Η νέα αναβολή που δόθηκε αναγκαστικά από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση στο διαγωνισμό για τη λιγνιτική αποεπένδυση, μειώνει κατακόρυφα το ενδιαφέρον σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση των θεσμών με το υπουργείο ενέργειας για τα θέματα αρμοδιότητάς του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνάντηση δε θα παραστεί ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο οποίος εάν υπάρξει ανάγκη θα δώσει το παρών στη συνολική ανασκόπηση της Παρασκευής.
Βεβαίως, η απουσία Σταθάκη πιθανόν να σχετίζεται -κάτι τέτοιο βεβαίως δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του υπουργείου- με τις πληροφορίες που θέλουν τους θεσμούς να θέτουν μετ᾽ επιτάσεως θέμα ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση μάλιστα, οι λιγνίτες είναι ένα βασικό κομμάτι αλλά όχι το μοναδικό του παζλ των προβλημάτων που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί.
Άλλωστε εδώ και καιρό είναι γνωστό στην ενεργειακή αγορά ότι από πλευράς Κομισιόν πάντα υπάρχει το θέμα της πιθανολογούμενης χειραγώγησης της αγοράς ηλεκτρισμού μέσω της χρήσης των υδροηλεκτρικών σταθμών από τη ΔΕΗ, θέμα που έχει μπει στο συρτάρι για όσο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες. Μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές, πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι πρωτίστως η Κομισιόν επιχειρεί να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά θέμα νερών.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα ανταγωνισμού σχετίζεται με την αγορά προμήθειας, την αποτυχία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Μάλιστα σε αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για το ύψος των τιμολογίων σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης
Θεωρητικά η ΡΑΕ θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει προχωρήσει σε αυτόν τον έλεγχο, κατ᾽αναλογία με τον αντίστοιχο εποπτικό έλεγχο που ασκεί η ΕΕΕΤ στις τηλεπικοινωνίες. Με αφορμή και την πρόσφατη άνοδο μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στα στοιχεία της αγοράς για το Δεκέμβριο, οι θεσμοί εμφανίζονται να ενθαρρύνουν τις σκέψεις για μείωση ή κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας και για εφαρμογή ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, όχι μόνο ως μέσο για την ανάκτηση του κόστους της ΔΕΗ, αλλά και ως εργαλείο για την τόνωση του ανταγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης πάντως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα περιθώρια για να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός έχουν στενέψει δραματικά. Πλέον η ΔΕΗ και η κυβέρνηση καλούνται να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή μέσα σε εξαιρετικά στενό χρονικό διάστημα και με τους συμμετέχοντες εξαιρετικά "παγωμένους”…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου