ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Ο κίνδυνος η ΔΕΗ να χάσει τη ναυαρχίδα του λιγνιτικού της στόλου και παράλληλα τον πλέον εμβληματικό σταθμό της είναι υπαρκτός και η μάχη μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας φαίνεται να έχει ξεκινήσει.
Ο κίνδυνος η ΔΕΗ να χάσει τη ναυαρχίδα του λιγνιτικού της στόλου και παράλληλα τον πλέον εμβληματικό σταθμό της είναι υπαρκτός και η μάχη μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας φαίνεται να έχει ξεκινήσει.
Η DGcomp, που εκ του μνημονίου έχει χριστεί ως ο φορέας που θα αξιολογήσει εάν οι μονάδες που θα παραχωρήσει σε τρίτους η ΔΕΗ μέσω διαγωνισμού πληρούν το κριτήριο της ποσόστωσης (40% περίπου) ως προς την απόδοση αλλά και ως προς τη διάρκεια ζωής, φέρεται να έχει απορρίψει τη «λίστα» που παρέλαβε από το υπουργείο Ενέργειας στα μέσα του μήνα. Η «λίστα», όπως ανεπισήμως έχει γίνει γνωστό, περιλαμβάνει τον ΑΗΣ Αμυνταίου και τη μονάδα της Μελίτης Ι μαζί με την άδεια για την κατασκευή και δεύτερης μονάδας (Μελίτη ΙΙ).
Η εξέλιξη ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό της ΔΕΗ και την υποχρεώνει να βάλει πωλητήριο σε μονάδες υψηλής απόδοσης και μακράς διάρκειας χρόνου ζωής. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν περιορισμένο χρόνο λειτουργίας λόγω εκπομπών ρύπων και συγκεκριμένα 17.500 ώρες μέχρι το 2019. Είναι, δε, οι πλέον ταλαιπωρημένες λιγνιτικές μονάδες του δικτύου της ΔΕΗ. Πρόσθετο πρόβλημα στη λειτουργία του σταθμού αποτελεί η κατολίσθηση του ορυχείου τροφοδοσίας του. Σε ό,τι αφορά στη Μελίτη, η DGcomp φέρεται να μην συνυπολογίζει στην ποσόστωση του 40% τη δεύτερη μονάδα, αφού τα προβλεπόμενα 450 MW δεν είναι καν εγκατεστημένα, αλλά απλώς αδειοδοτημένα.
Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας εκλήθησαν να υποδείξουν νέες μονάδες και –σύμφωνα με πληροφορίες– ετοιμάζεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις αρμόδιο κλιμάκιο.
Η ΔΕΗ, που ήταν εν πολλοίς προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη, με τη συνδρομή της McKinsey έχει εξετάσει εναλλακτικά σενάρια. Σε όλα τα σενάρια υπάρχει μόνο ένας σταθμός που μένει εκτός λίστας και αυτός είναι του Αγ. Δημητρίου. Το συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου περιλαμβάνει 5 μονάδες συνολικής ισχύος 1.456 MW. Oι μονάδες Ι και ΙΙ 275 MW εκάστη όπως και οι μονάδες ΙΙΙ και ΙV 283 MW εκάστη έχουν χρόνο λειτουργίας μέχρι το 2020 και η μονάδα V με ισχύ 342 MW έχει διάρκεια ζωής μέχρι το 2040. Μέχρι το 2020 ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια 8,3 TWh ανά έτος και η πέμπτη μονάδα θα συνεχίσει να παράγει μέχρι το 2040 2,5 TWh ανά έτος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιγνιτικό συγκρότημα της ΔΕΗ που διαθέτει και αυτόνομο ορυχείο για την τροφοδοσία του, παράγοντες που το καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικό για τους ιδιώτες επενδυτές και παράλληλα «κόκκινο πανί» για τη ΔΕΗ.
Παρ’ ότι για τη ΔΕΗ ο ΑΓ. Δημήτριος έχει τεθεί ως η απόλυτη «κόκκινη γραμμή» στο εγχείρημα της αποεπένδυσης, οι εναλλακτικές που έχει μετά την απόρριψη της πρώτης «λίστας» είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Η μονάδα που η ΔΕΗ θα θυσίαζε μάλλον εύκολα αφού θα την απάλλασσε και από την υποχρέωση της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωσή της είναι η υπό κατασκευήν μονάδα V της Πτολεμαΐδας. Ομως αφενός η παραχώρηση προϋποθέτει διευθέτηση δανειακών συμβάσεων και συμβάσεων ανάθεσης έργου, θέμα πολύπλοκο και αφετέρου κανένας επενδυτής δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αναλάβει το υπολειπόμενο κόστος κατασκευής, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.
Βάζοντας «νερό στο κρασί της» η ΔΕΗ θα έδινε προς πώληση τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης ισχύος 511 MW. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένα πολιτικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αφού θα προκληθούν αντιδράσεις και σε δεύτερο νομό που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, αλλά και ένα τεχνικό.
Οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης δουλεύουν με κοινές υποδομές με τη μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή. Και οι δύο μονάδες έχουν διάρκεια ζωής μέχρι το 2025, σε αντίθεση με τον Αγ. Δημήτριο που η μία μονάδα έχει χρόνο ζωής μέχρι το 2040, ενώ με κάποιες επενδύσεις μπορεί να παραταθεί και ο χρόνος ζωής κάποιων μονάδων του πέραν του 2020.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η «καμπάνα» της Κομισιόν μάλλον χτυπάει για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου