Η εταιρία, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Μανόλη Παναγιωτάκη,
έχει καταρτίσει χαρτοφυλάκιο πελατών με σκοπό τη διάθεσή του σε τρίτους ώστε να
επιταχυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να προσληφθεί από τη
ΔΕΗ η εταιρία που θα αναλάβει το ρόλο του συμβούλου της επιχείρησης για την
είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών που όπως είναι γνωστό
υπολογίζονται σε 2,2 δις ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχεται ότι η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει και αποδίδει αυτή την καθυστέρηση στο σύνθετο χαρακτήρα της διαδικασίας επιλογής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για το ενδεχόμενο πρόσληψης συμβούλου για τη συλλογή των ληξιπροθέσμων μετά τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο του 2016 στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital Link ενώ ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή του συμβούλου προκηρύχθηκε τον περασμένο Μάιο.
Πάντως σε ότι αφορά την πορεία των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2017 η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις ήταν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μηδενική, έναντι αύξησης 104,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2017 και 180 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης στη δήλωση του, «το πρόβλημα παραμένει και χρειάζεται περισσότερο δραστική αντιμετώπιση».
Πρόβλημα επισφαλειών και στους εναλλακτικούς παρόχους
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ο πρόεδρος της ΔΕΗ, διαπιστώνει ότι παρά τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, καταγράφεται στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο και προσθέτει ότι είναι «αξιοσημείωτη η εμφάνιση του φαινομένου των επισφαλειών και στους ιδιώτες προμηθευτές παρά το γεγονός ότι είχαν την ευχέρεια επιλογής της πελατείας τους».
«Το γεγονός αυτό, λέει ο κ. Παναγιωτάκης, καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης του προϊόντος της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία απαιτεί επενδύσεις, στρατηγική και ανάληψη κινδύνου και βέβαια κάθε άλλο παρά για επιχειρηματική δραστηριότητα εύκολου κέρδους και βασισμένου σε παρεμβάσεις που στρεβλώνουν την αγορά προσφέρεται. Για το σωστό άνοιγμα της αγοράς η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει χαρτοφυλάκιο πελατών προς διάθεση και αναμένει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία».
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου