DEH

DEH

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Υδροηλεκτρικά και ΑΠΕ στην Τουρκία έχει βάλει στο μάτι η ΔΕΗ


Δημήτρης Κοιλάκος
Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ και εκτός Ελλάδας αποτελεί ένα από τα πολλά ανοικτά στοιχήματα που έχει βάλει και επιδιώκει να κερδίσει η διοίκηση της ΔΕΗ, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για την εταιρεία. Μια από τις αγορές που ενδιαφέρουν τη ΔΕΗ είναι και η τουρκική.
Για την προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στην τουρκική αγορά, η συμβολή της «PPC Elektrik Tedarik ve Ticaret Anonim Şirketi», της 100% θυγατρικής  εμπορικής εταιρείας της ΔΕΗ στην Τουρκία θεωρείται κομβική, καθώς αποτελεί τον εκεί «βραχίονά» της.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ως Αντιπρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της PPC Elektrik ορίστηκε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Ηλίας Μοναχολιάς, σε μια κίνηση που δίνει και το στίγμα του νέου ανοίγματος που επιχειρεί η ΔΕΗ στην αγορά της γειτονικής χώρας.
Ο σχεδιασμός της περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριοποίησης της ΔΕΗ στην τουρκική αγορά προχωράει με γοργούς ρυθμούς, καθώς την Τρίτη το ΔΣ της επιχείρησης ενέκρινε το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2017 – 2019 της PPC Elektrik.
Μάλιστα, με δεδομένο το ενδιαφέρον που ούτως ή άλλως έχει η ΔΕΗ για συμμετοχή σε υδροηλεκτρικά πρότζεκτ στην ευρύτερη περιοχή, το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε και τη συμμετοχή της ΔΕΗ στον διαγωνισμό παραχώρησης του ΥΗΣ Manyas  (φωτό) στην Τουρκία μέσω της PPC Elektrik.
Πρόκειται για έναν από τους 10 υδροηλεκτρικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 256.4 MW, ιδιοκτησίας της EUAS, στην ιδιωτικοποίηση των οποίων αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσει η Τουρκία.
Ο συγκεκριμένος ΥΗΣ, ισχύος 20 MW, βρίσκεται στην περιοχή του Μαρμαρά, και η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίησή του λήγει στις 21 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 10 ΥΗΣ που αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση να βγάλει σε διαγωνισμό προς πώληση βρίσκονται και οι ΥΗΣ Menzelet και Kilavuzlu, ισχύος 124 ΜW και 54 MW αντίστοιχα, για τους οποίους η ΔΕΗ είχε ενδιαφερθεί και πέρυσι, όταν και πάλι είχαν βγει σε διαγωνισμό.
Εκείνη η απόπειρα της ΔΕΗ δεν είχε επιτυχία, καθώς το τίμημα για τους δυο ΥΗΣ τελικά έφτασε τα 304 εκατ. ευρώ. Χωρίς, όμως, να ανακοινωθούν ποτέ οι λόγοι, η εκχώρησή τους στον υπερθεματιστή του περσινού διαγωνισμού δεν προχώρησε τελικά, με αποτέλεσμα φέτος να βγαίνουν εκ νέου προς πώληση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν η ΔΕΗ θα εκδηλώσει εκ νέου ενδιαφέρον και για τους δυο αυτούς ΥΗΣ.
Ζωηρές επαφές και ζυμώσεις τους τελευταίους μήνες
Τους τελευταίους μήνες, η ΔΕΗ έχει εντείνει τις επαφές της στην τουρκική αγορά, προσβλέποντας σε σημαντική ενίσχυση της δραστηριότητά της εκεί, από την οποία προσδοκά να αποκομίσει σημαντικά οφέλη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα το Μάιο, πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρέθηκε στην Τουρκία, προκειμένου να έχουν επαφές με στελέχη της τοπικής ενεργειακής αγοράς, εξετάζοντας πιθανές επενδυτικές προοπτικές στη γειτονική χώρα.
Τα στελέχη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της Γενικής Διεύθυνσης Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΗ και της θυγατρικής της ΔΕΗ στην Τουρκία, PPC Elektrik, είχαν στην Τουρκία σημαντικές επαφές με τόσο με επενδυτικούς και κατασκευαστικούς ομίλους όσο με τεχνικούς και οικονομικούς συμβούλους, προκειμένου να χαρτογραφήσει το επενδυτικό περιβάλλον βάσει του οποίου και εκπόνησε το επιχειρησιακό σχέδιο της PPC Elektrik για την περίοδο 2017 – 2019.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, υδροηλεκτρικών σταθμών και γεωθερμικών μονάδων, δεδομένης της ραγδαίας ανάπτυξης των ΑΠΕ, και ιδίως του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη γεωθερμία, στην Τουρκία.
Όπως ανέφερε τότε ο κ. Μοναχολιάς: «Στόχος είναι ο εντοπισμός των καλύτερων δυνατών ευκαιριών για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε μία εποχή όπου η ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Βασική μας επιδίωξη δεν είναι μόνο η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, αλλά κυρίως η διείσδυση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε νέες ανερχόμενες αγορές, ενώ ήδη την ίδια περίοδο για την Ελλάδα υπάρχει ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο».  
Η θυγατρική της ΔΕΗ στην Τουρκία
Η θυγατρική της ΔΕΗ στην Τουρκία ιδρύθηκε το Μάιο του 2014 και δραστηριοποιείται στο διασυνοριακό εμπόριο από το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αφότου έλαβε σχετική άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή της χώρας.
Στην εν λόγω θυγατρική η ΔΕΗ κατέχει το 100% των μετοχών, ενώ αντικείμενο της εταιρίας είναι η εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο περίπου 686.000 ευρώ, ενώ μέσα στο 2014 προέβη σε τρεις αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο αυξήθηκε συνολικά κατά 150%.
Η δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής της εταιρίας για τη δραστηριοποίηση σε αναπτυσσόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Από την άποψη αυτή, η τουρκική αγορά θεωρείται πολύ ενδιαφέρουσα, πέραν του ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, και για το διασυνοριακό εμπόριο ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: