Η S&P πιστεύει ότι «σε περίπτωση δυσμενέστερων οικονομικών βαρών - μεγαλύτερης πίεσης - η ΔΕΗ θα λάβει επιπλέον υποστήριξη από το ελληνικό Δημόσιο»
Κολώνας Χρήστος
Κώδωνα κινδύνου για τη ΔΕΗ κρούει και ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Standard and Poor's (S&P), ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα από CCC σε CCC+.
Με αφορμή τις ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το 2018 η δημόσια επιχείρηση, η «S&P» με σχόλιό της επισημαίνει πως «αν και τα αποτελέσματά της ήταν κατώτερα των αναμενόμενων εντούτοις οι πιστωτικές γραμμές θα στηρίξουν την εταιρεία τους επόμενους 12 μήνες», όπως προβλέπεται στο σενάριο με το οποίο αξιολογεί τη ΔΕΗ.
www.tanea.gr
Και υπογραμμίζει η S&P: «Εχουμε ήδη λάβει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, δεδομένων των συνεχιζόμενων δύσκολων συνθηκών της αγοράς, παράλληλα με την υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή δομή της ΔΕΗ και το σχετικά βραχυπρόθεσμο χρέος». Ουσιαστικά ο οίκος θεωρεί ότι μετά το 12μηνο η εταιρεία θα αντιμετωπίσει ζητήματα βιωσιμότητας.
Επιπλέον η S&P πιστεύει ότι «σε περίπτωση δυσμενέστερων οικονομικών βαρών - μεγαλύτερης πίεσης - η ΔΕΗ θα λάβει επιπλέον υποστήριξη από το ελληνικό Δημόσιο».
Ενδεικτικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι και το στοιχείο που παραθέτει η S&P, σύμφωνα με το οποίο το χρέος είναι 17 φορές υψηλότερο από τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA). «Στο τέλος του έτους 2018, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανερχόταν σε 3,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συνίστατο σε δάνεια με εγχώριες τράπεζες και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και κοινοπρακτικό δάνειο από ξένες τράπεζες για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδας».
Πιστωτικές γραμμές
Ο οίκος επικαλούμενος στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2019 κάνει γνωστό ότι η ΔΕΗ διαθέτει 435 εκατ. ευρώ σε ρευστότητα κι επιπλέον άλλα 702 εκατ. ευρώ από γραμμές πίστωσης, οι οποίες «ωριμάζουν» μετά το 2022. Δηλαδή οι λήξεις τους είναι ύστερα από τρία χρόνια. Σύμφωνα με τη S&P «αυτό συγκρίνεται με το 1,1 δισ. ευρώ χρέους που ωριμάζει τους επόμενους 24 μήνες, περιλαμβανομένων 350 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου». Για τις δόσεις αυτές ο οίκος εκτιμά ότι έχουν ήδη εξοφληθεί με μετρητά αλλά και πιστωτικές γραμμές από τις ελληνικές τράπεζες. «Η επόμενη ωρίμανση χρέους, άνω των 100 εκατ. ευρώ, είναι μετά το 2020».
Ο χρηματοοικονομικός οίκος δεν βλέπει κάποια ουσιαστικά αλλαγή στις επιδόσεις της δημόσιας εταιρείας για φέτος: «Δεν αναμένουμε σημαντική βελτίωση στη λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση της ΔΕΗ το 2019. Ωστόσο, αναμένουμε κάποια ανάκαμψη στο EBITDA φέτος, χάρη στην κατάργηση της χρέωσης για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (196,3 εκατ. ευρώ 2018), το πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την αναθεώρηση της έκπτωσης που παρέχεται στους πελάτες που πληρώνουν έγκαιρα (έως 10% από 15%) και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα», συμπληρώνει στην αναφορά της η S&P.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ την περασμένη εβδομάδα σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα ζημιογόνα αποτελέσματα έκανε πέραν των άλλων γνωστό ότι προσδοκά έσοδα από την επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων, την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία είναι σε εξέλιξη και από τη διεκδίκηση των ποσών από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.
Εξάλλου, η εταιρεία σημειώνει ότι «είναι σε εγρήγορση» ώστε «αν και όταν χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα». Αυτά υπαινίσσεται ότι είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος: «Η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία έχει μέχρι σήμερα αποφύγει να μετακυλίσει στην κατανάλωση τις επιβαρύνσεις από εξωγενείς παράγοντες, όπως η αλματώδης άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων CO2, και της οριακής τιμής του συστήματος είναι σε εγρήγορση…»
www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου