Την Παρασκευή έγινε γνωστό από τη ΔΕΗ ότι η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό της λιγνιτικής αποεπένδυσης μετατίθεται για τις 28 Μαΐου. Η αναμενόμενη αναβολή, δόθηκε μετά από αιτήματα των σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, τροδοφοτώντας εκ νέου τις εικασίες για δυσκολίες και εμπόδια στο διαγωνισμό που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη θετική έκβασή του.
Ωστόσο, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα του 2018 που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, το όφελος που μπορεί να προκύψει για την εταιρεία είναι σημαντικό, χωρίς να υπολογίζεται καθόλου το τίμημα που θα εισπράξει η εταιρεία. Πρόκειται για άλλες παράπλευρες ωφέλειες που θα βελτιώσουν τον ισολογισμό της εταιρείας κατ᾽ελάχιστον 300 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύσει το bottomline και μπορεί να επαναφέρει την επιχείρηση σε τροχιά κερδοφορίας.
Ποια είναι τα οφέλη αυτά
Κατ' αρχάς οι δύο εταιρείες - αν και δεν υπάρχει ακριβής αποτύπωση - με βάση τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν εμφάνισαν ζημιές. Εάν συνυπολογιστούν οι μειώσεις σε κόστη όπως οι αγορές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η βελτίωση του παραγωγικού αποτυπώματος της ΔΕΗ κ.λπ., εκτιμάται ότι σε επίπεδο λειτουργίας το όφελος για τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ
Το βασικότερο όφελος, ωστόσο, είναι ότι η αποεπένδυση των λιγνιτών έχει συνδεθεί με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Πιθανή επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού θα οδηγήσει στην άμεση μείωση και τη σταδιακή κατάργηση των δημοπρασιών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν. Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2018, τα ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 223,8 εκατ. ευρώ, ποσό που θα επωφεληθεί η επιχείρηση εάν πετύχει η αποεπένδυση και καταργηθούν οι δημοπρασίες.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επενδυτές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό παραμένουν επιφυλακτικοί και, όπως όλα δείχνουν, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις 28 Μαΐου θα συζητήσουν με τη ΔΕΗ πιθανές βελτιώσεις και διασφαλίσεις στους όρους προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Με βάση τα δεδομένα που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχει θετικό κλίμα και εκπέμπονται απαισιόδοξα μηνύματα. Κάποια ζητήματα σχετίζονται με τη ΔΕΗ, όπως π.χ. η διευκρίνιση παραμέτρων για την προμήθεια λιγνίτη της Μελίτης από το ιδιωτικό ορυχείο της Αχλάδας, ενώ άλλα άπτονται του γενικότερου αρνητικού περιβάλλοντος της αγοράς και της νέας έκρηξης στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που επιβαρύνουν το κόστος ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση άνθρακα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο τρέχων διαγωνισμός προβλέπεται να γίνει με νέα ανεξάρτητη αποτίμηση που δε θα λαμβάνει υπόψη την προηγούμενη του πρώτου διαγωνισμού. Μάλιστα η ΔΕΗ στα σχόλια των καταστάσεών της, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την τιμή πώλησης των μονάδων της, η οποία θα καθοριστεί από τις προσφορές και τη νέα ανεξάρτητη αποτίμηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου