Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης
Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας - Δημότες του Δήμου Εορδαίας
Όλοι αγαπάμε την ιδιαίτερη πατρίδα μας τον τόπο καταγωγής μας, όλοι νοσταλγούμε τις χαρές της παιδικής μας ηλικίας, την ονειρευόμαστε σαν ένα παραδεισένιο τόπο κατοικίας όπου ο καθένας θέλει να ζήσει, θέλει να επιστρέψει. «Κάθε πατρίδα υπάρχει για να ζει κανείς ευτυχισμένος» έλεγαν οι αρχαίοι μας, επομένως η πατρίδα είναι ο χώρος της προσωπικής μας ευδαιμονίας, είναι όλα εκείνα που αγαπάμε, η ταυτότητά μας. Άρα όλοι επιθυμούμε την πρόοδο του τόπου μας και την ευημερία των συντοπιτών μας.
Πτολεμαΐδα 26 Απριλίου 2019
Η χαρτογράφηση και η αξιοποίηση των αναπτυξιακών δεδομένων κάθε περιοχής αρχίζει και τελειώνει κατά κύριο λόγο με τα απόλυτα και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε τόπου, κάθε Δήμου, κάθε Περιφέρειας. Μπορούμε να διαμορφώσουμε την αναπτυξιακή πορεία και στο τέλος την «ταυτότητα» ενός τόπου, μιας πόλης ακόμα και από τις ιδέες και τις πεποιθήσεις που κατά καιρούς έχουν διαμορφώσει οι ίδιοι οι κάτοικοι. Με τις δράσεις μας μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και την εικόνα της πόλης μας, να καλυτερέψουμε την καθημερινότητά μας, να προσελκύσουμε επισκέπτες και επενδυτές και ακόμα να αντιστρέψουμε και να ακυρώσουμε την όποια αρνητική εικόνα έχουμε.
-Ως ένα απόλυτα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και της Πτολεμαΐδας είναι η δυνατότητά μας να αξιοποιήσουμε τις παλιές-εγκαταλελειμμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ για την εκπαίδευση και τον τουρισμό. Είναι αναμφισβήτητα ένα ανεκμετάλλευτο απόθεμα πόρων, που δυστυχώς ούτε καν αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειάς μας στα Κοίλα 11,12/7/2017. Σταθμοί Παραγωγής & Ορυχεία που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, μπορούν να φέρουν πλούτο στην περιοχή και στη πόλη. - Επιπρόσθετα η ΠΔΜ οι δήμοι Πτολεμαΐδας & Κοζάνης με τη ΔΕΗ κι αν χρειαστεί με τη σύμπραξη ιδιωτών να εγκαταστήσουν μεγάλης ισχύος Φ/Β στα παλιά ορυχεία για να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα που έχουν οι γραμμές μεταφοράς Η/Ε Υψηλής Τάσης προς τα αστικά κέντρα από την περιοχή μας. - Το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή μας δίνει τη δυνατότητα να ανατρέψουμε την άποψη ότι η Πτολεμαΐδα εξακολουθεί να έχει επιβαρυμένο περιβάλλον.
- Η Πτολεμαΐδα γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο περίπου της ΠΔΜ και οι σύγχρονες και επαρκής κτιριακές εγκαταστάσεις του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου διασφαλίζουν την προοπτική για την αναβάθμισή του σε Περιφερειακό Νοσοκομείο. Η ΠΔΜ είχε και ολοένα αυξάνονται οι ανάγκες από τις αναβαθμισμένες υγειονομικές υπηρεσίες ενός Περιφερειακού Νοσοκομείου. Για δεκαετίες ομφαλοσκοπούμε και σκοπιμότητες πολιτικές- συντεχνιακές- τοπικιστικές κ.α. μας κρατούν δέσμιους, με αποτέλεσμα να στέλνουμε σωρηδόν περιστατικά με το ΕΚΑΒ στα Νοσοκομεία της Θες/νίκης αλλά και των Ιωαννίνων. Όλοι το βλέπουν «βγάζει μάτια» αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα όχι μόνον για την Πτολεμαΐδα αλλά και για την υγεία των κατοίκων όλης της ΠΔΜ όμως κωλυσιεργούν και στρουθοκαμηλίζουν, προσβάλουν τους κανόνες της αριθμητικής και τη νοημοσύνη μας μετρώντας και ισοσκελίζοντας άνισες δυνάμεις κλεινών μεταξύ Νοσοκομείων και χάνονται ζωές - και ταλαιπωρούνται οι «πονεμένοι» - και η ζωή συνεχίζεται, όχι όμως για όλους ….. Οι αναβαθμισμένες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, το επαρκές προσωπικό και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, μαζί με τη συγκέντρωση επιστημονικού προσωπικού και γνώσης, αποτελούν για μια πόλη έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και μια πηγή πλούτου.
- Για τη λειτουργία της Σχολής Ιατρικών Επιστημών ένα σύγχρονο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και αντίστροφα. Ο νόμος Γαβρόγλου για την παιδεία αναβαθμίζει το Τμήμα Μαιευτικής σε Σχολή προσθέτοντας ακόμα δυο τμήματα, το Εργοθεραπείας που θα λειτουργήσει από εφέτος (2019) και το Λογοθεραπείας από του χρόνου (2020). Είμαστε αισιόδοξοι ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η δημοτική μας αρχή θα πράξουν ότι απαιτείται και πάρα-πάνω για την εφαρμογή των χρόνων έναρξης και την εύρυθμη λειτουργία των νέων Τμημάτων. Συγκριτικά και με βάση τον πληθυσμό, η δεύτερη πόλη της ΠΔΜ η Πτολεμαΐδα και μετά τη διόρθωση έχει τα λιγότερα (3) τμήματα. Θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα να προστεθούν κι άλλα τμήματα στη Σχολή της πόλης μας (νοσηλευτικής κ.λπ.) με ορίζοντα την Ιατρική Σχολή και το Μποδοσάκειο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας.
- Είναι να μένει κανείς άφωνος μπρος στις παλαιολιθικές αντιλήψεις προβολής του μέτρου «οικονομικότητας» προκειμένου να αποτρέψει την εύκολη οδική σύνδεση κοντινών κατοικημένων περιοχών και μέσω αυτής την κοινωνική συνένωση, υπηρετώντας παράλληλα τους σύγχρονους κανόνες ανάπτυξης. Αναφέρομαι στο ώριμο από άποψη μελέτης (συγκριτικό πλεονέκτημα) εδώ και δέκα χρόνια έργο της σήραγγας Κλεισούρας που θα ενώσει τέσσερις μεγάλους δήμους της ΠΔΜ τους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Εορδαίας και Αμυνταίου. Με διάφορα ατεκμηρίωτα προσχήματα βάζουν το έργο κάτω από το «χαλί» και απαγορεύουν στους κατοίκους των περιοχών αυτών την εύκολη πρόσβαση, παρά μόνον μετ’ εμποδίων και γύρω-γύρω …. Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών αποτελούν περίπου το μισό πληθυσμό της ΠΔΜ το ζήτησαν όλοι οι φορείς κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και απαιτούν να έχουν άμεση συγκοινωνιακή σύνδεση και προσβασιμότητα. Έχουν κάθε δικαίωμα οι μεν σε χρόνο 20΄λεπτών της ώρας να προσεγγίζουν το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο και στον ίδιο χρόνο οι δε να φτάνουν στο ασφαλές και σίγουρο από πλευράς εγκαταστάσεων & ευνοϊκών καιρικών συνθηκών αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού. Τα περί οικονομικότητας του έργου είναι αναμασημένα φληναφήματα, που καταντούν κάποιους γραφικούς δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου. Το ξέρουν όλοι ότι είναι αποκλειστικά ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και φυσικά βάζουν εμπόδια εξ’ αιτίας άλλων σκοπιμοτήτων στην πολύπλευρη ανάπτυξη των δυο περιοχών και στην κοινωνική διασύνδεσή τους.
Αγαπητοί συντοπίτες
Δεν μπορείτε να αφήνετε το μέλλον του τόπου στην τύχη, πάρτε την τύχη στα χέρια σας και δώστε της κατεύθυνση, δώστε της όραμα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για τις επερχόμενες γενεές. Προτρέψτε-απαιτήστε από τις επιλογές σας σε πρόσωπα και συνδυασμούς, ο σχεδιασμός του νέου αυτοδιοικητικού οικοδομήματος να έχει τις στέρεες βάσεις των απόλυτων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας.
Πτολεμαΐδα 26 Απριλίου 2019
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου