Σε θρυαλλίδα για την ομαλή ένταξη της νέας μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, εξελίσσεται η καθυστέρηση στην έγκριση του μόνιμου μηχανισμού διασφάλισης ισχύος. Και αυτό διότι όπως είναι γνωστό ως νέα λιγνιτική μονάδα, η Πτολεμαΐδα 5 έχει δικαίωμα να συμμετέχει στο μηχανισμό μόνο εάν υπογράψει συμβόλαιο ένταξης σε αυτόν μέχρι το τέλος του 2019.
Ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση του ελληνικού σχήματος από τις Βρυξέλλες απειλεί να θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος την υιοθέτησή του, με συνέπεια να κινδυνεύει άμεσα η ένταξη σε αυτόν της Πτολεμαΐδας 5.
Πληροφορίες μάλιστα από την αγορά, που δεν αμφισβητούνται από το ΥΠΕΝ, κάνουν λόγο για άκαμπτη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ακολουθεί σκληρή προσέγγιση και υιοθετεί επιθετική ερμηνεία των κανονισμών και των κατευθυντήριων γραμμών, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται ήδη η απώλεια του χρονικού ορόσημου του τέλους του 2019.
Και αυτό διότι η “επιθετική ερμηνεία” της Κομισιόν, θέτει ως προϋπόθεση για την έγκριση του μόνιμου μηχανισμού την εφαρμογή του Target Model, που σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να υπογραφεί σύμβαση με συμμετέχοντες πριν τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο, στο καλύτερο σενάριο, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει το dry run.
Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι το μαχαίρι και το καρπούζι κρατά η ίδια η ΔΕΗ, η οποία καλείται να πάρει σημαντικές αποφάσεις, καθώς το όλο θέμα συνδέεται και με το περίφημο TFRM, δηλαδή με τον προσωρινό μηχανισμό. Για ποιο λόγο και πως συνδέονται οι δύο υποθέσεις;
Είναι γνωστό στην αγορά ότι η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο κατά του TFRM, διεκδικώντας τη μη εφαρμογή του και την απευθείας μετάβαση στο μόνιμο μηχανισμό ακριβώς με το αιτιολογικό, μεταξύ άλλων, ότι η αγορά βρίσκεται σε φάση μεταρρύθμισης με την υιοθέτηση του Target Model, ενώ συγχρόνως αμφισβητεί ευθέως την αναγκαιότητα του TFRM. Με δεδομένο λοιπόν ότι έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον αντίστοιχο μηχανισμό της Βρετανίας και καθώς εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις προσφυγών για χώρες όπως η Πολωνία κ.α. είναι σαφές ότι η Κομισιόν ωθείται στην πιο επιθετική ερμηνεία των κατευθυντήριων και θέτει ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή του ΤΜ.
Αντίθετα, πιθανή απόσυρση της προσφυγής, εκτιμάται ότι θα άνοιγε το δρόμο για μια πιο ευέλικτη ερμηνεία από πλευράς Κομισιόν που αποτελεί και τη μοναδική ελπίδα για την έγκαιρη έγκριση του μόνιμου μηχανισμού ώστε να προλάβει και η Πτολεμαΐδα το κρίσιμο χρονικό ορόσημο του Δεκεμβρίου του 2019.
“Για να ερμηνεύσει η Κομισιόν ότι δεν απαιτείται ως προαπαιτούμενο για το μηχανισμό η εφαρμογή του Target Model θα πρέπει να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης. Για να υιοθετηθεί η διασταλτική ερμηνεία και να επανεργοποιηθεί το TFRM με τη συμμετοχή του demand response, όπως επιτρέπεται από τις κατευθυντήριες γραμμές, θα πρέπει να αποφύγει η ΔΕΗ να πυροβολήσει τα πόδια της και να “μαζέψει” την προσφυγή της” αναφέρουν πηγές με άριστη γνώση των ευρωπαϊκών τεκταινομένων. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ελπίζει η ΔΕη σε έγκριση του μόνιμου μηχανισμού πριν την ενεργοποίηση του target model, ώστε να μπορέσει η Πτολεμαΐδα 5 να διεκδικήσει ΑΔΙ.
Το όλο πρόβλημα και το ενδεχόμενο εμπλοκής της συμμετοχής της Πτολεμαΐδας 5 στο μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος, επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου ενέργειας. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αφήνουν ένα παράθυρο σημειώνοντας ότι έχουν διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι θα σταλεί το comfort letter εντός των ημερών. “Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το όλο θέμα θα τελειώσει σε χρόνο που θα επιτρέπει να γίνει η δημοπρασία εντός του 2019 και να συμμετάσχει η Πτολεμαΐδα 5” τονίζουν οι ίδιες πηγές του ΥΠΕΝ.
Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις ωστόσο είχαν δοθεί και στο παρελθόν, ενώ υπενθυμίζεται ότι λόγω ακριβώς της αντίθετης άποψης της ΕΕ ακυρώθηκε η προγραμματισμένη δημοπρασία του TFRM το Μάρτιο. Το ερώτημα δηλαδή που καλείται να απαντήσει η ΔΕΗ είναι εάν θα επιμείνει στην προσφυγή της, ρισκάροντας να πυροβολήσει η ίδια τα πόδια της ή εάν θα κινηθεί πιο ευέλικτα ανοίγοντας το δρόμο για την έγκαιρη έγκριση του μηχανισμού και την διασφάλιση της απρόσκοπτης και ομαλής ένταξης στην αγορά της νέας μεγάλης επένδυσής της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου