DEH

DEH

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ: 200 εκατ. κόστισαν στη ΔΕΗ τα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού

Περί τα 200 εκατ. ευρώ μόνο για το πρώτο τρίμηνο του έτους κόστισε στη ΔΕΗ η «προσγείωση στην πραγματικότητα» των κυβερνητικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια η ΔΕΗ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, 104,9 εκατ. ευρώ ήταν η επιβάρυνση από τη χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Το μέτρο θεσπίστηκε επί υπουργίας Σκουρλέτη, όπως και το μέτρο των ΝΟΜΕ, την υποχρέωση δηλαδή της ΔΕΗ να διαθέτει σε τρίτους ενέργεια σε χαμηλή τιμή προκειμένου να μειωθεί το μερίδιό της στη λιανική, ως εναλλακτικό του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ». Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η ΔΕΗ από το σχέδιο ΝΟΜΕ επιβαρύνθηκε με 21,8 εκατ. ευρώ. Το επόμενο τρίμηνο το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η νέα δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου ξεκινάει με τιμή εκκίνησης 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή χαμηλότερα κατά 5,32 ευρώ από τις δύο προηγούμενες.
Πρόσθετο συνολικό κόστος περί τα 70 εκατ. ευρώ επωμίστηκε η ΔΕΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης (Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου), εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου της Επιχείρησης με ντίζελ. Το ίδιο διάστημα που η ΔΕΗ υποχρεωνόταν προκειμένου να μην ξεμείνει η χώρα από ρεύμα να καίει ντίζελ αντί για φυσικό αέριο, οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούσαν στο «φουλ», αλλά η ενέργεια που παρήγαγαν διοχετεύονταν στο εξωτερικό, όπου η τιμή της κιλοβατώρας άφηνε υψηλά περιθώρια κέρδους. Δεν συμπεριλαμβάνονται επίσης το κόστος από τη μείωση των αποθεμάτων στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, καθώς επίσης και το πρόσθετο κόστος συντήρησης των μονάδων λόγω της καταπόνησής τους από την αυξημένη κατά 50%πλέον της συνήθους λειτουργίας τους.
Στα παραπάνω κόστη δεν περιλαμβάνεται η απώλεια λειτουργικών κερδών ύψους 180 εκατ. ευρώ ετησίως από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ που ολοκληρώθηκε επιτυχώς προσφάτως, ενισχύοντας τα ταμεία της ΔΕΗ με ένα εφάπαξ ποσό της τάξεως περίπου των 625 εκατ. ευρώ. Πρόσθετη αρνητική επίπτωση από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ είναι οι δυσχερείς όροι πρόσβασης της ΔΕΗ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Oι αρνητικές επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων αποτυπώνονται στα αποτελέσματα τριμήνου της ΔΕΗ και δικαιώνουν πλήρως τις ανησυχίες του επικεφαλής της Επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη και τη δημόσια διαφωνία του με τον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο Πάνο Σκουρλέτη.
Ο τζίρος της ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησε σε ποσοστό 3,1% παρά την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το ίδιο διάστημα σε ποσοστό 6,9%. Τα ΕΒΙΤDA υποχώρησαν στα 123,6 εκατ. ευρώ από τα 345,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 και το περιθώριο EBITDA στο 9% από 24,4%. Τα EBITDA για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου ΔΕΗ –μη συμπεριλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ– εμφανίζουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση. Διαμορφώθηκαν σε 81 εκατ. ευρώ έναντι 290,5 και το περιθώριο σε 6% από 20,8%.
Η αρνητική εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών της Επιχείρησης σε συνδυασμό με το οξύ πρόβλημα ρευστότητας λόγω των ανεξόφλητων οφειλών ύψους άνω των 2,4 δισ. ευρώ αλλά και τη δυσκολία χρηματοδότησης για την αναχρηματοδότηση ώριμων δανείων προδιαγράφουν ένα δυσοίωνο μέλλον. Αρνητικές προοπτικές για τη ΔΕΗ βλέπει και η Standard & Poor’s στην τελευταία αξιολόγησή της (23/6) όπου αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική ικανότητα της Επιχείρησης για τους επόμενους 12 μήνες σε CCC από CCC-. H αναβάθμιση, όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ από την είσπραξη του τιμήματος του ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι από το β΄ τρίμηνο του 2018 ενδέχεται να προκύψει έλλειψη ρευστότητας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων που ωριμάζουν. Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, η ΔΕΗ θα πρέπει το 2018 να εξυπηρετήσει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο ένα μικρό μέρος της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί. Ο οίκος υπολογίζει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΔΕΗ τους επόμενους μήνες θα είναι δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.
Πωλείται το 40% των λιγνιτικών μονάδων
Μετά την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ προχωράει στο επόμενο μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα της πώλησης του 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών. Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να σταλεί στις Βρυξέλλες η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα ενταχθούν στο market test του Σεπτεμβρίου.
Ο κατάλογος καταρτίζεται με τη συνδρομή της Lazard για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη παραδώσει τη σχετική λίστα στην κυβέρνηση και της McKinsey για λογαριασμό της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να παραδώσει τη δική της «λίστα» μέσα στις επόμενες ημέρες. Τα χρονοδιαγράμματα όπως έχουν τεθεί από το μνημόνιο είναι ιδιαίτερα σφιχτά.
Το εγχείρημα μετά την κατάρρευση του ορυχείου Αμυνταίου, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, κάτι που παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάρρευση του Αμυνταίου δεν αλλάζει τον σχεδιασμό, το πιθανότερο είναι η ΔΕΗ να αναγκαστεί να βάλει «πωλητήριο» και σε μονάδες «φιλέτα» όπως του Αγ. Δημητρίου και της Μεγαλόπολης. Το δυναμικό της λιγνιτικής παραγωγής που θα εκποιηθεί σύμφωνα με το συμπληρωματικό μνημόνιο, θα πρέπει να έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με τη δυναμικότητα που θα παραμείνει στη ΔΕΗ, ιδίως σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και τη διάρκεια ζωής των μονάδων, λαμβάνοντας υπόψη τις εν λειτουργία μονάδες και τις μονάδες που θα τεθούν σε απόσυρση.
Σε συνεννόηση
Η όλη διαδικασία θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGcomp), αφού το μνημόνιο συνδέει την υποχρέωση της χώρας για πώληση περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με τη συμμόρφωση και μάλιστα «άνευ όρων» με τις αποφάσεις της Ε.Ε. (του 2008 και του 2009) για τον λιγνίτη, που ενέκρινε με απόφασή του το Ευρωδικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. «Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί με τεχνικές συζητήσεις με την Επιτροπή, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες αποφάσεις για τον λιγνίτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο του μνημονίου σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ, αφού παρουσιαστεί ο κατάλογος των προς πώληση μονάδων στις Βρυξέλλες, θα αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της DGcomp μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, έτσι ώστε τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή έως τον Ιούνιο του 2018. Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί από το market test του Σεπτεμβρίου, αφού εάν δεν καταγραφεί επενδυτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να εξεταστούν άλλα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: