DEH

DEH

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ηλεκτρική ενέργεια. Σοβαρό πρόβλημα επάρκειας τα επόμενα χρόνια


της Μανταλένας Πίου

Για εκτίναξη της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού αλλά και για σοβαρό πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα που τα επόμενα χρόνια και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα, υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, προειδοποιούν στελέχη της ΔΕΗ.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα. με αντικείμενο την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, ο διευθυντής του σταθμού κ. Αλέκος Σουμελίδης υποστηριξε την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία του με έναν «έξυπνο τρόπο», όπως έγινε με τον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Τον Μάιο λήγουν οι εγκεκριμένες 17.500 ώρες λειτουργίας του σταθμού και πρέπει, όπως είπε, να παραταθούν πρωτίστως για λόγους εθνικής ασφάλειας και επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για θέμα που ανέδειξε και η μελέτη ενεργειακής επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με την οποία μέχρι και το 2023, υπό συγκεκριμένες συνθήκες -όπως αυτές που ζούμε σήμερα (συνθήκες παγετού)- η χώρα αντιμετωπίζει κίνδυνο ενεργειακού εφοδιασμού λόγω ελλείμματος ισχύος.
Ο κ. Σουμελίδης υποστήριξε ότι και μετά από δύο χρόνια, όταν θα μπουν σε λειτουργία η ”Πτολεμαΐδα 5” και η μονάδα του Μυτιληναίου, η χώρα θα συνεχίσει να έχει πρόβλημα, διότι δεν υπάρχουν ώριμες τεχνολογίες αποθήκευσης. Σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία και τις 17.500 ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς και του Αμυνταίου για περιβαλλοντικούς λόγους, τόνισε ότι η ΔΕΗ έγκαιρα διέγνωσε τον κίνδυνο και ζήτησε την παρέκκλιση και την ένταξη σε συγκεκριμένο άρθρο για παράταση των ωρών λειτουργίας σε 32.000 ώρες για ΑΗΣ Καρδιάς.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΔΕΗ έκανε μια μελέτη και κατέγραψε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αν οι εν λόγω μονάδες δεν παρείχαν τηλεθέρμανση, από την οποία «απέδειξε ότι υπάρχει καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όταν δεν δουλεύουν τζάκια και λέβητες στην περιοχή». Αυτή είναι μία διάσταση που θα πρέπει να συνεκτιμήσει η ευρωπαϊκή επιτροπή περιβάλλοντος. Στον κίνδυνο ανόδου της Οριακής Τιμής Συστήματος στα ύψη, σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν λιγνιτικές μονάδες της περιοχής, αναφέρθηκε ο Διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΔΕΗ (με αρμοδιότητα στη Δυτική Μακεδονία) κ. Κώστας Θεοδωρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η συνέχιση ή όχι της λειτουργίας των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου επηρεάζει τη διαδικασία της αποεπένδυσης. 
Επικαλέστηκε μελέτη της διεύθυνσης διαχείρισης της εταιρείας, που δείχνει ότι: «Σε περίπτωση που βγουν εκτός το Αμύνταιο και η Καρδιά, η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) θα εκτοξευτεί πολύ ψηλά και θα πιάσει τριψήφια νούμερα.» Πρόσθεσε ότι το περασμένο Σάββατο, 5/1/19, με λειτουργούσες όλες τις μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, όλες τις λιγνιτικές μονάδες της Μ. Παναγιωτάκης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Στις 23 Ιανουαρίου οι προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδε και της Μεγαλόπολης, η ΟΤΣ σκαρφάλωσε πάνω από 80 ευρώ -αύξηση πάνω από 11% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
«Στην απευκταία περίπτωση που θα σβήσουν οι μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου η ΟΤΣ θα πιάσει τριψήφια νούμερα, πάνω από 100 ευρώ. Αυτή τη στιγμή το όριο είναι 300 – με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της αγοράς- και θα τα πλησιάσει εκεί.», κατέληξε, προσθέτοντας ότι πολλά συμβόλαια ανταγωνιστών της ΔΕΗ αναφέρουν στα “ψιλά γράμματα” ότι η τιμή στην οποία διαθέτουν την ενέργεια είναι εξασφαλισμένη όσο η ΟΤΣ είναι στα 45-55 ευρώ.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: