροστά.


ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: