Συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα γύρω από τη λιγνιτική αποεπένδυση της ΔΕΗ, μία εβδομάδα προτού εκπνεύσει και η νέα προθεσμία που τέθηκε στο διαγωνισμό για την πώληση των εταιρειών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει στο σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA) αλλά και την ανάλυση που έχει γίνει από πλευράς των επενδυτών, η εικόνα που προκύπτει μόνο ενθαρρυντική δεν είναι για το μέλλον του διαγωνισμού.
Πηγές με γνώση των δεδομένων του διαγωνισμού επισημαίνουν ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο SPA δεν είναι ικανοποιητικές και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παράσχουν τις ελάχιστες εγγυήσεις για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των ΑΔΙ όπου έχει τεθεί ανώτατο όριο στο 30% του τιμήματος, ωστόσο με βάση την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή το κίνητρο είναι ανώφελο καθώς με τα σημερινά δεδομένα προκύπτει αρνητική τιμή αγοράς.
Τα προβλήματα όπως αναλύονται από τις ίδιες πηγές κοντά στη συναλλαγή έχουν ως εξής:
- Πρώτον η περίφημη μείωση του αριθμού των εργαζομένων είναι εικονική, το αποτέλεσμα αβέβαιο όπως και η μείωση του κόστους καθώς οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές για τα προγράμματα της εθελούσιας
- Για τα ΑΔΙ, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να περιλαμβάνονται στο τελευταίο SPA με ενδεικτική τιμή 40 χιλιάδες ευρώ/MW και ανώτατο όριο στο 30% της τιμής αγοράς, ωστόσο καθώς με τα σημερινά δεδομένα προκύπτει αρνητική τιμή αγοράς, το κίνητρο δεν έχει καμία αξία.
- Για τα Ορυχεία της Αχλάδας, η υφιστάμενη σύμβαση με την οποία ο ιδιώτης μισθωτής που τροφοδοτεί τη Μελίτη και η οποία περνά στον αγοραστή, χαρακτηρίζεται ως προβληματική. Συγκεκριμένα η σύμβαση δεν έχει συγκεκριμένη καθορισμένη τιμή αλλά αυτή συναρτάται με τη σχέση εκμετάλλευσης, ανάλογα δηλαδή με το τι από δόση έχει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης. Επίσης η σύμβαση υπολείπεται στις ποσότητες. Στη δε ανανέωση της σύμβασης μέχρι το 2023 και με option υπό όρους για ακόμη 5 έτη, δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές και στις οποίες είχε συμφωνήσει και η ΔΕΗ. Για παράδειγμα, η σύμβαση δεν δίνει ουσιαστικό κίνητρο στον μισθωτή να προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεων που έχει για νέες οριζόντιες εξορύξεις.
Και βέβαια στο SPA δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση για θέσπιση μηχανισμού επιμερισμού κερδών/ζημιών για να ισοσταθμιστούν οι ζημιές των προς πώληση εταιρειών, πρόταση που όπως υποστηρίζεται είχε συζητηθεί με τη DGCOMP και είχε εγκριθεί με μικρές προσαρμογές.
Υπό το πρίσμα αυτό, για να υπάρξει συμφωνία και να έχει επιτυχή έκβαση ο διαγωνισμός θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον βελτιώσεις από την πλευρά της ΔΕΗ και του υπουργείου ενέργειας, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου